Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » Χρειάστηκαν 27 χρόνια υπομονής… Το Μουσείο Γουλανδρή ανοίγει!
Χρειάστηκαν 27 χρόνια υπομονής… Το Μουσείο Γουλανδρή ανοίγει!

Χρειάστηκαν 27 χρόνια υπομονής… Το Μουσείο Γουλανδρή ανοίγει!

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Είναι μια στιγμή που όλοι την περιμέναμε: οι άνθρωποι που εργάστηκαν τόσο σκληρά γι' αυτό, οι δημοσιογράφοι, οι φιλότεχνοι, οι Αθηναίοι. Το , το νέο καύχημα της πρωτεύουσας, είναι έτοιμο και μας περιμένει.

Χθες το μεσημέρι, εμείς, οι τυχεροί εκπρόσωποι του Τύπου, είχαμε την τιμητική μας, μιας και κάναμε ποδαρικό στο κτίριο της οδού Ερατοσθένους. Περάσαμε το κατώφλι με καρδιοχτύπι. Δεν είναι μόνο τα σπουδαία έργα τέχνης που μας περίμεναν, αλλά το γεγονός ότι πολλοί από εμάς –που καλύπτουμε το εικαστικό ρεπορτάζ– ζήσαμε μαζί με την ανιψιά της Ελίζας Γουλανδρή, την πρόεδρο Φλερέτ Καραδόντη και τον διευθυντή Κυριάκο Κουτσομάλλη, τον 27χρονο αγώνα τους να γίνει ένα όραμα πραγματικότητα. Τόσο ο Βασίλης όσο και η Ελίζα Γουλανδρή έφυγαν από τη ζωή χωρίς να μπορέσουν να καμαρώσουν αυτό που εμείς είδαμε χθες.

Βλέπετε, από το 1992, που ανακοινώθηκε το σχέδιο του μουσείου, μεσολάβησαν δεκάδες εμπόδια. Τα απαρίθμησε στωικά ο Κυριάκος Κουτσομάλλης, εμφανώς συγκινημένος που το δι αυτό, της ανέγερσης της κατάλληλης στέγης, έφθασε στην αίσια ολοκλήρωσή του. Από τον αρχικό σχεδιασμό στο της οδού Ρηγίλλης, σε σχέδια του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Ι. Μ. Πέι (όπου βρέθηκαν σπαράγματα του Λυκείου του Αριστοτέλους), στη Ριζάρη (όπου περίοικοι έβαλαν φρένο στην ανοικοδόμηση), σε ένα κτίριο στο Μετς (που πάλι δεν προχώρησε), για να φθάσουμε στο σημερινό οικοδόμημα, στο Παγκράτι. Καθώς υπήρχε ήδη το κέλυφος, πέρασαν άλλα έξι χρόνια για να κτιστούν οι έντεκα όροφοι, με τους πέντε να βρίσκονται κάτω από το έδαφος.


Bίνσεντ βαν Γκογκ (1853-1890), «Νεκρή με καφετιέρα»

«Επιτέλους, τα έργα ήρθαν σπίτι τους», είπε η Φλερέτ Καραδόντη. Αλήθεια είναι. Μια εξαιρετική συλλογή –που όλα τα λεφτά του κόσμου να είχες σήμερα, δεν θα μπορούσες να τη φτιάξεις– βρήκε, επιτέλους τη θέση της. Πικάσο, Μονέ, Γκογκέν, Βαν Γκογκ, Ντεγκά, Σεζάν, Γκρέκο, Κλέε, Τζακομέτι, Φράνσις Μπέικον, Τζάκσον Πόλοκ, Καντίν, Μπαλτίς, Σαγκάλ θα διαμορφώσουν τις επόμενες γενιές των Αθηναίων, που θα μεγαλώσουν στον «ίο» τους. Με το που μπαίνεις στους δύο ορόφους με τα αριστουργήματα, δεν ξέρεις πού να πρωτοκοιτάξεις. Σε πιάνει ζαλάδα. Για μερικές στιγμές, μπορεί πραγματικά να πιστέψεις ότι βρίσκεσαι σε κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή ή αμερικανική πόλη. Μέχρι σήμερα, η χ κατείχε, λ.χ., ένα μόνο έργο του Πικάσο, το οποίο, μάλιστα, κλάπηκε από την Πινακοθήκη. Τ έχουμε ολόκληρο «στερέωμα» γλυπτών και καμβάδων από που άφησαν τη σφραγίδα τους στο τέλος του 19ου και στην αρχή του 20ού αιώνα.

Κρατήστε την αναπνοή σας έως τις 2 Οκτωβρίου, ημέρα που το μουσείο ανοίγει για το κοινό. Με το δεξί.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση