Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΣΙΝΕΜΑ » «Κλέφτες καταστημάτων» σε Αχίλλειο και Μεταξουργείο
«Κλέφτες καταστημάτων» σε Αχίλλειο και Μεταξουργείο

«Κλέφτες καταστημάτων» σε Αχίλλειο και Μεταξουργείο

Με την ταινίαΚλέφτες Καταστημάτων”,  σε σκηνοθεσία Ολιβιέ ακάς, Ερίκ Τολεντανό, συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής κοινότητας του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου στο Μεταξουργείο στην .Ιωνία και την Τρίτη 7 Ιανουαρίου στο . Ώρα έναρξης 21:30.

Κλέφτες Καταστημάτων

Shoplifters

Ιαπωνία, 2018

Σκηνοθεσία: Χιροκάζου Κόρε-Εντα

Πρωταγωνιστούν: Σακούρα Αντο, Λίλι Φράνκι, Μάγκου Ματσουόκα, Τζίο Καΐρι

Διάρκεια: 121 λεπτά

Με μία ψιθυριστή, μικρή ταινία με τεράστια καρδιά, ο Ιάπωνας ουμανιστής σκηνοθέτης παρουσιάζει μία άλλη όψη των κλεμμένων στιγμών στη ζωή και στο σινεμά. Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών, επίσημη υποβολή της Ιαπωνίας για τα Όσκαρ.

Μια οικογένεια που δεν είναι ακριβώς οικογένεια, μια ταινία που πραγματεύεται με πολύ πρωτότυπο και ανθρώπινο τρόπο την ταυτότητα και την ύπαρξη, μια ταινία που λέει τι σημαίνει να μην έχεις τίποτε και να ζεις μέσα σε έναν κόσμο αμείλικτα σκληρό, έναν κόσμο που δεν σε θέλει. Εναν κόσμο σαν τον σημερινό. Μια οικογένεια που δεν είναι ακριβώς οικογένεια και παλεύει να επιβιώσει, όχι χωρίς χιούμορ και κέφι, αν και η τραγωδία – το νιώθεις – παραμονεύει στη γωνία.

Ο , η μητέρα, η γιαγιά, μια κόρη που κάνει στριπτίζ, το αγοράκι – ο μελλοντικός αρχηγός της φαμίλιας; – ένα κοριτσάκι που «σφηνώνει» ανάμεσά τους από το πουθενά. Το μόνο σίγουρο εισόδημα είναι η της γιαγιάς, αλλά ως πότε; Μικρές κομπίνες, πονηρές κλεψιές από βάσει σχεδίου δίνουν στην ταινία μια ανάλαφρη, παιχνιδιάρικη διάθεση, καλύπτουν προς στιγμήν τον πόνο και το δράμα. Χαίρεσαι που βλέπεις την οικογένεια να τρώει (και τη βλέπουμε να τρώει συνέχεια), να απολαμβάνει αυτή την ταπεινή ζωή της στοιβαγμένη μέσα σε ένα -σπιρτόκουτο.

Αλλά το ερώτημα παραμένει: ως πότε;

Όλα αυτά στους «», μια πολύ ευαίσθητη, σαν φτερό πεταλούδας, πολύ εύθραυστη ιαπωνική ταινία, σκηνοθετημένη από έναν μεγάλο δημιουργό, τον Χιροκάζου Κόρε Εντα, τον ιασουχίτο Οζου των καιρών μας, θριαμβευτή του 71ου Φεστιβάλ των Καννών (κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα). Ανέκαθεν, ο 56χρονος, σήμερα, Κόρε Εντα αντιμετώπιζε με τρυφερότητα την παιδική ηλικία – κάτι που είχε φανεί τόσο στο «Κανείς δεν ξέρει», το 2004, όσο και στο «Πατέρας και γιος», το 2013. Στους «Κλέφτες καταστημάτων», που είναι εμπνευσμένοι από διάφορα πραγματικά κοινωνικά περιστατικά τα οποία έλαβαν χώρα στην Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια, ο Κόρε Εντα μιλά εις βάθος και επί της ουσίας για έννοιες όπως η και η αυτοθυσία. Ρεαλιστής και συγχρόνως ποιητής, κάνει την υπέρβαση και μας κερδίζει με την ανθρωπιά και την ειλικρίνειά του (παίζουν: Λίλι Φράνκι, Σακούα Αντο, Μάγιου Ματσουόκα κ.ά.).

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση