Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Ανοικτά με ελεύθερη είσοδο τα Μουσεία του Δήμου Βόλου
Ανοικτά με ελεύθερη είσοδο τα Μουσεία του Δήμου Βόλου

Ανοικτά με ελεύθερη είσοδο τα Μουσεία του Δήμου Βόλου

Κάθε χρόνο η 18η Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το το θέμα που επέλεξε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είναι «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτήριο του Μουσείου είτε έξω από αυτό. Θα πρέπει, λοιπόν, παρέχοντας τεχνογνωσία, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον διαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού.

Τα Μουσεία του Δήμου Βόλου συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων λειτουργούν την Τετάρτη 18 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο και περιμένουν τους επισκέπτες στο ακόλουθο ωράριο:

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Ιστορίας Πηλίου, Μακρινίτσα 9:00 – 14:30

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς 9:00 – 14:30

Μουσείο – Πινακοθήκη Χρυσούλας Ζώγια 18:30 – 20:30

Μουσείο Μεταξουργίας Ετμεκτζόγλου (Ν.Ιωνία) 9:00 – 14:00

Μουσείο της Πόλης του Βόλου 10:30 – 22:30

Επίκεντρο της ημέρας είναι το Μουσείο της Πόλης (Φερών 17, Παλιά), όπου στις 20.30 παρουσιάζεται η νέα θεατρική παραγωγή του Θεάτρου της Εμπειρίας «Κτηνωδία, η ιστορία της Τέχνης», σε συμπαραγωγή με τη Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, η οποία θα επαναληφθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, στις 20.30, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων.

Ακόμη 5 παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο (1/7, 6/7, 8/7, 13/7, 15/7) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βόλου 2016.
Η πραγματεύεται με τρόπο ιδιαίτερο την ιστορία της τέχνης από τους Ατρείδες και τα σπήλαια της Αλταμίρα μέχρι τα μοντέρνα γλυπτά τρισδιάστατης εκτύπωσης και θέτει το ερώτημα του κατά πόσο μπορεί να υφίσταται παρθενογένεση, όχι μόνο στην Τέχνη αλλά εξίσου και στη δημιουργό αυτής, τη ζωή.

Τα κείμενα της παράστασης βασίζονται σε αποσπάσματα από του Αισχύλου (Ορέστεια), Σοφοκλή και Ευριπίδη (Ηλέκτρα), Χόφμανασταλ (Ηλέκτρα), Σαρτρ (Οι Μύγες), στο ανέκδοτο έργο “Η Εκκένωση” του Δημήτρη Δημητριάδη, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, καθώς και σε αρχειακό υλικό του Νίκου Φυτά.

Το έργο παρουσιάζεται στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, στο κάτω από αυτόν επίπεδο, καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο στην αυλή του Μουσείου. Η διάρκεια της παράστασης υπολογίζεται σε 90 λεπτά.

Για συμμετοχή είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης: Στον ιστότοπο: www.theatreofexperience.com/bookings. Στο Μουσείο Πόλης (Τρίτη έως Κυριακή 10.30-13.00 και Τετάρτη και Παρασκευή 18.00-21.00), τηλέφωνο 24210 29878.

Τιμητική εκδήλωση για το Μουσείο της
Πόλης του Βόλου στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις στοχεύει να προβάλει το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οργανώνει και φέτος, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, εκδήλωση αφιερωμένη στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), την Τρίτη 17 Μαΐου 2016 και 19:30.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η αναγνώριση της πολιτιστικής προσφοράς του Μουσείου της Πόλης του Βόλου, μέσα από την συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την έρευνα και την του πολιτισμού της πόλης του Βόλου, εντός και εκτός της Ελλάδας.

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, είναι το πρώτο και μοναδικό έως αυτή τη στιγμή σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα. Φιλοδοξεί να αποτελέσει χώρο, όπου θα εκτίθενται οι ιστορίες ζωής των ανθρώπων της πόλης μαζί με τα υλικά τεκμήρια της δραστηριότητάς τους. Επιδιώκει να γίνει μουσείο για τους ανθρώπους και με τους ανθρώπους της πόλης, προσβλέποντας στη συγκρότηση του κοινού παρόντος, αλλά και σε δημιουργικές διεξόδους για το μέλλον.

Για την ιστορία, την προσφορά και τις δράσεις του Μουσείου της Πόλης του Βόλου στην τιμητική εκδήλωση του Μουσείου Μπενάκη θα μιλήσουν οι:Ρίκη Μπουσχότεν, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΙΑΚΑ για το Μουσείο Πόλης, Ιουλία Πεντάζου, Δρ Ιστορικός – ειδικός στις πολυμεσικές εφαρμογές, συν- επιμελήτρια της πρώτης μεγάλης περιοδικής έκθεσης του Μουσείου “Βόλος – Νέα Ιωνία: τόσο μακριά τόσο κοντά” και
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Αρχιτέκτων, σκηνοθέτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος “Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Πόλης του Βόλου”.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:Olivier Descotes, Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη και Αίγλη Δημόγλου, διευθύντρια του Μουσείου της Πόλης του Βόλου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΦΩΤΟ Μ.Π.

Πορταριά εξ

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση