Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΣΙΝΕΜΑ » Τοντοκιμαντέρ του Ανδρέα Σιαδήμα «Ματαρόα. Το ταξίδι συνεχίζεται…» στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον»
Τοντοκιμαντέρ του Ανδρέα Σιαδήμα «Ματαρόα. Το ταξίδι συνεχίζεται…» στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον»

Τοντοκιμαντέρ του Ανδρέα Σιαδήμα «Ματαρόα. Το ταξίδι συνεχίζεται…» στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον»

Το ολοκαίνουριο ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Σιαδήμα «Ματαρόα. Το ταξίδι συνεχίζεται…» θα προβληθεί στην πρεμιέρα του CineDoc Βόλου για το 2019-2020, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίουώρα 19.30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», σηματοδοτώντας την αρχή μιας δυναμικής κινηματογραφικής σεζόν με βραβευμένα ντοκιμαντέρ, σε συνδιοργάνωση με την Διεύθυνση Πολιτισμού του ΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. 
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ και δεξίωση.
Η υπόθεση 

Τον Δεκέμβριο του 1945, και ενώ η Ελλάδα σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, με πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, 150 φοιτητές επιβιβάζονται στο πλοίο Ματαρόα, με τελικό προορισμό το Παρίσι.

Ανάμεσά τους είναι οι εκπρόσωποι μια γενιάς που θα σφραγίσει την μεταπολεμική Ευρώπη, όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Κώστας Αξελός και ο Νίκος Σβορώνος.

Η ιστορία του Ματαρόα και η δύναμη των πρωταγωνιστών της να μετατρέψουν την ξενιτιά σε πηγή προσωπική ελευθερίας και δημιουργίας, εξακολουθεί να εμπνέει μέχρι σήμερα.

Η ταινία θα προβληθεί στα ελληνικά.

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ, φοιτητικό 4 ευρώ.

Εισιτήρια αριθμημένων θέσεων για την κάθε προβολή θα είναι διαθέσιμα μια εβδομάδα νωρίτερα στο κατάστημα ψηφιακών εκτυπώσεων «Έντεκα» που βρίσκεται σε νέα διεύθυνση στο κέντρο της πόλης (Εμπορικό Κέντρο Nakos Center, επί του στενού της οδού Αλοννήσου), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το www.cinedoc.gr, τη    σελίδα του CineDoc Βόλου στο και τον αντίστοιχο λογαριασμό στο Instagram.

 

Το Πρόγραμμα των ταινιών του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

CineDoc Βόλου για την κινηματογραφική σεζόν 2019-2020

Διανύοντας την τέταρτη χρονιά του στον Βόλο, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc ξεκινά στις 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.30, στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον». Σε συνδιοργάνωση με την Διεύθυνση Πολιτισμού του ΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, και με την διαρκή υποστήριξη του κοινού, των εθελοντών και των χορηγών του, το φεστιβάλ μένει πιστό στο όραμά του και για την φετινή κινηματογραφική σεζόν έχει επιλέξει βραβευμένα ντοκιμαντέρ και καλεσμένους ομιλητές, με στόχο να πληροφορήσει, να ψυχαγωγήσει, να προβληματίσει τους μικρούς και μεγάλους θεατές του.

Η Ιστορία, η Εκπαίδευση, το Περιβάλλον, η Τέχνη, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι σύγχρονες αποτελούν κάποιες από τις φετινές θεματικές του CineDoc στον Βόλο, οι οποίες απευθύνονται σε φανατικούς του ντοκιμαντέρ, σινεφίλ, οικογένειες, παιδιά και νέους, εκπαιδευτικούς, ιστορικούς, αρχιτέκτονες, χορευτές… μα πάνω απ' όλα, στους λάτρεις του καλού σινεμά.

Οι προβολές ντοκιμαντέρ θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και θα λήξουν τον Απρίλιο, και θα υλοποιούνται μία φορά τον μήνα, Σάββατο στις 19.30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», ακολουθούμενες πάντοτε από δράσεις, ομιλίες και συζητήσεις. Και φέτος θα εκδοθεί για τους θεατές η Κάρτα Μέλους, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, στο ταμείο του «Αχίλλειον», από τις 18.30 και μετά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών διαμορφώνεται ως εξής:

28/09/2019  Ματαρόα. Το ταξίδι συνεχίζεται… Ανδρέας Σιαδήμας, 84΄ | 2019 | Ελλάδα

Τον Δεκέμβριο του 1945, και ενώ η Ελλάδα σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, με πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, 150 φοιτητές επιβιβάζονται στο πλοίο Ματαρόα, με τελικό προορισμό το Παρίσι. Ανάμεσά τους είναι οι εκπρόσωποι μια γενιάς που θα σφραγίσει την μεταπολεμική Ευρώπη, όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Κώστας Αξελός και ο Νίκος Σβορώνος. Η ιστορία του Ματαρόα και η δύναμη των πρωταγωνιστών της να μετατρέψουν την ξενιτιά σε πηγή προσωπική ελευθερίας και δημιουργίας, εξακολουθεί να εμπνέει μέχρι σήμερα.

19/10/2019  Push – Fredrik Gertten, 92΄ | 2019 | Σουηδία

Γιατί έχει γίνει τόσο ακριβό να ζούμε στην πόλη μας; Από την Βαρκελώνη ως το Βερολίνο, το Τορόντο και την Σεούλ, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Fredrik Gertten ερευνά πώς οι τιμές των ακινήτων σημειώνουν εκρηκτική άνοδο, σπρώχνοντας τους κατοίκους έξω από τις ίδιες τους τις . Ένα επίκαιρο ντοκιμαντέρ για τη απρόσωπη και τον προσωπικό αγώνα που δίνουν ομάδες πολιτών για να διατηρήσουν τις πόλεις τους ζωντανές.

30/11/2019  Βασίλισσα χωρίς Βασίλειο Asgeir Helgestad, 70΄|2018| Νορβηγία|Ηλικίες: 6+

Η αληθινή ιστορία της σχέσης μεταξύ της Frost, μιας πολικής αρκούδας και ενός κινηματογραφιστή άγριας φύσης, σε ένα νησί κοντά στον Βόρειο Πόλο.

Επί 4 χρόνια, ο Νορβηγός Asgeir Helgestad καταγράφει τις δραματικές επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στον κόσμο της Frost, ανατρέποντας τις ισορροπίες του οικοσυστήματος και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή της πολικής αρκούδας και των παιδιών της.

 18/01/2020  Normal – Adele Tulli, 67΄| 2019 | Ιταλία, Σουηδία

Ποιός αποφασίζει τι είναι νορμάλ;  Από τα κορίτσια που ντύνονται πριγκίπισσες και τα αγόρια που αγαπούν τις μηχανές έως τoυς οικογενειακούς ρόλους που αναλαμβάνουμε, το ντοκιμαντέρ παρατηρεί τις καθημερινές συμπεριφορές και τα στερεότυπα που αφορούν το φύλο μας. Μια κριτική, σατιρική, πολιτική και κινηματογραφική ματιά στις υπόγειες δυνάμεις που καθορίζουν τη ζωή μας.

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας Ethnofest

08/02/2020  ΟυρανόςAlison McAlpine, 78΄ | 2017 | , Χιλή

Ένα ονειρικό οδοιπορικό στην έρημο της βόρειας Χιλής, αφιερωμένο στην ομορφιά του νυχτερινού ουρανού. Μεταξύ ποίησης και επιστήμης, το Cielo ξενυχτάει με τους κυνηγούς πλανητών στα αστεροσκοπεία της Ατακάμα και με τους ντόπιους κατοίκους της ερήμου, μεταφέροντας τις ιστορίες, τους μύθους και τις υπαρξιακές αναζητήσεις τους. Μια σπάνια κινηματογραφική εμπειρία που μας μεταφέρει την αίσθηση του δέους μπροστά στο θέαμα του έναστρου ουρανού και μας καλεί να στοχαστούμε τη θέση μας στο σύμπαν.

 07/03/2020  Λουίζ Λεκαβαλιέ – εν κινήσει – Raymond St-Jean, 102΄ | 2017 |

Η ζωή και το έργο της θρυλικής Καναδής χορεύτριας και χορογράφου Λουίζ Λεκαβαλιέ σε ένα συναρπαστικό, οπτικά και χορευτικά, ντοκιμαντέρ. Παρακολουθούμε πώς η Λεκαβαλιέ δημιουργεί στο στούντιο της σήμερα και δίνει σόλο παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, χωρίς να έχει χάσει ίχνος από την εκρηκτική της ενέργεια.

04/04/2020  Μέσα στο Μοντεσσόρι – Jan Selby, Vina Kay, 82΄ | 2018 | ΗΠΑ

Γιατί όλο και περισσότεροι γονείς και διεθνώς εμπιστεύονται το σύστημα Μοντεσσόρι; Το ντοκιμαντέρ μπαίνει μέσα στις σχολικές τάξεις, σε πέντε πόλεις των ΗΠΑ, για να ανακαλύψει τη μοντεσσοριανή μέθοδο, τις διαφορές της από τα παραδοσιακά συστήματα εκπαίδευσης και πώς προσφέρει διαφορετικές μαθησιακές εμπειρίες σε διαφορετικές ηλικίες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το www.cinedoc.gr, τη σελίδα του CineDoc Βόλου στο και τον αντίστοιχο λογαριασμό στο Instagram. Λόγω της βαρύνουσας σημασίας του ντοκιμαντέρ και της αυξάνουσας δημοφιλίας του, είμαστε ανοιχτοί στην δικτύωση και στη συνεργασία για την προβολή ντοκιμαντέρ ειδικού ενδιαφέροντος.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση