Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΣΙΝΕΜΑ » Λάνθιμος: «Έλεγα συνεχώς στη Νικόλ ότι πρόκειται για… κωμωδία»
Λάνθιμος: «Έλεγα συνεχώς στη Νικόλ ότι πρόκειται για… κωμωδία»

Λάνθιμος: «Έλεγα συνεχώς στη Νικόλ ότι πρόκειται για… κωμωδία»

«Στη Νικόλ ρέσει ν λέει ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων τής τόνιζα ότι πρόκειται για κωμωδία. Και το πίστευα αυτό γιατί στα γυρίσματα προσπαθήσαμε να περνάμε καλά και να μην το παίρνουμε τόσο στα σοβαρά», είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στις Κάννες ο σκηνοθέτης Γιώργος , θέλοντας να δώσει μια γεύση από το που υπήρχε στο πλατό με τη Νικόλ Κίντμαν, πρωταγωνίστρια μαζί με τον Κόλιν Φάρελ στην ταινία του «The Killing of a Sacred Deer».

Η ταινία, που έκανε πρεμιέρα χθες το βράδυ στο Φεστιβάλ των Καννών, κινείται μακριά από το είδος της κωμωδίας, και όπως ήταν αναμενόμενο –ίσως και επιθυμητό– δίχασε το κοινό και τους κριτικούς. «Το σενάριο με “υπνώτισε”. Εχει έναν συγκεκριμένο τρόπο να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα στα γυρίσματα. Οι οδηγίες του μερικές φορές ήταν “σε παρακαλώ μην κάνεις τίποτα”, κάτι που είναι δύσκολο για έναν ηθοποιό», σημείωσε η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός, ενώ σε άλλο σημείο είπε πως συνήθιζε να απαντάει στις ερωτήσεις της μόνο με «ήχους» και το βλέμμα: «Ηταν κάτι απελευθερωτικό. Παίρνει μακριά την αίσθηση του επείγοντος, κάθε συναίσθημα ότι κάνεις κάτι μη επιθυμητό. Ηταν κάτι φρέσκο και ζωντανό».

Ο ίδιος βλέπει τη σχέση του με τους ηθοποιούς ως μια διαλογική, σχεδόν μαιευτική, διαδικασία. «Δεν προσπαθώ να τους προσαρμόσω μέσα σε κάτι που φαντάζομαι εγώ, αλλά να “πάρω” ό,τι μπορώ από εκεί, που πιστεύω ότι θα εμπλουτίσει αυτό που έχουμε γράψει στο σενάριο», τονίζει.

Στην ταινία βλέπουμε πώς η μιας φαινομενικά «αγίας ς», που αποτελείται από το ζευγάρι των πετυχημένων γιατρών Στίβεν και Αννα (Κ. Φάρελ, Ν. Κίντμαν) με τα παιδιά τους (Ρ. Κάσιντι, Σ. Σούλζικ), διαταράσσεται και παίρνει μια θανάσιμη στροφή όταν στη τους «εισβάλλει» ο 16χρονος Μάρτιν (Μπ. Κέογκαν) και ο Στίβεν αναγκάζεται να προχωρήσει σε μια απεγνωσμένη «ιερή» θυσία.

«Θέλαμε να αποφύγουμε τους πολλούς συμβολισμούς στην ταινία και να είναι περισσότερο ευθύβολη. Νομίζω είναι εμφανή τα αισθήματα της ενοχής, της εκδίκησης, της δικαιοσύνης, υπάρχουν οι επιλογές και τα διλήμματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι χαρακτήρες», σημείωσε ο Γ. , ο οποίος μεταξύ άλλων εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να γυρίσει μια ταινία στην Ελλάδα εφόσον παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία.

Ο τίτλος και τα ερωτήματα με τα οποία καταπιάνεται η ταινία έχουν σαφείς παραπομπές στην τραγωδία της «Ιφιγένειας» του Ευριπίδη, αλλά όπως είπε και ο σκηνοθέτης, οι θεατές ας μην περιμένουν έτοιμες απαντήσεις, καθώς η ταινία του είναι περισσότερο μια «εξερεύνηση». «Δεν ξέρω ούτε εγώ πώς απαντώνται τα ερωτήματα και τα διλήμματα των χαρακτήρων. Ετσι είναι φτιαγμένο το φιλμ. Τα ερωτήματα τα παίρνει μαζί του ο θεατής όταν φεύγει», σημείωσε.

Στην ταινία η παρουσία Ελλήνων συντελεστών συμπληρώνεται με τους Θύμιο Μπακατάκη στη διεύθυνση ς, τον Γιώργο Μαυροψαρίδη στο μοντάζ και βέβαια τον σταθερό συνεργάτη του σκηνοθέτη, Ευθύμη Φιλίππου, με τον οποίο συνυπογράφει το σενάριο, όπως έκανε με τον «Αστακό» και τον «Κυνόδοντα» παλαιότερα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση