Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΣΙΝΕΜΑ » Το ντοκιμαντέρ “Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών” στις Σταγιάτες Πηλίου
Το ντοκιμαντέρ “Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών” στις Σταγιάτες Πηλίου

Το ντοκιμαντέρ “Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών” στις Σταγιάτες Πηλίου

 

Το ντοκιμαντέρ “Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών” (2018) προβάλλεται στις Σταγιάτες Πηλίου την Τετάρτη 1 Αυγούστου, στις 9:00 μ.μ. Μετά την ακολουθεί συζήτηση με τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ και τον Βολιώτη συγγραφέα Θανάση Βογιατζή.

Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών είναι ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην ('41-'44). 14 αφηγήσεις. 14 ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Ένα ντοκιμαντέρ για τη συλ μνήμη.

Με αφετηρία τις μαρτυρίες ανθρώπων που έλα μέρος στην Αντίσταση, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να ρίξει φως σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες του αγώνα τους, όπως αυτές διαδραματίστηκαν μέσα στις συνοικίες της ς.

Από την περίοδο του λιμού του '41-'42, τα των λαϊκών επιτροπών και της Εθνικής Αλληλεγγύης, τις μεγαλειώδεις πορείες ενάντια στην επιστράτευση και την κάθοδο των Βουλγάρων, τις μάχες του και της ΟΠΛΑ στις συνοικίες, την ίδρυση του ΕΑΜ με πρωτοβουλία του , τις παράνομες προκηρύξεις και τα συνθήματα της ΕΠΟΝ στους τοίχους μέχρι την απελευθέρωση της Αθήνας οι πρωταγωνιστές συνθέτουν ένα μωσαϊκό εμπειριών, αγώνων και προσδοκιών για το πώς επέλεξαν να συγκρουστούν με την ηττοπάθεια και τη συνεργασία με τον ναζισμό-φασισμό.

Οι προσωπικές ιστορίες «δένουν» με σπάνιο αρχειακό υλικό, πρωτότυπη μουσική των drog_A_tek και πλάνα του σήμερα μέσα από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και τις συνοικίες της Αθήνας.

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξύδας

Έρευνα – Σενάριο: Γιάννης Ξύδα

Αφήγηση: Ρήγας Αξελός

Δ/νση ς – Μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός

Ηχοληψία – Μιξάζ: Ανδρέας Γκόβας

Πρωτότυπη μουσική: drog_A_tek

Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Χρήστος Πανάγος

Μετάφραση – Υποτιτλισμός: Ηλίας Διάμεση

Γραφιστική επιμέλεια: Κώστας Μηναϊδης

Υπεύθυνη ς – Απομαγνητοφωνήσεις: Σέβη Σαλαγιάννη

Παραγωγή: Ομάδα Συλλογική Μνήμη

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση