Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΣΙΝΕΜΑ » Προβολή της ταινίας “Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα”
Προβολή της ταινίας “Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα”

Προβολή της ταινίας “Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα”

Με την τινί “Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα”, σε σκηνοθεσία Μαρζάν Σατραπί, Βενσάν Παρονό, συνεχίζονται οι προβολές της Κινηματογραφικής Κοινότητας από τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Η θα προβληθεί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στο Μεταξουργείο στην Ν.Ιωνία (έναρξη 21:30) και την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στο Αχίλλειο στις 21:15 (έναρξη 21:30).

Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα
Poulet aux Prunes

Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, 2011, Εγχρωμο Σκηνοθεσία: Μαρζάν Σατραπί, Βενσάν Παρονό
Σενάριο: Μαρζάν Σατραπί, Βενσάν Παρονό Φωτογραφία: Κριστόφ Μποκάρν Μοντάζ: Στεφάν Ρος Μουσική: Ολιβιέ Μπερνέ Πρωταγωνιστούν: Ματιέ Αμαλρίκ, Εντουάρ Μπερ, Μαρία ντε Μεντέιρος, Κιάρα Μαστρογιάνι, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Γκολσιφτέ Φαραχανί Διάρκεια: 93 λεπτά Διανομή: Seven Films

Έξυπνα αφηγηματικά παιχνίδια, ένας περίπλοκος, συναρπαστικός χαρακτήρας και μια ιστορικοκοινωνική αλληγορία από την δημιουργό του “Persepolis” που υπογράφει ένα απολαυστικά τρυφερό, ζεστό, γλυκόπικρο, ερωτικό δράμα.
Επίσημη συμμετοχή στο φετινό .

Ο μεσήλικας διάσημος βιολιστής Νασέρ Αλί Καν, τριγυρίζει στα μαγαζιά που πωλούν μουσικά όργανα ψάχνοντας να αντικαταστήσει το πολύτιμο του Stradivarius που έσπασε. Οταν συνειδητοποιεί ότι αυτό είναι αδύνατον, παίρνει την να πεθάνει, ξαπλώνει στο κρεβάτι του και απαρνιέται τη ζωή του. Εκεί τον επισκέπτονται αναμνήσεις από το παρελθόν, κι εμείς μαθαίνουμε σταδιακά τι συμβόλιζε αυτό το βιολί και αν η αγάπη αντικαθίσταται τελικά ποτέ…

Η Μαρζάν Σατραπί και ο Βανσάν Παρονό μας επιστρέφουν στην Τεχεράνη της δεκαετίας του 50, δύο δεκαετίες πριν την ισλαμική εξέγερση, και συνθέτουν μία πλούσια, χορταστική, μυρωδάτη, εξωτική αλληγορία. Σε πρώτο επίπεδο, πρόκειται για μία ερωτική ιστορία που σου ραγίζει την καρδιά. Ο Νασέρ ερωτεύεται την αλλά τη χάνει – και συμβιβάζεται σ' έναν μέτριο γάμο και στην γεμάτη πόνο του. Σ' ένα δεύτερο διάβασμα, η Σατραπί (όπως και το «Persepolis» έτσι και το «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα» βασίζεται σε δικό της graphic novel) μας κλείνει το μάτι: η πρόωρα γερασμένη κοπέλα με τα θλιμμένα μάτια που συμβολίζει τον μεγάλο, χαμένο έρωτα ονομάζεται «». Χρειάζεται στ' αλήθεια να πει κάτι παραπάνω για τη χώρα που άφησε πίσω;

Ονειρική αφήγηση, σεκάνς που επιστρατεύουν CGI εφέ αλλά και , σενάριο με χιούμορ αλλά και μελό κορύφωση. Μπορεί το δημιουργικό δίδυμο να πειραματίζεται αυτή τη φορά με το live action, αλλά η είναι ξεκάθαρα δομημένη ως παραμύθι μαγικού ρεαλισμού που ακροβατεί ανάμεσα στους θρύλους της περσικής παράδοσης και στο δυτικοφερμένο ζαχαρωτό σινεμασκόπ της «Αμελί». Με τη διαφορά όμως ότι εδώ οι ηθοποιοί μπορεί αρχικά να παρουσιάζονται ως περίγραμμα των χαρακτήρων τους, αλλά σταδιακά τσαλακώνουν την χάρτινη, κόμικ, επιφάνειά τους και βγάζουν συναίσθημα, τραγικότητα, σπαραγμό.

Ιδιαίτερο, εφευρετικό, μελαγχολικά ρομαντικό, φαντασμαγορικά καλομαγειρεμένο, το αποτέλεσμα υπόσχεται να σας μαγέψει. Μοναδική αντίρρηση; Μπορεί το «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα» να μας προσφέρει μία φουλ γεύση ενός πιάτου που σπάνια δοκιμάζουμε, η παλέτα μας να ξυπνά με τα έξτρα καρυκεύματα, να ευφραίνεται με το μέλι της συνταγής, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού παραμένει αυτό ακριβώς: μία περίτεχνη συνταγή.

Αυτό δεν σημαίνει κάτι κακό απαραίτητα. Τα καλύτερα κινηματογραφικά γκουρμέ ακολουθούν συνταγές με εκπληκτική επιτυχία. Αλλά αν ανήκετε στην μερίδα των θεατών που θέλουν να παρασύρονται καθολικά και άναρχα από αυτό που τρώνε, κι όχι να συνειδητοποιούν ένα ένα τα συστατικά του, μπορεί, άθελά σας, να πιάσετε τον εαυτό σας να φουσκώνει λίγο πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση