Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Data-stories: το 1ο Confestival Ψηφιακής Αφήγησης στην Ελλάδα είναι γεγονός! Ένα τριήμερο αφιερωμένο στους τρόπους που αφηγούμαστε ιστορίες σήμερα
Data-stories: το 1ο Confestival Ψηφιακής Αφήγησης στην Ελλάδα είναι γεγονός! Ένα τριήμερο αφιερωμένο στους τρόπους που αφηγούμαστε ιστορίες σήμερα

Data-stories: το 1ο Confestival Ψηφιακής Αφήγησης στην Ελλάδα είναι γεγονός! Ένα τριήμερο αφιερωμένο στους τρόπους που αφηγούμαστε ιστορίες σήμερα

Το Data-stories αποτελεί το 1ο ελληνικό Confestival [conference &  festival], ένα καινοτόμο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο, μια γιορτή για νέες ερευνήτριες/-τές, δημιουργούς αλλά και το ευρύ κοινό που θα διεξαχθεί στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.  & Σ. Τσαλαπάτα, στο   και στο Αίθριον Day & Night από τις 31 Μαΐου έως και 02 Ιουνίου 2019.

Τo συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) και το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΕΚΑ).

Η κεντρική ιδέα πίσω από το Data-stories είναι να εξετάσει τις ριζικές αλλαγές και μετασχηματισμούς στον τρόπο που αφηγούμαστε ιστορίες στην εποχή των αλγορίθμων, των βάσεων δεδομένων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των συμμετοχικών πολιτισμών.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν και θα παρουσιάσουν το έργο τους συνολικά 45 ομιλητές, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αμερική. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα γίνουν 3 στρογγυλά τραπέζια με ειδικούς από επιστημονικά πεδία όπως οι Ψηφιακές και Πειραματικές Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Νew Media, Gaming Studies, Ψηφιακή, Οπτική και Πολυτροπική Εθνογραφία. Θα αναλυθούν ποικίλα θέματα της ς καθημερινότητας όπως οι εφαρμογές dating στα κοινωνικά μέσα, online παιχνίδια, instastories και social media influencers, e-learning πλατφόρμες, σειρές επιστημονικής φαντασίας, ψηφιακές αφηγήσεις στην πόλη, ζητήματα δωρεάν εργασίας στον ψηφιακό κόσμο και πολλά άλλα. Νέες ερευνήτριες και θα παρουσιάσουν σε 7 θεματικά πάνελ αναλύσεις από την έρευνα τους σχετικά με τις σημαντικές μεταμορφώσεις της κοινωνικότητας, της υποκειμενικότητας, του σώματος και της πολιτικής στην εποχή των data-stories.

Ταυτόχρονα από την Παρασκευή 15.00 έως και Σάββατο 1 Ιουνίου στις 21.00 στο πλαίσιο του συνεδρίου θα λειτουργήσει ειδικά διαμορφωμένος χώρος, το “Data-Cafe” με υπολογιστές και tablet στον χώρο του ΑΙΘΡΙΟΝ – ETHRION εστιατόριο – καφέ. Προσκαλούμε τους πολίτες του Βόλου και τους σύνεδρους να εξερευνήσουν πολυμεσικά ερευνητικά και ανθρωπολογικά παιχνίδια (serious games) που δημιουργήθηκαν από φοιτήτριες και φοιτητές Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς επίσης και μια επιλογή από εξαιρετικά πολυτροπικά εθνογραφικά υπό την του επιστημονικού περιοδικού Entanglements από το Πανεπιστήμιο Goldsmiths London.

Το Σάββατο 1 Ιουνίου από τις 21.00 ξεκινούν οι προβολές ταινιών-ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας. Με προβολές ταινιών όπως το βραβευμένο “Even Asteroids Are not Alone”, ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο μέσα στο διαδικτυακό παιχνίδι “Eve Online” για τις σχέσεις και τις φιλίες ανθρώπων μέσα στα ψηφιακά παιχνίδια. Καθώς επίσης και το πολυβραβευμένο διαδραστικό ντοκιμαντέρ “Maribor Uprisings”, παρουσία του Αμερικανού σκηνοθέτη Maple Rasza, όπου οι θεατές πρέπει να αποφασίσουν συλλογικά με το υπόλοιπο ακροατήριο ποιες κάμερες θα ακολουθήσουν και πώς θα εξελιχθεί η προβολή.

Το Data-stories ως συνέδριο-γιορτή σας προσκαλεί την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 21.30 στο , στην εναρκτήρια συναυλία του συνεδρίου για να γιορτάσουμε, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε για όλα τα παραπάνω. Η αρχίζει με μία και live με τον Κωστή Δρυγιανάκη για τα 30 χρόνια πειραματισμών του πάνω στην μουσική και την ψηφιακότητα και την 21χρονη ταλαντούχα Anna VS June που θα μας παρουσιάσει τον τελευταίο της δίσκο με ηχογραφήσεις από την έρευνα της στην ελληνική ύπαιθρο και τα χωριά της Ελλάδας πριν την εμφάνιση της στο Sonar Festival στην Βαρκελώνη. Κλείνουμε με Party ς μουσικής με τους Future Funk από το Nova FM 106.

Όλες οι εκδηλώσεις και ομιλίες είναι με ελεύθερη είσοδο.

Η γλώσσα εργασίας του συνεδρίου είναι τα αγγλικά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι δράσεις  του συνεδρίου στους παρακάτω συνδέσμους.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Ωρολόγιο Πρόγραμμα: https://datastoriesconfestival.weebly.com/download-program.html

Ιστοσελίδα: https://datastoriesconfestival.weebly.com

Trailer: https://vimeo.com/337017604

Facebook Page: datastoriesconference/

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/2386532941397641/

Xορηγός επικοινωνίας: pagasitikosnews

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση