Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Δεκαπέντε γκουάς του Νταλί βγαίνουν στο σφυρί στις 4 Ιουνίου
Δεκαπέντε γκουάς του Νταλί βγαίνουν στο σφυρί στις 4 Ιουνίου

Δεκαπέντε γκουάς του Νταλί βγαίνουν στο σφυρί στις 4 Ιουνίου

Δεκπέντε γκουάς του Σλβαδόρ ταλί, έργα που ο ζωγράφος παρήγαγε μεταξύ του 1959 και του 1976 για κάρτες στις οποίες ο καλλιτέχνης εκφράζει απλόχερα τις ευχές του, θα βγουν στο σφυρί στη Γαλλία στις 4 Ιουνίου.

Η αξία αυτών των έργων πάνω σε χαρτί εκτιμάται από 20.000 /30.000 ευρώ έως 70.000/.000 ευρώ. Τα έργα του ταλί εκείνης της εποχής είναι σε πλήρη επαναξιολόγηση παρότι δεν ανήκουν στη σουρεαλιστική του περίοδο (1930/1940), η οποία είναι και πιο γνωστή.

Οι ευχετήριες κάρτες σχεδιάστηκαν για λογαριασμό ενός ισπανικού φαρμακευτικού εργαστηρίου αλλά, “εκτός του εργαστηρίου, και ο Νταλί εξέφραζε τις ευχές του”, δήλωσε ο Μπρυνό Ζομπέρ, διευθυντής στο τμήμα ιμπρεσιονιστικής και σύγχρονης τέχνης του οίκου Artcurial. “Και δεν περιορίστηκε σε κάποιες γραμμές, προσηλώθηκε σε αυτή τη δουλειά”.

“Κατά τα φαινόμενα, ο ζωγράφος ήταν στα με κέφια του, είχε πολλή φαντασία, ξανασχεδιάζοντας το χριστουγεννιάτικο με τρόπο εντυπωσιακό και χαρούμενο και σχετίζοντάς το με το θέμα της αναγέννησης. Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι ο Νταλί ένιωθε πάρα πολύ άνετα σε αυτή την παραγγελία”.

Τα φαρμακευτικά εργαστήρια Hoechst Iberica παράγγελναν κάθε τέλος της χρονιάς στον Νταλί ευχετήριες κάρτες για να στείλουν στους πελάτες τους, οι οποίες κάθε φορά συνοδεύονταν από ένα ιδιόχειρο κείμενο του καλλιτέχνη. Τα έργα αυτά εκτέθηκαν για στο Ίδρυμα Νταλί στη Φιγκέρες της βόρειας Ισπανίας.

Η μεταμόρφωση, η χρυσαλίδα, η Δάφνη, ο Δον Κιχώτης, θέματα επαναλαμβανόμενα στη φαντασία του Νταλί, παρουσιάζουν το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δένδρο μέσα από έντονα και ονειρικά χρώματα, υπογραμμίζοντας τα δ της φύσης και των θεραπευτικών βοτάνων.

Ο Σαλβαδόρ Νταλί πραγματοποίησε ελάχιστες παραγγελίες με εξαίρεση πορτρέτα, σκηνικά για τον κινηματογράφο ή εικονογραφήσεις για .

Ο συγκεκριμένος οίκος δημοπρασιών δεν είχε οργανώσει μεγάλη πώληση έργων του Νταλί μετά τη δημοπρασία το 2003 της συλλογής Perrot-Moore στο Καδακές, στη Χιρόνα της βορειοανατολικής Ισπανίας.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση