Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΣΙΝΕΜΑ » Συνεχίζεται το αφιέρωμα στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Συνεχίζεται το αφιέρωμα στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται το αφιέρωμα στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται το αφιέρωμα στο φετινό (18ο) Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από την Κινηματογραφική Κοινότητα του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Τετάρτη 30 Μαρτίου, Μεταξουργείο ώρα έναρξης 8:00 μμ, είσοδος ελεύθερη.
Μια μέρα με τον Έβο Μοράλες / Un día con Evo Morales /
One Whole Day with Evo Morales Ιάσων Πιπίνης 30′

Πριν από δέκα χρόνια, ένας φτωχός ιθαγενής της φυλής Αϊμάρα ανέλαβε την εξουσία στη Βολιβία, σε μια χώρα όπου την πολιτική και οικονομική εξουσία μονοπωλούσε για αιώνες η λευκή μειοψηφία. Το καταγράφει ένα 24ωρο του Έβο Μοράλες, του πρώτου ιθαγενή προέδρου στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, και παρουσιάζει πτυχές από τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας. Συναντήσαμε τον Μοράλες στην πόλη Λα Πας στις Άνδεις, σε υψόμετρο περίπου 3.500 μέτρων και τον συνοδεύσαμε στα δια που έκανε με το προεδρικό αεροσκάφος και με ελικόπτερο σε διάφορες πόλεις της χώρας. Ο πρόεδρος της Βολιβίας διηγείται εν πτήση στην κάμερα, πώς από φτωχός ιθαγενής αγρότης κατάφερε να φθάσει στο ανώτερο αξίωμα της χώρας, και μιλάει για τον αγώνα κατά της φτώχειας.

Ως εδώ / That's it! No more Νίκος Μεγγρέλης 21′
Ο Ανέστης είναι αυτοαπασχολούμενος με ένα μικρό μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας στην περίοδο της κρίσης. Καθώς πηγαίνει στη δουλειά του, σκέφτεται τις υποχρεώσεις που έχει να πληρώσει κάθε μήνα σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες κ.λπ. και ταυτόχρονα βλέπει το τέρας που έχει δημιουργήσει η κρίση στην πόλη με τα κλειστά μαγαζιά, τους άστεγους και τους ανθρώπους που ψάχνουν στα . Αναρωτιέται ποιος μπορεί να τον βοηθήσει και διαπιστώνει μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις τεσσάρων φίλων του, μικροεπιχειρηματιών, ότι δεν είναι ο μόνος που τον πνίγουν τα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων βρίσκονται σήμερα μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας.

Ο τερματισμός / Finish Line Ελιάνα Αμπραβανέλ 70′
Διασχίζοντας την Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη, το νέο αυτό συν παρακολουθεί τις τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων που δεν βιάζονται να τερματίσουν. Ο Ιδομενέας είναι ένας εύρωστος Κρητικός που τρέχει ξυπόλητος, φορώντας αρχαιοελληνική πανοπλία. Ο Αντώνης είναι ένας βοσκός του παλιού καιρού, που ανακάλυψε το ταλέντο του στο τρέξιμο όταν προσπέρασε κατά λάθος ένα λύκο που του είχε κλέψει ένα πρόβατο. Ο Στέλιος είναι ο γηραιότερος Έλληνας μαραθωνοδρόμος, που μοιάζει να τρέχει πρόσω ολοταχώς προς την αθανασία. Οι τρεις τους μοιράζονται μια εντελώς δική τους φιλοσοφία για το τρέξιμο. Ο μόνος λόγος που αγαπούν τη γραμμή του τερματισμού είναι γιατί τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον πραγματικό τους εαυτό.

Πέμπτη 31 Μαρτίου, Μεταξουργείο ώρα έναρξης 8:00 μμ, είσοδος ελεύθερη.

Όλοι στο βουνό / All Together in the Mountains Αλέξανδρος Παπαηλιού 48′

Η αγωνία της επιβίωσης και ο αγώνας για την ελευθερία μιας ς ενός αγωνιστή γιατρού, της γυναίκας του και των τριών μικρών κοριτσιών του στα τραγικά και δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του απελευθερωτικού αγώνα. Μαζί με τους αντάρτες στα βουνά της Ρούμελης, βιώνουν το δράμα, αλλά και το μεγαλείο της αντίστασης. Σε παράλληλη δράση, μια φιλική τους Εβραίων της περιοχής βιώνει την δική της οδύσσεια επιβίωσης. Η αλληλεγγύη όλων των ηρώων της ταινίας θα δημιουργήσει δεσμούς ς που φτάνουν μέχρι το σήμερα.

LUDLOW, Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα / LUDLOW, Greek Americans in the Colorado Coal War” Λεωνίδας Βαρδαρός 70′

Ο Πόλεμος του άνθρακα του Κολοράντο είναι η πιο βίαιη και αιματηρή σελίδα του εργατικού κινήματος της Αμερικής. Σε αυτήν τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Ρόκφελερ και του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, σημαντικό ρόλο έπαιξαν 500 Έλληνες που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του αντάρτικου στρατού που έφτιαξε το συνδικάτο για να εκδικηθεί τη Σφαγή του Λάντλοου – τις δολοφονίες 20 γυναικόπαιδων και του ηγέτη των Ελλήνων Λούι Τίκα στις 20 Απριλίου του 1914. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την άγνωστη ιστορία αυτής της σύγκρουσης, φωτίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων, μέσα από μαρτυρίες απογόνων τους στο Κολοράντο, συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς ιστορικούς και σπάνιο αρχειακό υλικό (βίντεο-συνεντεύξεις επιζώντων απεργών, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, κείμενα ντοκουμέντα και τραγούδια).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση