Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » Απεβίωσε η εικαστικός Κατερίνα Μπαζιάκα
Απεβίωσε η εικαστικός  Κατερίνα Μπαζιάκα

Απεβίωσε η εικαστικός Κατερίνα Μπαζιάκα

 

Έφυγε  χθές Παρασκευή 13 Απριλίου, η Κατερίνα Μπαζιάκα, γνωστή καλλιτέχνης του Βόλου.

Η Κατερίνα γεννήθηκε στην Λαμία και μεγάλωσε στα Άσπρα Σπίτια της Βοιωτίας.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '80, δούλευε στον Δήμο Βόλου, στην αρχή στο τμήμα μελετών, πλάϊ στην Ήβη Αγγελοπούλου και μετά στην Διεύθυνση Πολεοδομίας, στο τμήμα του Σχεδίου Πόλης.

Λάτρευε την ζωγραφική και την υπηρέτησε μέχρι τέλους, στηριζόμενη στην παρατήρηση, στο συναίσθημα και στην ανακάλυψη.

Έτσι πορεύτηκε ανάμεσα στα σχεδιαστήρια και στα καβαλέτα, στους χάρτες και στις παλέττες, στους δρόμους και στα χρώματα.
Ταξίδεψε στον κόσμο και τον σπούδασε. Από την Κωνσταντινούπολη ως την μακρινή Κίνα και από εκεί στη λεκάνη της Μεσογείου , στη θάλασσα των μεγάλων πολιτισμών και συγκρούσεων.

Στις αποσκευές της, κουβαλούσε χρώματα, αρώματα, μουσικά ακούσματα, φιγούρες, και μ' όλα αυτά τα δάνεια της ανατολής και δύσης, έφτιαξε το δικό της .
Ξεκίνησε το 1997, κάνοντας την πρώτη έκθεση της στο παλιό εργοστάσιο «κλαβάνη», αλλά και στο κτίριο «Σπίρερ» (2004), εκεί όπου έκλεισε και την επαγγελματική της σχέση με τον Δήμο Βόλου.

Η Κατερίνα Μπαζιάκα ήταν υπεύθυνη για τα ωραία μυθικά και ιστορικά ονόματα που δόθηκαν σε αρκετούς δρόμους του Βόλου.

Η ενότητα της δουλειάς της (ΜΕΣΟΕΙΟΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΦΩΣ ) εκτέθηκε στο Δημοτικό κτίριο του «Διαύλου» το 2006 με την ευγενική χορηγία του συλλόγου Αρχιτεκτόνων .

Η τρίτη ενότητα της δουλειάς (ΑΙΓΑΙΟ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ) εκτέθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης, στο πλαίσια των Ερμοπούλιων το 2007, καθώς και η τέταρτη ενότητα ( ΧΡΩΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ) στην Στοά Τέχνης του Πολυχώρου Τσαλαπάτα στο ARTE LIBRE ALLERIA. Τον Απρίλιο του 2010 η πέμπτη ενότητα ( ΑΟΡΣ ΠΟΛΕΙΣ) ) εκτέθηκε στο ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΤΖΙΟΡΤΖΙΟ ΝΤΕΚΙΡΙΚΟ.
Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στον Βόλο το 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, στην Λαμία το 2008, 2009 και στην πόλη Rzeszow της Πολωνίας τον Σεπτέμβριο του 2009, τον Νοέμβριο του 2009 στα Τρίκαλα ( ΚΟΥΡΣΟΥΜ ΤΖΑΜΙ), τον Ιούλιο του 2010, 2011 και τον Δεκέμβριο του 2012–2013 στην Λαμία και στον Βόλο το 2012 στο Κεντρο Τέχνης Ντεκιρικο.

Ήταν  μέλος της ένωσης «Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας – ΣΚΕΤΚΕ».

Eργα της βρίσκονται στην δημοτική πινακοθήκη του Βόλου, στην Πολεοδομια του Δήμου Βόλου, στην δημοτική πινακοθήκη της Ερμούπολης στη Σύρο, στην δημοτική πινακοθήκη των Τρικάλων, καθώς επίσης και σε ιδιωτικές συλλογές στον Βόλο, Λαμία, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λιβαδειά, Κοζάνη, .

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μια σοβαρή ασθένεια την είχε καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι, με κινητικά προβλήματα σε όλα τα άκρα.

Αυτό όμως δεν την εμπόδισε, μέχρι τέλους, να κρατά το πινέλο της και να ταξιδεύει στα χρώματά της, στις θάλασσες, στους έρωτες, στην και Δύση.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αύριο  Σάββατο, 14 Απριλίου στις 10.30 π.μ. στον Άγιο Λάζαρο στο κοιμητήριο του Βόλου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση