Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΣΙΝΕΜΑ » Ξεκινούν οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ
Ξεκινούν οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ

Ξεκινούν οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ

Ξεκινούν την τελευτί Παρασκευή του Σεπτεμβρίου (25-9-2015) για 33η συνεχή χρονιά οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Οι “προβολές” ξεκίνησαν το 1983 από τον Δήμο Ν.Ιωνίας με την πρωτοβουλία μίας μικρής ομάδας κινηματογραφόφιλων της πόλης, στο χώρο που συστεγάζονταν τότε το του Δήμου. Την περίοδο 1986-1987 μεταφέρονται στον κινηματογράφο “ΛΥΡΙΚΟ”, ο οποίος στην συνέχεια μετατράπηκε σε σούπερ μάρκετ ακολουθώντας την τύχη των περισσοτέρων αιθουσών της χώρας.

Τότε συστήνεται και ο σύλλογος “Κινηματογραφική Κοινότητα” που αναλαμβάνει την όλη ευθύνη και . Στη συνέχεια οι προβολές επιστρέφουν στο Δημαρχείο Ν.Ιωνίας και από το 1988 και μετά, βρίσκουν κατά καιρούς στέγη στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ν.Ιωνίας, στην “Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση ΙΩΝΙΑ” και τέλος στον ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του ενιαίου πια Δήμου Βόλου.

Όλα αυτά τα χρόνια η παρουσία της Κινηματογραφικές Κοινότητας είναι συνεχής και αδιάλειπτη με ένα που ξεκινά κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου και λήγει στα τέλη του Μαΐου.

Οι προβολές γίνονται κάθε Παρασκευή στις 9:30 μ.μ. στο Μεταξουργείο στην Ν.Ιωνία και κάθε Δευτέρα στις 9:15 μμ στο “Αχίλλειον” στο Βόλο.

25 Σεπτεμβρίου

H Mαφία Σκοτώνει Μόνο το Καλοκαίρι
La Mafia Uccide Solo d' Estate
Σκηνοθεσία: Πιφ

, 2013, έγχρωμο
Παραγωγή: Φάουστο Μπρίτσι, Μάριο νάνι, Λορέντζο Μιέλι
Σκηνοθεσία: Πιφ
Σενάριο: Μικέλε Αστόρι, Πιφ, Μάρκο Μαρτάνι
Φωτογραφία: Ρομπέρτο Φόρτσα
Μοντάζ: Κριστιάνο Τραβαλιόλι
Μουσική: Σάντι Πουλβιρέντι
Πρωταγωνιστούν: Κριστιάνα Καποτόντι, Πιφ, Αλεξ Μπισκόντι, Τζινέβρα Αντόνα, Κλαούντιο Τζιοέ, Μπάρα Ταμπίτα
Διάρκεια: 90 λεπτά

Γραφική, λαϊκή κωμωδία που επιχειρεί μία διαφορετική καυστική ματιά στη Μαφία από τον «Πιφ» (Πιερφραντσέσκο Ντιλιμπέρτο), τον πιο διάσημο σατιρικό κωμικό της ιταλικής τηλεόρασης.

O μικρός Αρτούρο γεννιέται στο Παλέρμο της δεκαετίας του '70 – την μέρα που ο διαβόητος Βίτο Τσιαντσιμίνο εκλέγεται Δήμαρχος και ο μεγαλομαφιόζος Σαλβατόρε Ρίνα οργανώνει ένα θρυλικό αιματοβαμμένο ξεκαθάρισμα. Μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον στη Σικελία, το μικρό μαθαίνει να μην τρομάζει με τους συνεχείς σκοτωμούς, πιστεύοντας δύο λανθασμένους αστικούς μύθους: δολοφονούνται μόνο όσοι ερωτεύονται και η Μαφία σκοτώνει μόνο το καλοκαίρι.

Τα πράγματα περιπλέκουν όταν η Φλόρα, ένα νέο κοριτσάκι, έρχεται στο σχολείο τους. Ο μικρός Αρτούρο την ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Ταυτόχρονα, παθαίνει εμμονή με τη δημοσιογραφία (κι όσους θρυλικούς δημοσιογράφους καλύπτουν τη σκοτεινή διαπλοκή με τη Μαφία), αλλά και τον 7 φορές εκλεγμένο Πρωθυπουργό της ς, Τζούλιο Αντρεότι.

Τα χρόνια περνούν κι ο Αρτούρο θα ξανασυναντήσει τη Φλόρα το 1992, όταν όλοι έχουν ωριμάσει, πολλά έχουν απομυθοποιηθεί και έχουν μία πιο ξεκάθαρη, πικρή ματιά για όσα πραγματικά συμβαίνουν στο Παλέρμο.

Ο Πιερφρανσέσκο «Πιφ» Ντιλιμπέρτο κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, συνυπογράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί ως «Αρτούρο» σε μία ταινία που επιχειρεί να ξεστομίσει σύνθετες, καυστικές αλήθειες για τη βαθιά διαφθορά και την πολιτική naiveté μιας χώρας, μέσα από την επίφαση της ρομαντικής, κοινωνικής, λαϊκής κομεντί.

Το περιτύλιγμα θυμίζει ρετρό, νοσταλγικές κωμωδίες εποχής, οι ήρωες συμπεριφέρονται με μία παλιομοδίτικη αφέλεια, τα (αληθινά) γεγονότα παρουσιάζονται ως τραγική αντίστιξη στην κατά τ' άλλα γραφική, ρομαντική αφήγηση ενός παιδικού παρελθόντος.

Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία: είναι η κριτική του «Πιφ» (διάσημος στην Ιταλία για την τηλεοπτική του σάτιρα στα πολιτικά πράγματα – κάτι σαν ένα γειτονικό μας «Τζον Στιούαρτ») για τον ίδιο τον ιταλικό λαό. Μοιάζει με μία αλά «Φόρεστ Γκαμπ» σφαλιάρα στην ιταλική ανοχή, στον στρουθοκαμιλισμό των πολιτών, σε μία «εγκληματική αθωότητα» απέναντι στη χρόνια εγκληματική δράση της Κόζα Νόστρα και την εμπλοκή της κυβερνητικής εξουσίας.

Με γυρίσματα στη γενέτειρά του, το Παλέρμο, τα οποία έγιναν χωρίς να πληρωθούν οι τοπικοί μαφιόζοι προύχοντες για να προσφέρουν προστασία στο συνεργείο και την παραγωγή (έγινε διάσημο αυτό και στα credits υπάρχει αναφορά συμπαράστασης στο «Addiopizzo» κίνημα των επιχειρηματιών που αρνούνται να συνεργαστούν με τη Μαφία), ο Πιφ ακροβατεί μεταξύ πικρής αλήθειας (όλα τα συμβάντα είναι πραγματικά) και κατασκευασμένης τρυφερής κωμωδίας για να μιλήσει με θανάσιμη σοβαρότητα.

Ευκολόπιοτη η rom-com μαφιόζικη κωμωδία του Ντιλιμπέρτο κερδίζει το κοινό (Βραβείο Κοινού στο Τορίνο και αντίστοιχο Καλύτερης Κωμωδίας για την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου) και μπορούμε να καταλάβουμε γιατί: η κωμωδία είναι πάντα καλοδεχούμενη κι ο «Πιφ» ηγείται της ταινίας ως ένα συμπαθητικό παιδί του λαού.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση