Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΣΙΝΕΜΑ » Προβολή της ταινίας “Κάιρο Εµπιστευτικό”
Προβολή της  ταινίας “Κάιρο Εµπιστευτικό”

Προβολή της ταινίας “Κάιρο Εµπιστευτικό”

Η ταινία “Κάιρο Εµπιστευτικό” προβάλλεται στην Κινηµατογραφική Κοινότητα του ΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ την  Παρασκευή 7 ∆εκεµβρίου και ∆ευτέρα 10 ∆εκεµβρίου, στο και  στο “Αχίλλειον” αντίστοιχα.

 

 

Κάιρο Εµπιστευτικό
The Nile Hilton Incident
Σουηδία,
Σκηνοθεσία: Ταρίκ Σαλέχ
Σενάριο: Ταρίκ Σαλέχ
Πρωταγωνιστούν: Φάρες Φάρες, Γκερ Ντουάνι, Σλιµάνε Ντάζι, Μοχάµεντε Γιούρσι
∆ιάρκεια: 106 λεπτά

Αυτό που αρχικά έµοιαζε µε έγκληµα πάθους αποκαλύπτει µια διαπλοκή που φτάνει µέχρι την ελίτ της εξουσίας. Υποδειγµατικά στηµένο νουάρ, που γνωρίζει στην εντέλεια τους κώδικες του είδους, µεταγράφοντάς τους υποδειγµατικά στην κοινωνικο πραγµατικότητα της εξεγερµένης Αιγύπτου.

Μόλις λίγες µέρες προτού ξεσπάσει η αιγυπτιακή επανάσταση, η ζωή στο Κάιρο κυλά στους γνώριµους χαοτικούς ρυθµούς της αραβικής µητρόπολης και της ανοµίας που ορίζει την κυνική της καθηµερινότητα.

Ο Νορεντίν, ένας διεφθαρµένος µπάτσος µε γερές διασυνδέσεις στον υπόκοσµο, τριγυρίζει στα σοκάκια της πόλης για να εισπράξει την αµοιβή του για τις -αµφιβόλου νοµιµότητας- υπηρεσίες που παρέχει.

Η ρουτίνα του διακόπτεται όταν αναλαµβάνει να εξιχνιάσει ένα έγκληµα που έχει λάβει χώρα στο Nile Hilton, εκεί όπου η διάσηµη τραγουδίστρια Λαλένα κείτεται νεκρή, τραυµατισµένη θανάσιµα στο λαιµό.

Ενώ όλα συνηγορούν πως αδιαµφισβήτητα πρόκειται για δολοφονία, οι Αρχές συνειδητά προωθούν το σενάριο της ς καθώς τα στοιχεία που έχουν προκύψει εµπλέκουν στο έγκληµα τον Σαφίκ, έναν πλούσιο εργολάβο, µέλος του Κοινοβουλίου και στενό φίλο του Προέδρου της χώρας.

Καθώς η εξέγερση εναντίον του Χόσνι Μουµπάρακ ξεκινά και οι των πολιτών µε τους αστυνοµικούς µαίνονται, ο Νορεντίν αποφασίζει για πρώτη φορά στη ζωή του να πολεµήσει για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, την ίδια στιγµή που η χώρα του βιώνει το τέλος µιας εποχής.

«∆εν πρόκειται να βρεις δικαιοσύνη εδώ», αυτή είναι η ατάκα που προειδοποιεί το Νορεντίν για όσα πρόκειται να συµβούν στο «Κάιρο Εµπιστευτικό», ένα τσιτάτο που φέρνει στο µυαλό το «Ξέχνα το Τζέικ, εδώ είναι Τσάιναταουν», συνοψίζοντας σε µία φράση την µαταιότητα κάθε προσπάθειας για πραγµατική αλλαγή σε αυτή την καταραµένη πόλη.

Βασισµένος σε αληθινή ιστορία, ο αιγυπτιακής καταγωγής Σουηδός, Ταρίκ Σαλέχ, γράφει και σκηνοθετεί ένα µοντέρνο νουάρ, το οποίο πιστό στις κλασσικές ταινίες του είδους διαθέτει έναν αρχετυπικό αντι-ήρωα µε πυγµή αλλά και τρανταχτές αδυναµίες και φανερές εσωτερικές , οι οποίες και τον καθιστούν ελκυστικό.

Αποτυπώνοντας έναν κόσµο στον οποίο κανείς δεν είναι εντελώς αθώος και ένα σύστηµα µέσα στο οποίο η επιβίωση επιβάλει κάθε είδους ηθικές , ο Σαλέχ δεν φοβάται να βρωµίσει τα κάδρα του για να ενσωµατώσει στην ταινία του την δυσωδία και την παρακµή µια κοινωνίας που βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Το «Κάιρο Εµπιστευτικό» µπορεί να µην διαθέτει τις αλλεπάλληλες ανατροπές στην πλοκή που συνήθως µπουστάρουν την δραµατουργία στις ταινίες του είδους και απ' την αρχή καθιστά κατανοητό ότι κινείται µακριά από την λογική ενός whodunnit φιλµ µυστηρίου.

Αντίθετα, εµπιστεύεται την κλιµάκωση της ιστορίας του στους διαφορετικούς χαρακτήρες που ακολουθεί και στους προσωπικούς τους αγώνες, µόνο που ανά στιγµές πλατειάζει σε τέτοιο βαθµό µε συνέπεια να γίνεται υποτονικό παρά την ένταση που επιµελώς έχει καλλιεργήσει στο πρώτο του µισό.

Όταν τα γεγονότα της πλατείας Ταχρίρ έχουν πια πυροδοτήσει την επανάσταση, τότε το προσωπικό δράµα του Νορεντίν και των υιπων ηρώων κορυφώνεται, σε έναν παραλληλισµό σχετικά προφανή µε αποτέλεσµα το «Κάιρο Εµπιστευτικό» να παραµένει ένα χορταστικό και ανά στιγµές εντυπωσιακό φιλµ νουάρ το οποίο απλά δεν καταφέρνει να εξερευνήσει πλήρως τις δυνατότητές που του προσφέρει η ιστορία του.

Μέγα Βραβείο Επιτροπής Φεστιβάλ Sundance .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση