Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΣΙΝΕΜΑ » ΙΡΑΝ: Το Λίκνο της Ειρηνικής Θρησκευτικής Συνύπαρξης
ΙΡΑΝ: Το Λίκνο της Ειρηνικής Θρησκευτικής Συνύπαρξης

ΙΡΑΝ: Το Λίκνο της Ειρηνικής Θρησκευτικής Συνύπαρξης

Προβολή της Ιρανικής ταινίας μεγάλου μήκους «Η Αγία Μαρία»,  προβολή Ψηφιακής απεικόνισης Πολιτιστικών Μνημείων του Ιράν και ομιλία για τον πολιτισμό του Ιράν θα πραγματοποιηθεί 2 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο «Δημήτρης Σαράτσης» του παραλιακού Συγκροτήματος Θεσσαλίας.

«Η Μέση Ανατολή υπήρξε πρωτίστως λίκνο πολιτισμών και λαών που συνυπήρξαν ειρηνικά. Ολόκληρη η Μέση Ανατολή είναι γεμάτη από πολιτισμούς, που διαμορφώθηκαν κάτω από ειρηνικές συνθήκες. Σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά ο ελληνικός πολιτισμός, ο οποίος συνομίλησε, συνδημιούργησε μαζί τους, ιδίως κατά την ελληνιστική περίοδο.

Σε αυτό συνέβαλε επίσης καθοριστικά η Ορθοδοξία, γιατί ξέρουν όλοι ότι η ορθόδοξη ιερ ήταν εκείνη η οποία μέσα από την και τον ελληνικό πολιτισμό, μετέφεραν το μήνυμα του Ευαγγελίου ανά τους αιώνες».

Την παραπάνω διαπίστωση ανέφερε στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα, «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», πριν μερικά χρόνια στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος σε Πολυπολιτισμικότητα και πολυθρησκευτικότητα, είναι μάχη ενάντια στον πόλεμο, όπως σε κάθε ανάλογου περιεχομένου παρέμβασή του τονίζει ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρος του φορέα Πολιτισμού της  Μ. Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Για τους λόγους αυτούς με μεγάλη χαρά αποδέχθηκε την πρόταση του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας του Ιράν στην Αθήνα και σε συνεργασία με τη «Μαγνήτων Κιβωτό» και με την υποστήριξη το CineDoc Βόλου, διοργανώνει την προβολή της Ιρανικής ταινίας μεγάλου μήκους «Η Αγία Μαρία» στο Αμφιθέατρο «Δημήτρης Σαράτσης» του παραλιακού Συγκροτήματος, του Θεσσαλίας , την 2 Φεβρουαρίου 2020 στις 19.00.

Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική εκδήλωση που διοργανώνει ο φορέας Πολιτισμού της  Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», με ιδιαίτερα μεγάλη σημασία και προπάντων Διεθνές.

Επιθυμία των διοργανωτών είναι η ευρύτερη συμμετοχή αρχών και κοινού, δεδομένου ότι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι παρευρεθούν αφιέρωμα στον Ιρανικό πολιτισμό γενικότερα.

Ειδικότερα για τον κινηματογράφο, θα προβληθεί η Ιρανική ταινίας μεγάλου μήκους, «Η Αγία Μαρία», του 2000 με την σκηνοθεσία του Shahriar Bahrani, που απεικονίζει τη ζωή της μητέρας του Ιησού με βάση το Κοράνι και την Ισλαμική .

Το Ιράν, από τους παλαιότερους και λαμπρότερους πολιτισμούς στον κόσμο, έχει πλέον να επιδείξει και λαμπρά δείγματα σύγχρονης κινηματογραφικής γραφής. Η της ποίησης, της λογοτεχνίας, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας. Μια παράδοση που έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη του ιρανικού κινηματογράφου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει θεωρηθεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους εθνικούς κινηματογράφους στον κόσμο. Αν και άγνωστος στη δύση μέχρι πρόσφατα εξελίχθηκε σε μια ζωντανή και δημοφιλή καλλιτεχνική έκφραση, στηρίζοντας μια η οποία παράγει γύρω στις 100 ταινίες μεγάλου μήκους ετησίως, πολλές από τις οποίες έχουν ταξιδέψει και έχουν αποσπάσει σημαντικά και μνείες σε διεθνή φεστιβάλ αλλά και τον θαυμασμό του παγκόσμιου κοινού.

Αυτόν τον κινηματογράφο, λοιπόν, καλούν τον Βολιώτικο κοινό να γνωρίσει μέσα από την ταινία η οποία  έχει μεταφραστεί από το Μορφωτικό Κέντρο του Ιράν στην Ελλάδα και εκτός των άλλων καταπιάνεται με την καθημερινή ζωή στο Ιράν, τις παραδόσεις, την φιλοσοφία, την κοινωνία, και φυσικά τον πολιτισμό.

Στο πλαίσιο της προβολής της εν λόγω ταινίας η εκδήλωση θα εμπλουτιστεί από παράλληλες δράσεις οι οποίες είναι οι εξής:
Ομιλία για τον πολιτισμό του Ιράν από τον Αλί Μ. Χελμί, μορφωτικό σύμβουλο της Πρεσβείας του Ιράν
Προβολή Ψηφιακής απεικόνισης Πολιτιστικών Μνημείων του Ιράν από την φωτογράφο Δήμητρα Στασινοπούλου
Παρέμβαση της Ελένης Χρυσοπούλου, υπεύθυνης του CineDoc Βόλου, αρχαιολόγου και θεωρητικού κινηματογράφου, με θέμα: “Οι βιβλικές ταινίες ως κινηματογραφικό είδος”
Κλείσιμο της εκδήλωσης θα γίνει από τον μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού  και πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού»,   Ιγνάτιο, το οποίο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένων των εμπειριών του τόσο από επισκέψεις του στην  Τεχεράνη, στο πλαίσιο Διαθρησκευτικού διαλόγου, αλλά και
από τις κατά καιρούς παρεμβάσεις του για ζητήματα Πολυπολιτισμικότητας.

Λίγα λόγια για την ταινία

Το έτος 16 π.Χ., ο λαός της Ιερουσαλήμ περιμένει τη γέννηση του γιου του Imran. Αντί του πολύ-αναμενόμενου ” Μεσσία “, γεννιέται μια κοπέλα στους Imran και την Άννα. Ο τελευταίος ονομάζει τη Μαρία της, που σημαίνει “Υπηρέτης του Θεού”.

Σε ηλικία έξι ετών, η Μαίρη παρουσιάζεται στο ναό και παραμένει εκεί κάτω από την προστασία του ιερέα Ζαχαρία μέχρι να φτάσει τα δεκαέξι.

Ενώ βρίσκεται στην απομόνωση, η Μαίρη ξοδεύει όλο τον χρόνο της σε εργασία και προσευχές και παρενοχλείται από τους Εβραίους ιερείς. Επιτυγχάνει μια τέτοια αγιότητα που εμφανίζεται στον άγγελο Γαβριήλ, προβλέποντας ότι θα φέρει έναν Άγιο άνθρωπο. Αργότερα γεννά τον Ιησού.

Η ταινία βασίζει την ιστορία της ζωής της Αγίας Μαρίας και τη γέννηση του Ιησού – έναν προφήτη στην ισλαμική παράδοση σε κλασσικές πηγές όπως το Κεφάλαιο 19 του Κορανίου. Μαζί με τον χαρακτήρα της Αγίας Μαρίας, αυτή η ταινία χαρακτήριζε επίσης το δίκαιο χαρακτήρα του Προφήτη Zakariya, ο οποίος στο Ισλάμ ήταν ο φύλακας της Αγίας Μαρίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση