Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου
Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Διακεκριμένοι ξένοι τον Μάιο στην Αθήνα

Ο διάλογος μεταξύ ελλήνων και ξένων συγγραφέων είναι ένας από τους κύριους στόχους της διοργάνωσης Αθήνα 2018  του δήμου Αθηναίων.

Μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες επισκέψεις της νομπελίστριας συγγραφέα Herta Müller και του βραβευμένου Ian McEwan, τον μήνα Μάιο η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον χώρο του βιβλίου και υποδέχεται διακεκριμένους ξένους συγγραφείς.

Στις 7 Μαΐου πραγματοποιείται το Αφιέρωμα στο Νέο Γαλλικό Νουάρ. Οι σπουδαίοι Γάλλοι συγγραφείς Caryl FéreyHervé Le Corre και Jean-Bernard Pouy θα μιλήσουν για το έργο τους και θα ακολουθήσει συζήτηση για την μεγάλη άνθηση του νέου γαλλικού νουάρ και τη θέση του στη διεθνή σκηνή. Με τους συγγραφείς θα συνομιλήσουν οι: Σπύρος Γιανναράς, συγγραφέας – μεταφραστής και Σταύρος Πετσόπουλος, εκδότης. Διοργάνωση: Εκδόσεις ΆΓΡΑ, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Βιβλιοπωλείο IANOS, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Βιβλιοπωλείο IANOS, Σταδίου 24| 20.30 | ταυτόχρονη μετάφραση από τα

 Στις 8 Μαΐου 2018 έρχεται στην Αθήνα ο δανός συγγραφέας Michael Kats Krefeld καλεσμένος από τις πρεσβείες και ινστιτούτα των Βορείων Χωρών (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία), σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός και το Δανέζικο Ινστιτούτο. Ο ‘δημιουργός' του ντετέκτιβ Τόμας «Ράουν» Ράουνσχολτ ψηφίστηκε το 2012 ως κορυφαίος Δανός Συγγραφέας Αστυνομικού Μυθιστορήματος. Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται, Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέφτης της ς της;», που περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα της Αθήνα 2018 .

Public, Καραγεώργη Σερβίας 1 | 21.00 | και κατά προτεραιότητα προσέλευσης

Επίσης, στις 8 Μαΐου οι πρεσβείες της Βραζιλίας και της Πορτογαλίας γιορτάζουν την Ημέρα της Πορτογαλικής Γλώσσας στην Ελλάδα με παρουσιάσεις που αφορούν τη γλώσσα και τη λογοτεχνία των πορτογαλόφωνων χωρών. Θα συμμετέχει ο Marcilio França Castro, ένα από τα πιο διαπρεπή ονόματα της σύγχρονης βραζιλιάνικης λογοτεχνίας, καθώς και η Πορτογαλίδα συγγραφέας Rui Manuppella Tereno.

Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων | 18.30 – 22.00 | πορτογαλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία | είσοδος ελεύθερη

Στις 14 Μαΐου συναντάμε τον Γερμανό συγγραφέα Bodo Kirchhoff σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΑΙΩΡΑ και το Goethe-Institut Athen. Το μυθιστόρημα του Kirchhoff με τίτλο «Όταν δεν το περιμένεις», που τιμήθηκε με το βραβείο Deutscher Buchpreis ως το καλύτερο γερμανικό μυθιστόρημα του 2016, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από τον ίδιο τον συγγραφέα. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν η ποιήτρια Χριστίνα Οικονομίδου και ο συγγραφέας Μιχάλης Μοδινός.

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16 | 20.00 | ελληνικά και γερμανικά με διερμηνεία

 Στις 15 και 16 Μαΐου με τη διοργάνωση και την πολύτιμη υποστήριξη της πρεσβείας του στο πλαίσιο των 70 χρόνων  και με τη συνεργασία των Εκδόσεων Καστανιώτη πραγματοποιείται στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο «Διάλογοι για την Ισραηλινή Λογοτεχνία»:

Την Τρίτη 15 Μαΐου στις 20.30 στο Βιβλιοπωλείο “Ιανός”, Σταδίου 24, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης συντονίζει πάνελ με τους συγγραφείς Eshkol Nevo, Ester Haim και Iris Eliya-Cohen με θέμα “Life changingmoments in literature”.

Την Τετάρτη 16 Μαΐου στις 18:30 στο ΠΟΛΙΣ ArtCafé, Πεσμαζόγλου 5 Αίθριο Στοάς Βιβλίου, ο συγγραφέας και  Τάκης Θεοδωρόπουλος συντονίζει πάνελ με τους συγγραφείς  A.BYehoshuaIlan SheinfeldJudith Katzir με θέμα “Literature and Politics”.

Γλώσσα: αγγλικά, Είσοδος ελεύθερη

Στις 24 – 26 Μαΐου πραγματοποιείται το Ελληνογερμανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας «LesArten» («Τρόποι ανάγνωσης») σε διοργάνωση της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Γνωστοί Γερμανοί και Έλληνες συγγραφείς, μεταφραστές, εκδοτικοί οίκοι και φυσικά οι αναγνώστες συζητούν, σε ένα πλούσιο πρόγραμμα, ζητήματα σχετικά με τις δυνατότητες και το πλαίσιο της λογοτεχνίας.

Στις 24 Μαΐου στις 17:00 στο Κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30, πραγματοποιείται διάλεξη με τους συγγραφείς: Reiner StachΆντζη Σαλταμπάση, Μαρία Τοπάλη, καθώς και με το σύνολο POLIS – ensemble. Στον ίδιο χώρο στις 25 Μαΐου στις 17:00, οι Hans-Bernhard SchlummΈλενα Νούσια, Αλέξανδρος Κυπριώτης και Σωτήρης Σελαβής συζητούν για την «Τέχνη της Μετάφρασης».

Στις 26 Μαΐου στο Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16 και ώρα 16:00 – 18:00 διοργανώνεται έκθεση της εταιρείας ελληνο-γερμανικών εκδόσεων και εικαστική εγκατάσταση «Η Μεταμόρφωση του Κάφκα», ενώ στις 19:30 – 22:00 οι Durs Grünbein, Άντζη Σαλταμπάση, Reiner Stach και Μαρία Τοπάλη συζητούν για τη «Βιο-γραφία και αστική αλλαγή».

Γλώσσα διεξαγωγής: ελληνικά, γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Ελεύθερη συμμετοχή

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ‘Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου' υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Θεσμικοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Και μετά τον Μάιο η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου θα συνεχίσει με μεγάλα ονόματα από το χώρο του βιβλίου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση