Βρίσκεστε εδώ:  / ΣΙΝΕΜΑ / Βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου
Βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου

 34 πόλεις της ΕΕ προσφέρουν δωρεάν προβολές ευρωπαϊκών ταινιών

Η πρώτη βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στις 3-7 Δεκεμβρίου 2018 σε ολόκληρη την ΕΕ και αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 7200 άτομα.

Η πρωτοβουλία «βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου» ξεκίνησε ως μέρος του υποπρογράμματος MEDIA του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο στηρίζει τον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τομέα τα τελευταία 27 χρόνια. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί να δείξει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ όχι μόνο συμβάλλει στην ανάπτυξη του δημιουργικού και πολιτιστικού κλάδου της Ευρώπης, αλλά και ωφελεί την κοινωνία μας στο σύνολό της. Με περίπου 50 δωρεάν προβολές που έχουν προγραμματιστεί σε όλη την ΕΕ από τις 3 έως τις 7 Δεκεμβρίου, ο στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, τιμώντας και γιορτάζοντας παράλληλα τον πλούτο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Καθεμία από τις 34 κινηματογραφικές αίθουσες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία θα διοργανώσει ειδική βραδιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα προβληθεί μία από τις 20 ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα MEDIA. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ταινίες όπως  «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού» του Γιώργου Λάνθιμου,  «Ψυχρός Πόλεμος», «Κορίτσι», και «Σύνορο». Οι ταινίες έχουν επιλεγεί από τοπικούς κινηματογράφους ώστε να προσαρμόσουν το πρόγραμμα στα ενδιαφέροντα και τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών ακροατηρίων τους. Όλοι οι χώροι προβολής είναι γνωστές κινηματογραφικές αίθουσες που ανήκουν στο δίκτυο «Europa Cinemas», το οποίο συντονίζεται από το υποπρόγραμμα MEDIA του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» και από τον τηλεοπτικό σταθμό ARTE.

Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση στη διάρκεια της οποίας οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις ταινίες με σκηνοθέτες και κριτικούς κινηματογράφου. Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι επίσης παρόντες για να εξηγήσουν περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα MEDIA και τη σημασία του για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού τοπίου.

Ιστορικό

Από το 1991 και μετά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμορφώσει τον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τομέα, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα και την πολιτισμική πολυμορφία στην Ευρώπη, μέσω του υποπρογράμματος MEDIA. Μία από τις πιο σημαντικές ενέργειες είναι η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης για τη διανομή ευρωπαϊκών ταινιών εκτός της χώρας παραγωγής τους. Κάθε χρόνο, πάνω από 400 ταινίες, κατά μέσο όρο, διατίθενται στο κοινό άλλης ευρωπαϊκής χώρας με τη βοήθεια του MEDIA. Τον Μάιο του 2018 η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος κατά σχεδόν 30 % για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ όσον αφορά την περίοδο 2021-2027.

Η «βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου» είναι μια νέα πρωτοβουλία που προέκυψε στο πλαίσιο στρατηγικής προσέγγισης με επίκεντρο το κοινό και με στόχο τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με το υποπρόγραμμα MEDIA και με τα θέματα που καλύπτει, ενισχύοντας παράλληλα την απήχηση στους πολίτες και τη συμμετοχή τους. Επιπλέον, συμβάλλει στην προώθηση των ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων σε διασυνοριακό επίπεδο, καθώς και της πολιτιστικής πολυμορφίας. Η πρωτοβουλία συμπληρώνει επίσης την εκστρατεία η ΕΕ & ΕΓΩ (EUandME), η οποία χρησιμοποιεί μια σειρά πέντε ταινιών μικρού μήκους με επίκεντρο την κινητικότητα, τη βιωσιμότητα, τις δεξιότητες και τις επιχειρήσεις, τον ψηφιακό κόσμο και τα δικαιώματα για να αναδειχτεί ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη κάνει τη διαφορά.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διακοπή δρομολογίων στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη - https://t.co/hX866JrwWR -

  • Ανακοινώνονται τα νέα μέτρα για την Αττική - https://t.co/4ymWKaXxxL -

  • Ανανεώνονται μετά από δύο δεκαετίες σχολικά βιβλία και προγράμματα σπουδών - https://t.co/la5sONyPho -

"Αλιεύοντας" την είδηση