Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Διαδικτυακά η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Διαδικτυακά η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Διαδικτυακά η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Αλλάζει σελίδ, όπως όλ δείχνουν, η διοργάνωση της Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο, ρίχνοντας το βάρος στη διαδικτυακή και όχι στη φυσική παρουσία εκδοτών και συγγραφέων λόγω της ς του κορωνοϊού.

Τα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση και συμπεριλαμβάνουν τη ματαίωση της προκαλούν «πρόσθετο προβληματισμό για το αν θα πραγματοποιηθεί η Εκθεση Βιβλίου με φυσική παρουσία», όπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νικόλαος Κούκης, προσθέτοντας όμως ότι σε αυτή την περίπτωση οι διαδικτυακές δράσεις της Εκθεσης θα «απλωθούν» σε περισσότερες ημέρες. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, αλλά φαίνεται ότι η διαδικτυακή εκδοχή της 17ης ΔΕΒΘ είναι μονόδρομος.

Η Εκθεση αναβλήθηκε τον περασμένο Μάιο λόγω της ς και πριν από μερικές ημέρες το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού κάλεσε τους εκδότες να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, στους χώρους της HELEXPO, μεταξύ 29 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, με βάση τους κανονισμούς που ισχύουν για τη λειτουργία του εκθεσιακού κέντρου εν μέσω πανδημίας. Το ΕΙΠ καλούσε τους εκδότες να υποβάλουν αιτήσεις για περιορισμένο αριθμό εκδηλώσεων, με τα σε απόσταση 1,5 μ., τους διαδρόμους από 2,5 μ. έως και 3 μ. και από έναν εργαζόμενο σε κάθε ένα από αυτά. Ωστόσο, το κλίμα μεταξύ των εκδοτών ήταν και παραμένει επιφυλακτικό.

Ο Νίκος Γκιώνης, των εκδόσεων Πόλις, ήταν από τους πρώτους που ανακοίνωσε τη μη συμμετοχή του εκδοτικού στην Εκθεση για λόγους που αφορούν το ρίσκο της έκθεσης των εργαζομένων των εκδόσεων και των επισκεπτών στον κορωνοϊό και στη βιωσιμότητα των μικρών βιβλιοπωλείων, που έχουν πληγεί από την επιδημία και την οικονομική κρίση.

Τη συμμετοχή τους με φυσική παρουσία απέκλεισαν και οι εκδόσεις Ικαρος, όπως επιβεβαίωσε στην «Κ» ο Νίκος Αργύρης, ενώ σκεπτική ήταν η Αννα Πατάκη, των ομώνυμων εκδόσεων. «Είμαστε οι τελευταίοι που θα πούμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε στην Εκθεση, αν τελικά γίνει, αλλά νομίζω ότι είναι προτιμότερη μια διαδικτυακή εκδοχή, πιο πειραματική, που θα προετοιμάζει το έδαφος για την Εκθεση του Μαΐου του », σημείωσε. Αντίστοιχους προβληματισμούς σχετικά με τη συμμετοχή των εκδόσεων Μεταίχμιο εξέφρασε ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου, προσθέτοντας ότι θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις στο τέλος του μήνα, εφόσον δεν τον προλάβουν οι εξελίξεις.

«Ολα τα δεδομένα είναι ανοιχτά», σημείωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της Εκθεσης Μανώλης Πιμπλής, ο οποίος παρακολουθεί και τις διεθνείς εξελίξεις στον χώρο. Η Εκθεση του Πεκίνου θα γίνει διαδικτυακώς, ενώ σε μια «μεικτή» λύση προσανατολίζεται –μέχρι τώρα φυσικά– το σαλόνι βιβλίου της ς. Πάντως, το ΕΙΠ, όπως και άλλοι που στηρίζουν τις δράσεις τους στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ (π.χ. το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), φαίνεται πως είναι «υποχρεωμένο» να υλοποιήσει την Εκθεση έστω και διαδικτυακά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση