Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΣΙΝΕΜΑ » Προβολή της ταινίας “Νυχτερινός Ανταποκριτής”
Προβολή της ταινίας “Νυχτερινός Ανταποκριτής”

Προβολή της ταινίας “Νυχτερινός Ανταποκριτής”

Με την ταινία “Νυχτερινός Ανταποκριτής” σε σκηνοθεσία Νταν Γκιλρόι, συνεχίζονται οι προβολές της Κινηματογραφικής Κοινότητας από τον ΔΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου . Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 3 Μαρτίου στο στην Ν.Ιωνία (έναρξη 21:30) και την Δευτέρα 6 Μαρτίου στο στις 21:15 (έναρξη 21:30).

Νυχτερινός Ανταποκριτής
Nightcrawler

, 2014, Εγχρωμο
Σκηνοθεσία: Νταν Γκιλρόι
Πρωταγωνιστούν: Τζέικ Τζίλενχαλ, Ρενέ Ρούσο, Μπιλ Πάξτον
Διάρκεια: 117 λεπτά

Απελπισμένος μικροαπατεώνας, ο Λου Μπλουμ γίνεται μάρτυς ενός αυτοκινητικού ατυχήματος και ανακαλύπτει το μαγικό κόσμο του τηλεοπτικού ρεπορτάζ. Με το θράσος, την ευρηματικότητά του και τη βοήθεια μιας αρχισυντάκτριας ειδήσεων θα αναδειχτεί πολύ σύντομα, με μια σειρά αιματοβαμμένων αποκλειστικοτήτων, σε περιζήτητο ανταποκριτή του νυχτερινού Λος Άντζελες. Ώσπου η σπουδαιότερη από όλες θα απαιτήσει το υψηλό τίμημά της.

Κάπου ανάμεσα στον «Ταξιτζή» και το «Δίκτυο», το ντεμπούτο του σεναριογράφου Νταν Γκιλρόι είναι μια σπουδή πάνω στο σύγχρονο κυνήγι της φρίκης ή στο πόσο μαύρη μπορεί να είναι μια υπαρξιακή κωμωδία. Υποψηφιότητα για Οσκαρ Σεναρίου, υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου.

Ο Λου Μπλουμ ψάχνει απελπισμένος για δουλειά, ώσπου ανακαλύπτει τον «υπόγειο» και εφήμερο κόσμο του αστυνομικού ρεπορτάζ στο Λος Αντζελες. Θα συνεργαστεί με ένα τηλεοπτικό συνεργείο που καταγράφει ατυχήματα, και δολοφονίες, και θα γνωρίσει τη Νίνα, μία βετεράνο στο «άθλημα», η οποία θα τον βοηθήσει να γνωρίσει την επιτυχία. Αναζητώντας μανιωδώς «καυτές» που θα απογειώσουν τα νούμερα τηλεθέασης, μετατρέπεται σε έναν αμφιβόλου ηθικής δημοσιογράφο που θα κάνει τα πάντα για την αποκλειστικότητα.

Ακόμη κι αν δεν το γνώριζες, είναι ολοφάνερο πως ο «Νυχτερινός Ανταποκριτής» είναι η ταινία ενός σεναριογράφου.

Ξεκινώντας από μια πρωτότυπη ιδέα, ο Νταν Γκιλρόι – αδερφός του σκηνοθέτη Τόνι Γκιλρόι (του «Μάικλ Κλέιτον) και υπεύθυνος μέχρι σήμερα, ανάμεσα σε άλλα, για το «Real Steel» και την «Κληρονομιά του Μπορν» – σκιαγραφεί το υπαρξιακό πορτρέτο ενός ανθρώπου που στις παρυφές του αμερικανικού ονείρου, ηγείται μιας διαδρομής θανάτου, σατιρίζοντας ταυτόχρονα με τους όρους ενός θρίλερ τη μανία ενός πλανήτη για την ωμή .

Αν ο Γκιλρόι εντυπωσιάζει όμως με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, αυτό το χρωστάει περισσότερο στη σκηνοθετική του ματιά και λιγότερο σε ένα σενάριο που γρήγορα ξεφεύγει από τη μελετημένη του σπουδή πάνω στο κυνήγι της επιτυχίας για να «ανοίξει» ριψοκίνδυνα σε μια cult παραβολή πάνω στον αμοραλισμό θέτοντας τον θεατή προ των ευθυνών του – φευ, όχι με περισσότερο από τα όρια του ανεκτού «χολιγουντιανή» διδακτικότητα.

Το νυχτερινό Λος Αντζελες – κινηματογραφημένο με τον βεριτέ, ακατέργαστο τρόπο του Μάικλ Μαν (ή και ενός αστυνομικού b-movie που μοιάζει να έρχεται κατευθείαν από τα 70s), συναγωνίζεται στο ρόλο του πρωταγωνιστή ακόμη και τον ίδιο τον ήρωα του «Νυχτερινού Ανταποκριτή» στο σχεδόν αποκαλυπτικό δι του προς την άνοδο και την αναπόφευκτη ελεύθερη (ηθική) πτώση του.

Οι σκηνές στους τόπους του εγκλήματος, μπροστά και πίσω από τις κορδέλες της αστυνομίας και τον ανθρώπινο πόνο, νιώθεις να περνούν πραγματικά κάτω από το δέρμα σου καθώς το βλέμμα του «επαγγελματία ρεπόρτερ» μεταμορφώνεται από ηδονοβλεπτικό σε αδηφάγο, μετατοπίζοντας τη φρίκη στην καταγραφή παρά στην ίδια την σκηνή του εγκλήματος.

Με υπνωτιστική και ταυτόχρονα φρενήρη ταχύτητα, ο Γκιλρόι μας ξεναγεί σε μια πόλη που το βράδυ μετατρέπεται σε ένα freak show ωμοτήτων, ενώ το πρωί η αντανάκλασή της στα τοπικά νέα θυμίζει το βωμό στον οποίο θυσιάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια προς χάριν της τηλεθέασης και του εύκολου χρήματος. Και όλα αυτά με όρους μαύρης κωμωδίας και παγωμένου χαμόγελου, κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να θέλει να δει κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο…

Στο του «Νυχτερινού Ανταποκριτή» ένας ήρωας κάνει τη δική του διαδρομή προς το ματωμένο αμερικάνικο όνειρο. Μυθιστορηματικός και ταυτόχρονα βγαλμένος από ένα αστυνομικό φιλμ που θα μπορούσε να είναι η gore απάντηση στον «Ταξίτζή», ο «σκορσεζικός» Τζέικ Τζίλενχαλ είναι εκεί για να τον ενσαρκώσει σε έναν από τους σπουδαιότερους ρόλους της καριέρας του.

Σωματικά (και ηθικά;) αποστεωμένος, περιφέρεται ως αρπακτικό στη ζώνη ενός λυκόφωτος που θα τον καταπιεί ολοκληρωτικά, αναγνωρίζοντάς τον ως θύμα και θύτη ενός «αποκαλυπτικού» success story. Η μελαγχολία που κρύβουν τα μεγάλα μάτια του, ο τρόπος με τον οποίο κουβαλά την άβολη επιτυχία του, o κυνισμός του που προσφέρει ισχυρό άλλοθι έναντι της κοσμικής σοβαροφάνειας, το «καμάκι» του στη μεγαλύτερή του διευθύντρια ειδήσεων (στο cool comeback της συζύγου του Γκιλρόι, Ρενέ Ρούσο), η τρομακτική του όψη και ταυτόχρονα η βαθιά κρυμμένη γνώση του τέρατος που έχει γίνει και δεν ντρέπεται να κρύψει, φέρνει τον Τζίλενχαλ στην a-list των ηθοποιών που του αξίζει.

Ο «Νυχτερινός Ανταποκριτής», μια ταινία που λειτουργεί περισσότερο ως μια μεγάλου μήκους cult σάτιρα, παρά ως μια κυριολεκτική τεκμηρίωση μιας πραγματικότητας, του χρωστάει το μεγαλύτερο κομμάτι της επιτυχίας του και το σοβαρότερο λόγο για τον οποίο το ντεμπούτο του Γκιλρόι θα μπορούσε υπό συνθήκες να αποτελεί ένα αναπάντεχο μικρών διαστάσεων modern classic.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση