Βρίσκεστε εδώ:  / ΣΙΝΕΜΑ / Ντοκιμαντέρ από το CineDoc Βόλου για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Ντοκιμαντέρ από το CineDoc Βόλου για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Ντοκιμαντέρ από το CineDoc Βόλου για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30, στο «» το CineDoc Βόλου, σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και τον τομέα Ισότητας των Φύλων του Δήμου Βόλου, θα προβάλει το ντοκιμαντέρ «Ένας Καλύτερος Άνδρας» της Attiya Khan και του Lawrence Jackman.

Μόλις στα 16 της, και για περισσότερα από δύο χρόνια, η σκηνοθέτιδα Attiya Khan υπέστη ακραία σωματική και ψυχολογική βία από τον τότε σύντροφό της. Είκοσι χρόνια μετά τον χωρισμό τους, του ζητάει να έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν τους. Μια βαθιά προσωπική ταινία για το φλέγον ζήτημα της βίας κατά των γυναικών και από τις σπάνιες στιγμές που στην μεγάλη οθόνη ο θύτης εμφανίζεται απέναντι από το θύμα του. Μια ταινία, που και για την ελληνική , αποτελεί μια τραγική πραγματικότητα και είναι επιτακτική η αφύπνιση και ενημέρωση όλων.

Η ύπαρξη και η οποιασδήποτε από τις πολλές μορφές έμφυλης βίας, στηρίζεται σε διαχρονικές κοινωνικές και οικονομικές δομές εξουσίας του άνδρα απέναντι στη γυναίκα, που ξεκίνησαν με την πατριαρχία και φτάνουν στις μέρες μας, έχοντας ριζωθεί βαθιά στην μας με στερεότυπα και αντιλήψεις που υποβιβάζουν το γυναικείο .

Η ενδοοικογενειακή βία, όπως όλες οι μορφές έμφυλης βίας, αποτελεί φαινόμενο που υπερβαίνει τις κοινωνικές, οικονομικές και μορφωτικές διακρίσεις και εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους.

Αποδεικνύεται δε καθημερινά ότι η ενδοοικογενειακή και συντροφική βία, αποτελεί μία κυρίαρχη μορφή βίας, γεγονός που αναπαράγει τις στερεοτυπικές αντιλήψεις περί ανισότητας των φύλων. Για την καταπολέμησή της, όπως και για όλες τις μορφές άσκησης βίας κατά των γυναικών, απαιτείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση, που επενδύει σε όλους τους τομείς της πρόληψης και καταστολής, περιλαμβάνει τη συμμετοχή πολλών φορέων της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του εθελοντικού τομέα, καθώς και τη δικτύωση μεταξύ διαφόρων εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Επιπλέον, πρέπει να επισημαίνουμε ότι η εντός του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης είναι έγκλημα, συνιστά θεμελιωδών δικαιωμάτων και αποτελεί έμφυλη βάσει φύλου. Οι συνέπειες δε της βίας για τη σωματική και των γυναικών που την υφίστανται, είναι πολύ σοβαρές.

Είναι χρήσιμο, επίσης, να τονίσουμε πως τα κρυφά ποσοστά είναι μεγαλύτερα από τα καταγεγραμμένα περιστατικά βίας.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι, κατά τη διάρκεια του 2018, 286 φιλοξενήθηκαν στους Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας των δήμων, στα Συμβουλευτικά Κέντρα απευθύνθηκαν 4.909 , ενώ η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 5.088 κλήσεις! Από τις κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών το 87% αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία με δράστη, κυρίως, τον σύζυγο.

Σε αυτόν τον αγώνα, οφείλουμε όλοι να συμπορευτούμε, να ενισχύσουμε κάθε μέθοδο καταπολέμησης της βίας και ο καθένας μας, μέσα από το δικό του μικρόκοσμο, την οικογένειά του, να στοχεύει σε ένα κοινό όραμα: τη μιας κοινωνίας αλληλέγγυας, με και σεβασμό απέναντι σε όλους τους ανθρώπους.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση με τις Φ. Κουλούμπαρδου, ψυχολόγο, και Β. Μακρυγιάννη, κοινωνική λειτουργό, από το επιστημονικό προσωπικό του “Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας” του Δήμου Βόλου.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί με ελληνικούς υποτίτλους.

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ, φοιτητικό και ΑμεΑ: 4 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων αριθμημένων θέσεων στο κατάστημα «Έντεκα» (Γκλαβάνη 86- Τ. Οικονομάκη), ημέρες και ώρες καταστημάτων, και στο ταμείο του «» την ημέρα της προβολής, μετά τις 18.30.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνάντηση με την γ. γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης είχε ο δήμαρχος Σκιάθ - https://t.co/lW0fwQ4VWU -

  • Χιλιάδες δρομείς έτρεξαν και τίμησαν σε όλη την Ελλάδα τον Ημιμαραθώνιο Βόλου - https://t.co/6y8zCVVUFx -

  • Καρδούλας: 24η η Ελλάδα στην ΕΕ στην Ελευθερία του Τύπου 2020 σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα… - https://t.co/63vDJo1UDd -

"Αλιεύοντας" την είδηση