Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΣΙΝΕΜΑ » Η ταινία “Ο Λαβύρινθος της Σιωπής” σε “Μεταξουργείο” και “Αχίλλειο”
Η ταινία “Ο Λαβύρινθος της Σιωπής” σε “Μεταξουργείο” και “Αχίλλειο”

Η ταινία “Ο Λαβύρινθος της Σιωπής” σε “Μεταξουργείο” και “Αχίλλειο”

Με την ταινία “Ο Λαβύρινθος της Σιωπής”, σε σκηνοθεσία Τζούλιο Ρικιαρέλι, συνεχίζονται οι προβολές της Κινηματογραφικής Κοινότητας από τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΕ του Δήμου .Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 5 Μαίου στο “Μεταξουργείο” στην Ν.Ιωνία (έναρξη 21:30) και την Δευτέρα 8 Μαϊου στο “Αχίλλειο” στις 21:15 (έναρξη 21:30).

Ο Λαβύρινθος της Σιωπής

Im Labyrinth des Schweigens

Γερμανία, 2015

Σκηνοθεσία: Τζούλιο Ρικιαρέλι

Μουσική: Σεμπάστιαν Πίλε, Νίκι Ράισερ

Πρωταγωνιστούν: Αλεξάντερ Φέλινγκ, Αντρέ Σιμάνσκι, Φριντερίκε Μπεχτ, Γιοχάνες Κρις, Χάνσι Γιόκμαν, Γκερτ Φος, Γιόχαν Φον Μπούλοφ

Διάρκεια: 124 λεπτά

Στη Φρανκφούρτη του 1958 ένας φιλόδοξος νεαρός εισαγγελέας και ένας δημοσιογράφος προσπαθούν να αποκαλύψουν και να φέρουν μπροστά στη δικαιοσύνη ναζί εγκληματίες που παραμένουν ασύλληπτοι. Τόσο η κοινή γνώμη όσο και ο Τύπος, όμως, θεωρούν πως οι κατηγορίες είναι προϊόν αντεθνικής προπαγάνδας.

Το φιλμ περιγράφει τον πρωταγωνιστή του με συγκρατημένα ηρωική διάθεση, του θέτει ηθικά διλήμματα που περνούν μέσα από μια συνοδευτική (με έξυπνο, εκκρεμές φινάλε) ερωτική ιστορία και έχει διαρκώς στο νου του το «Ζ», υπόδειγμα πολιτικο-ανακριτικού θρίλερ. Ένα φιλμ για την ιστορική μνήμη, αλλά και για την συλ όσο και ατομική ευθύνη του ατόμου απέναντι στην κοινωνία και στον εαυτό του.

Βρισκόμαστε στην Γερμανία του 1958. Κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη στο και κανείς δε ρωτά. Ένας νεαρός εισαγγελέας ανακαλύπτει ότι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ήταν ναζί και δήμιοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Πρώην μέλη των Ες Ες είναι τώρα δάσκαλοι, αρτοποιοί και δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι περισσότεροι κυκλοφορούν ανάμεσα στους ανυποψίαστους συμπατριώτες τους, οι οποίοι νομίζουν ότι οι ιστορίες για τα ολοκαυτώματα και τα βασανιστήρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν απλώς αστικοί μύθοι ή ακόμη περισσότερο, προπαγάνδα των συμμαχικών δυνάμεων.

Η μεταπολεμική Γερμανία δικάζει το ναζιστικό παρελθόν της στην θαρραλέα και αξιόλογη δημιουργία του Τζούλιο Ρικιαρέλι, «Ο Λαβύρινθος της Σιωπής» (Labyrinth of Lies). Πρωταγωνιστεί ο καλός ηθοποιός Αλεξάντερ Φέλινγκ, o δημοφιλής Jonas Hollander της τηλεοπτικής σειράς «Homeland», που τον συναντήσαμε στο σινεμά ως «Άδωξοι Μπάσταρδο» το 2009 και ως «Νεαρό Κύριο Γκαίτε» το 2010.

Εδώ ο Φέλινγκ υποδύεται τον φιλόδοξο Γερμανό εισαγγελέα που τολμά να οδηγήσει πρώην μέλη των Ες Ες στην πρώτη τους από Γερμανούς. Χωρίς καλά καλά να το καταλάβει φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μια κοινωνία που έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το πιο φρικτό παρελθόν της.

Στα θετικά της ταινίες και η προσεγμένη ανα της εποχής, αλλά και το καστ των ηθοποιών, όπου εκτός του Αλεξάντερ Φέλινγκ, πρωταγωνιστούν οι: Αντρέ Σιμάνσκι, Φριντερίκε Μπεχτ, Γιοχάνες Κρις, Χάνσι Γιόκμαν, Γκερτ Φος, Γιόχαν Φον Μπούλοφ.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζούλιο Ρικιαρέλι βγαίνει από τον λαβύρινθο της σιωπής, ξετυλίγοντας τον μίτο της αλήθειας για την αποκατάσταση της Ιστορίας. Έχοντας τα ίδια κινηματογραφικά συμπτώματα με άλλες σημαντικές γερμανικές ταινίες, όπως το «Goodbye Lenin» και «Οι Ζωές των Άλλων», αλλά και μια ενδόμυχη και κοινωνική σάτιρα, η ταινία παρουσιάζει με εμπεριστατωμένη έρευνα μία ακόμη εντυπωσιακή καταγραφή των παθών και των παθημάτων της γερμανικής Ιστορίας.

Μία προσεγμένη ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και τον Σεπτέμβριο στο 21o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας – όπου και απέσπασε το Βραβείο Κοινού. Μία ιδιαίτερα αξιόλογη δημιουργία, η οποία ήταν ανάμεσα στις εννέα (9) Υποψήφιες Ταινίες για Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του , αροσωπεύοντας τη Γερμανία.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση