Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / “Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2015” – Πρόγραμμα εκδηλώσεων
“Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2015” – Πρόγραμμα εκδηλώσεων

“Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2015” – Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Αύριο Πέμπτη 6 Αυγούστου από την Αμαλιάπολη Αλμυρού αρχίζουν οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2015», που για εφέτος είναι ενταγμένες στο πλαίσιο του θεματικού έτους 2015 “Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας”, που διοργανώνει ο φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Η σχετική ανακοίνωση της Μαγνήτων Κιβωτός έχει ως εξής:

“Μετά τη μεγάλη επιτυχία της περυσινής διοργάνωσης των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων» και την απαίτηση των ανθρώπων της περιφέρειας για την συνέχιση των εκδηλώσεων σε διαφορετικές πλέον περιοχές , προ πάντων όμως μετά την καθιέρωση ενός ακόμη θεσμού , προγραμμάτισε και αύριο Πέμπτη 6 Αυγούστου ξεκινούν από την Αμαλιάπολη Αλμυρού οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2015».

Ξεχωριστή θεωρούμε σημασία αποκτούν οι φετινές Παρακλήσεις στην Παναγία μας. Και τα προηγούμενα χρόνια ο βίος των Ελλήνων είχε γίνει πάρα πολύ δύσκολος, τούτο όμως το Καλοκαίρι του 2015 οι συνθήκες που όλοι βιώνουμε είναι εξαιρετικά δύσκολες. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι σχεδόν αδύνατο να δώσει «κάποιο φως» και έτσι έχουμε εναποθέσει όλες τις ελπίδες μας στην Παναγιά μας.

Με την ιδέα του Σεβαστού μας Ποιμενάρχη κ. Ιγνατίου ξεκινήσαμε πέρσι την διοργάνωση των εκδηλώσεων των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων» με απώτερο στόχο να δημιουργήσουμε ένα θεσμό.

Ο Φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» επιδιώκει να προσθέσει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του Δεκαπενθήμερου μια χαρμόσυνη , ευχάριστη και ελπιδοφόρα προοπτική.

Για τον λόγο αυτό διοργανώνει μια σειρά υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων που θα γίνονται σε προαύλιους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Μητροπόλεως, μετά την Ακολουθία των Παρακλήσεων , προκειμένου να απαλύνει το πόνο από την ανημποριά των πιστών και τις τύψεις από τις αμαρτίες τους , να ελαφρύνει κάπως το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών τους εστιών.

Επιπλέον στόχος με αυτόν τον τρόπο να αναδεικνύονται εξαιρετικοί θρησκευτικοί και πολιτισμικοί χώροι και ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα πανέμορφες τοποθεσίες της περιοχής μας και συγχρόνως να γίνει θεατής μιας σειράς εξαιρετικών εκδηλώσεων που ταιριάζουν στους χώρους, τους αναβαθμίζουν και επιπλέον συμβάλουν σε ένα πολιτιστικό διέξοδο.

Οι εκδηλώσεις του προηγούμενου καλοκαιριού αγκαλιάστηκαν από τους ανθρώπους, και έτσι τις καθιερώνουμε και θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο την περίοδο προ του Δεκαπενταύγουστου.

Λυγίζουνε τα γόνατα μπρος στην εικόνα της Μητέρας της Ζωής, πού δέχεται καλόκαρδα τα ταπεινά Αυγουστιάτικα βασιλικά της αγάπης, και τους εκ βάθους στεναγμούς και τα δάκρυα της αποσταμένης ελπίδας μας, και το λατρευτικό ασπασμό της πίστεως όσων ολόψυχα Την ομολογούμε Κυρίως Θεοτόκον και Τη νοιώθουμε κατάκαρδα Προστάτη της ζωής και φρουρά ασφαλέστατη, «των πειρασμών διαλύουσα όχλο και επήρειας δαιμόνων ελαύνουσα».

Και φέγγει περισσότερο από την Αυγουστιάτικη πανσέληνο το άγιο πρόσωπο της Θεοτόκου, πού αναδείχθηκε διαπαντός ό γλυκασμός των Αγγέλων και των θλιβομένων ή χαρά, καθώς επείγεται να μεταστεί προς την Ζωή, «Μήτηρ υπάρχουσα της Ζωής».

Για να σπεύδει αδιάκοπα, να παρακαλεί να στηρίζει , να περισκέπει , ν’ αγιάζει, να προστατεύει και να λυτρώνει εκ θανάτου τίς κριματισμένες δικές μας ψυχές.

Εκείνη αφειδώλευτα από τον γλυκερό ποταμό τής Ζωής με τον κάδο της παρρησίας Της να ξεπλύνει τα μάτια μας για να μπορέσουμε να δούμε την της Ζωής. Να βρούμε λιμάνι γαληνό κι ασφάλεια μέσα στον κόσμο κι ελπίδα σωτηρίας κοντά στο θρόνο Της τον ήλιοστάλακτο. Να γίνει και σε μας το ποθούμενο ακατανόητον θαύμα.

Ας προσπαθήσουμε να βιώσουμε το καλοκαίρι εντός μας , και ας σκεφτούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τις μέρες μας πιο ευχάριστες και δημιουργικές. Ας αφήσουμε στις αποσκευές μας την και τους θυμούς μας εναντίων όλων αυτών που μας έφεραν στη σημερινή δύσκολη κατάσταση. Αλλά ας κουβαλήσουμε ηρεμία , και αναζωογόνηση στις ψυχές μας , «ενδύματα ελαφριά και δροσερά» για τη δύσκολη ζωή μας.

Οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2015» θα συνεχιστούν σε όλη την επικράτεια της Μητρόπολης χωρίς επαναλήψεις σε τόπους.

Αρχίζουν σήμερα Πέμπτη 6 Αυγούστου από την Αμαλιάπολη (Νέα Μιτζέλα) στην περιοχή του Αλμυρού, την επόμενη ημέρα Παρασκευή 7 Αυγούστου θα ακολουθήσει η Πηλίου , στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας , συνεχίζονται στη Ζαγορά , το Σάββατο , την Κυριακή στην Νέα Αγχίαλο , στην περιοχή της Αγιάς την προσεχή Δευτέρα 10 Αυγούστου, στο Πήλιο και στη Δράκεια Αγριάς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας για θα ολοκληρωθούν στην ανακαινισμένη Επισκοπή του Άνω την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015.

Η επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από την συμμετοχή του κόσμου, από το πλήθος των περιοχών που θα ζητήσουν να πραγματοποιηθούν εκεί το επόμενο καλοκαίρι και από τα ευμενή σχόλια όσων τις παρακολουθήσουν.

 

ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ “ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ 2015”

Πέμπτη 6 Αυγούστου

7:00 μ.μ. – Ιερός ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Αμαλιάπολη Αλμυρού

-Ιερά παράκληση από τον μητροπολίτη κ.Ιγνάτιο

-“Η Παναγιά το πέλαγος κρατούσε στην ποδιά της”, συναυλία ελληνικού τραγουδιού με τον Βαγγέλη Κορομηλή και την Άννα Κίτσου. στο πιάνο ο μαέστρος Γιώργος Διαμαντόπουλος. Παραδοσιακοί χοροί από τον χορευτικό όμιλο Αλμυρού.

 

Παρασκευή 7 Αυγούστου

6:00 μ.μ. – Ιερά Μονή Παμεγίστων Ταξιαρχών Άγιος Γεώργιος Νηλείας

συνδιοργάνωση: πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας “Ο Κένταυρος” και “Πήλιον Όρος” (στο πλαίσιο του 5ου φεστιβάλ αφήγησης Πηλίου)

-Εσπερινός και Ιερά παράκληση από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ.Ιγνάτιο

-Συναξαρικές αφηγήσεις από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ.Ιγνάτιο

 

Σάββατο 8 Αυγούστου

ώρα 7:30 μ.μ. – Ιερός Ναός Αγίου Τριανταφύλλου

Ελληνομουσείο Ζαγοράς “Σχολείο Ρήγα”, σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

-Μεθεόρτιος εσπερινός από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ.Ιγνάτιο

-Εξαμελής ορχήστρα “Ιωνία”, στην Παναγιά από τον Βασίλη Αγροκώστα.

 

Κυριακή 9 Αυγούστου

ώρα 7:30 μ.μ. – Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Νέας Αγχιάλου

-Ιερά παράκληση από τον μητροπολίτη κ.Ιγνάτιο

-Μουσικό σχήμα από τους: Θανάση Δραγάνη (ούτι, φλάουτο), Στράτο Μεγκέ (κρουστά, τραγούδι), Ζήση Γεωργαλιό (κανονάκι). Παραδοσιακοί χοροί από τον Χορευτικό Όμιλο Αλμυρού.

 

Δευτέρα 10 Αυγούστου

  • ώρα 7:30 μ.μ. – Ιερός ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Βελίκα Αγιάς, Ανοιχτό Θέατρο “Θάλασσα” σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βελίκας “Φιλοκτήτης”

-Ιερά παράκληση από τον μητροπολίτη κ.Ιγνάτιο

-“Η Παναγιά το πέλαγος κρατούσε στην ποδιά της”, συναυλία ελληνικού τραγουδιού με τον Βαγγέλη Κορομηλή και την Άννα Κίτσου. στο πιάνο ο μαέστρος Γιώργος Διαμαντόπουλος. Παραδοσιακοί χοροί από τον χορευτικό όμιλο Αλμυρού.

  • ώρα 11:00 μ.μ. – Ιερό παρεκκλήσιο Αγίου Σπυρίδωνος, Δράκεια Αγριάς

Μουσικό σχήμα από τους: Θανάση Δραγάνη (ούτι, φλάουτο), Στράτο Μεγκέ (κρουστά, τραγούδι), Ζήση Γεωργαλιό (κανονάκι).

 

Πέμπτη 13 Αυγούστου

ώρα 7:30 μ.μ. – Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, Λόφος Επισκοπής

  • Ιερά παράκληση από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ.Ιγνάτιο

– Εξαμελής ορχήστρα “Ιωνία”, στην Παναγιά από τον Βασίλη Αγροκώστα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #Θεσσαλονίκη: Μόνο στρατιωτική παρέλαση διάρκειας 60 λεπτών #Θεσσαλονίκη - https://t.co/eqbcCauvmu -

  • Παπανάτσιου: «Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα "καίνε" την αγροτική παραγωγή » - https://t.co/F39w94GiDZ… -

  • Η  Εικόνα της Παναγίας Δαμάστας στον Βόλο #ΠαναγίαςΔαμάστας - https://t.co/FBobUI9DHE -

"Αλιεύοντας" την είδηση