Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΣΙΝΕΜΑ » “Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης” στην κινηματογραφική κοινότητα του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ
“Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης” στην κινηματογραφική κοινότητα του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ

“Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης” στην κινηματογραφική κοινότητα του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ

Με την ταινία “ της Αγάπης”, σε σκηνοθεσία Τόμας Βασιλέφσκι, συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 18 Μαίου στο Μεταξουργείο στην Ν.Ιωνία (έναρξη 21:30) και την Δευτέρα 21 Μαίου στο Αχίλλειο στις 21:15 (έναρξη 21:30).

της Αγάπης
United States of Love

Πολωνία, 2016
Παρ: Πιοτρ Κόμπους, Ανιέσκα Ντρέβνο
Σκηνοθεσία: Τόμας Βασιλέφσκι
Σενάριο: Τόμας Βασιλέφσκι
Φωτογραφία: Ολεγκ Μούτου
Μοντάζ: Μπεάτα Βαλεντόφσκα
Πρωταγωνιστούν: Τζούλια Κιζόφσκα, Μαγκνταλένα Τσιελέκα, Ντορότα Κόλακ, Μάρτα Νιεράντκιεβιτς, Τόμεκ Τίντικ
Διάρκεια: 104 λεπτά

Πολωνία, 1990. Τέσσερις γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με μικρά και με προσωπικά διλήμματα σε έναν κόσμο που αλλάζει. Βραβείο σεναρίου στο Βερολίνο για ένα στιλιζαρισμένο, κισλοφσκικών αποχρώσεων δράμα πάνω στον ανεκπλήρωτο έρωτα

Συνεχίζοντας να κινηματογραφεί ήρωες οι οποίοι αναζητούν ταυτότητα και πυξίδα σε έναν ανοίκειο, αν όχι εχθρικό κόσμο, ο Τόμας Βασιλέφσκι (spotlight στις περσινές¬ Νύχτες Πρεμιέρας ) αναζητά στην τρίτη ταινία του τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης», σε μια Πολωνία που απολαμβάνει το πρώτο έτος «ελευθερίας» της.

Είμαστε στο 1990, μια χρονιά που μια νέα ιστορική σελίδα αρχίζει να γράφεται για τη χώρα, γεμάτη ελπίδα και άλλη τόση αβεβαιότητα.

Το ανάλογο συναίσθημα κυριαρχεί και στη ζωή τεσσάρων γυναικών, αντιμέτωπων με μικρά και με προσωπικά διλήμματα: η Αγκάτα που προσπαθεί να δραπετεύσει από έναν ασφυκτικό γάμο μέσα από μια εξίσου αδιέξοδη παράλληλη σχέση. η διευθύντρια σχολείου Ίζα η οποία τα έχει με τον παντρεμένο πατέρα μιας μαθήτριάς της. η Ρενάτα που παρακολουθεί κρυφά την πολύ νεότερή της γειτόνισσα Μαρζένα, της οποίας ο άντρας εργάζεται στη Γερμανία.

Οι διαδρομές του θηλυκού κουαρτέτου διασταυρώνονται με κισλοφσκικό τρόπο, ο οποίος υπογραμμίζει διακριτικά το παιχνίδι της μοίρας, ενώ ταυτόχρονα αφήνει χώρο για ψυχο ανάλυση των πολλαπλών όψεων του ίδιου κατά βάθος (σύγχρονου ) ανθρώπου.

Εκείνου που νιώθει εγκλωβισμένος σε έναν προσωπικό λαβύρινθο και αναζητά μέσω του έρωτα, της κορυφαίας μορφής ανθρώπινης επις, διέξοδο προς την ουτοπική χώρα¬ της «ευτυχίας». Μόνο που οι έξοδοι κινδύνου μοιάζουν, η μία μετά την άλλη, όλες κλειστές.

Η σκηνοθεσία του Βασιλέφσκι, στιλιζαρισμένη με μοντέρνο τρόπο, ενισχύει αυτήν την αίσθηση απομόνωσης εν μέσω πλήθους και αντανακλά την κλινική ψυχρότητα που περικυκλώνει τα διάπυρα πάθη.

Αν και διαθέτει λιγοστό κινηματογραφικό χρόνο για κάθε ηρωίδα, ο νεαρός Πολωνός περιγράφει εύστοχα τις περίπλοκες κοινωνικές, οικογενειακές και κατά περίσταση σεξουαλικές τους, συναρτά τις μεν με τις δε και ταυτόχρονα ακτινογραφεί μια ολόκληρη πολιτικογεωγραφική πραγματικότητα – της νέας Ανατολικής ς. Γι' αυτό και το στερεά δομημένο σενάριό του απέσπασε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου και μια υποψηφιότητα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.

"Αλιεύοντας" την είδηση