Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΣΙΝΕΜΑ » Προβολή της ταινίας “Χαμένος Παράδεισος”
Προβολή της ταινίας “Χαμένος Παράδεισος”

Προβολή της ταινίας “Χαμένος Παράδεισος”

Με την ταινία “Χαμένος Παράδεισος” σε σκηνοθεσία Μιγκέλ Γκομέζ, συνεχίζονται οι προβολές της Κινηματογραφικής Κοινότητας από τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.
Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στο στην .Ιωνία (έναρξη 21:30) και την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στο Αχίλλειο στις 21:15 (έναρξη 21:30).

Χαμένος Παράδεισος
Tabu

Πορτογαλία, Γερμανία, Βραζιλία, Γαλλία, 2012, Ασπρόμαυρο
Σκηνοθεσία: Μιγκέλ Γκομέζ Σενάριο: Μιγκέλ Γκομέζ, Μαριάνα Ρικάρντο Πρωταγωνιστούν: Τερέσα Μαντρούγκα, Λάουρα Σοβεράλ, Ανα Μορέιρα, Ενρίκε Εσπίριτο Σάντο, Καρλότο Κότα Διάρκεια: 110 λεπτά

Γοητευτικός, ρομαντικός και σκηνοθετικά πρωτότυπος τιμής στο βωβό σινεμά και το αριστουργηματικό «Ταμπού» των Μουρνάου και Φλάερτι του 1931. Μια σινεφίλ και συγκινητική, τολμηρά μοντέρνα και οικεία παλιομοδίτικη κινηματογραφική πρόταση, βραβευμένη διπλά στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

«Χαμένος Παράδεισος». Βαρκελώνη. Η Πιλάρ είναι μια μεσοαστή πενηντάρα, περιποιημένη και συμπαθής, που προσπαθεί να κάνει το καλό. Ακολουθεί πιστά την καθολική θρησκεία, προσφέρει φιλοξενία σε νέους ταξιδιώτες, συμμετέχει σε οργανώσεις για την υποστήριξη των άπορων και του τρίτου κόσμου. Στην ίδια φροντίζει και την ηλικιωμένη γειτόνισσά της, την Αουρόρα, που τα έχει λίγο χάσει, αλλά ξημεροβραδιάζεται και στο καζίνο. Η Πιλάρ κάνει πολλές καλές πράξεις και βλέπει πολλές ταινίες στο σινεμά. Αλλά δε ζει καμιά δική της εμπειρία.

«Παράδεισος». Ογδόντα χρόνια νωρίτερα. Αφρική. Η Αουρόρα είναι μια νέα και όμορφη γυναίκα, παντρεμένη, . Η Αουρόρα θα ζήσει έναν παράφορο, παράνομο έρωτα. Εναν έρωτα που ξεπερνά τη , αλλά και τους ανθρώπινους κανόνες. Και γι' αυτό η Αουρόρα και ο εραστής της θα τιμωρηθούν. Αλλά θα έχουν ζήσει την πιο μεγάλη ανθρώπινη εμπειρία.

Ο Πορτογάλος Μιγκέλ Γκόμεζ παρουσιάζει μια κινηματογραφική άσκηση πάνω στο «Tabu» του Μουρνάου, παίζοντας με τις σινεματικές και αφηγηματικές . Η ταινία του χωρίζεται σε δύο, συνδεόμενα μέρη, είναι ασπρόμαυρη και στη δεύτερη ενότητα βωβή. Αλλά όχι εντελώς. Ο σκηνοθέτης κρατά όλους τους ήχους ς, τα βήματα, τη φύση, τα πουλιά που κελαηδούν, αλλά εξαφανίζει τους διαλόγους. Επεξεργάζεται την κινηματογραφική φόρμα μ' έναν αληθινά μεταμοντέρνο τρόπο, παίρνοντας μια πρακτική αδυναμία του παρελθόντος του σινεμά και μεταβάλλοντάς τη σε νοηματικό πλεονέκτημα: τα λόγια δεν έχουν καμιά αξία, όταν ο άνθρωπος μπορεί να πράττει.

Το πρώτο μισό της ταινίας κυλά αργά, χωρίς προφανή προσανατολισμό, οριακά κουράζει. Το δεύτερο, όμως, μέρος, είναι μια πραγματική συναισθηματική και απόλαυση, που συνδυάζει τη γοητεία του κλασικού σινεμά, έναν έρωτα γεμάτο μεγαλειώδες πάθος και μια τολμηρή άποψη για τα ανθρώπινα πράγματα. Οταν η ταινία ολοκληρωθεί, ξαφνικά όλα έχουν μπει στη θέση τους, τόσο ηθικά, όσο και κινηματογραφικά. Θα βρεις τον παράδεισο όχι αν κάνεις το καλό. Αν κάνεις το κακό δε θα πας στην κόλαση. Σημασία έχει να κάνεις, να ζήσεις, να αγαπήσεις και να μη μετανιώσεις. Σημασία έχει να βασιστείς στην κινηματογραφική παράδοση αλλά να την ωθήσεις ένα βήμα παραπέρα.

Το «Tabu» δεν είναι μια απόλυτα επιτυχημένη ταινία, είναι όμως η πιο ενδιαφέρουσα σύγχρονη, διαφορετική, νεωτεριστική κινηματογραφική ματιά. Και ο Γκόμεζ σημειώνει καθαρά το όνομά του στο χάρτη με τους σκηνοθέτες που θέλουμε να ξανασυναντήσουμε στην οθόνη.

Βραβεια – Συμμετοχές:
Βραβειο Alfred Bauer στο Διεθνές Φεστιβαλ Βερολίνου 2012
Βραβειο Διεθνους ενωσης Κριτικών Κινηματογραφου στο Φεστιβαλ Βερολίνου 2012
Βραβειο κοινου στο Διεθνες φεστιβαλ κινηματογραφου Las Palmas
Δευτερο βραβειο καλύτερης ταινιας στο Διεθνες φεστιβαλ κινηματογραφου Las Palmas
Επίσημη συμμετοχη στο φεστιβαλ του Karlovy Vary
Επίσημη συμμετοχη στο Φεστιβαλ της εας Υόρκης
Επισημη συμμετοχή στο Φεστιβαλ Στοκχόλμης

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση