Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Άνοιγμα των μουσείων στην κοινωνία
Άνοιγμα των μουσείων στην κοινωνία

Άνοιγμα των μουσείων στην κοινωνία

Στην 1η συνάντηση, που οργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με τίτλο “Εννέα , εννέα τόποι: Χαρτογραφώντας το μέλλον. 1η Συνάντηση Δικτύου” στην Δημητσάνα του Δήμου ορτυνίας, με αφορμή τον εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας του εκεί Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης, συμμετείχε η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου  εωργία Μποντού-Τοκαλή ως μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του “Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας . & Σ. Τσαλαπάτα” του ΠΙΟΠ.

Η αντιδήμαρχος, εκπροσωπώντας τον Δήμο Βόλου, συμμετείχε σε συναντήσεις που είχαν ως αντικείμενο τον συντονισμό των δράσεων και των πολιτιστικών παρεμβάσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο μέσα από το εκτεταμένο πια δίκτυο των εννέα μουσείων του ΠΙΟΠ.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την διήμερη αυτή συνάντηση, είχε την ευκαιρία να συζητήσει ζητήματα που άπτονται της ευαισθητοποίησης του κοινού σε επίπεδο πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβάλλοντος αλλά και θέματα που απαιτούν την ανταπόκριση των μουσείων και των τοπικών κοινωνικών στις σύγχρονες προσ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εύρεσης νέων μεθόδων αξιοποίησης του σημαντικού πολιτιστικού κεφαλαίου που προκύπτει από την λειτουργία του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας . & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο, αναζητήθηκαν νέες διαμουσειακές και διαδημοτικές συνεργασίες αλλά και τρόποι με τους οποίους το κάθε μουσείο θα μπορούσε στο μέλλον να συνδεθεί με την τοπική πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη.

Η κα. Μποντού-Τοκαλή ανάμεσα σε άλλα πρότεινε το “άνοιγμα” των μουσείων σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και , ενώ κατέθεσε και διάφορες άλλες ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο φορέων, του Δήμου Βόλου και του Μουσείου Τσαλαπάτα.

Ομιλητές ήταν η Σοφία Στάικου, πρόεδρος του ΠΙΟΠ, ο  Πέτρος Τατούλης, Πελοποννήσου, η  Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, γεν. γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, η   Ευρυδίκη Κουρνέτα, γεν. γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, ο καθηγητής  Νίκος Βέττας, γεν. διευθυντής του , η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Μπούνια, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της ICOM  και εκπρόσωποι των εννέα δήμων που φιλοξενούν τα εννέα μουσεία του δικτύου, ανάμεσα στους οποίους και η κα. Μποντού-Τοκαλή.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση