Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Αναβίωση Πηλιορείτικου Γάμου στην Πορταριά

Αναβίωση Πηλιορείτικου Γάμου στην Πορταριά

“Αρχίζουμι γάμου, παντρεύουμι τουν Αλέξανδρου με τ ‘ Αφροδίτ΄ , τ ‘ Κυριακή τ ‘ς 23, καλουρίστι στ’ ς χαρές μας”. Η 42η αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου, πραγματοποιείται την Κυριακή 23 Αυγούστου 215, στην Κεντρική Πλατεία «Μελίνα Μερκούρη» της Πορταριάς (πρωί 11:30 – 13:00) και (βράδυ 7:30 – 10:00), υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου & ΔΟΕΠΑΠ –ΔΗΠΕΘΕ.

Να σημειωθεί ότι πενήντα χρόνια πέρασαν από την πρώτη αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου το 1965. Πρόκειται για μια προσπάθεια των τότε νέων της εποχής, που με την βοήθεια των γεροντότερων, θέλησαν να αναβιώσουν τα έθιμα του πιο χαρακτηριστικού κοινωνικού γεγονότος των μικρών αγροτικών κοινωνιών, του παραδοσιακού γάμου.

Έθιμα που ξεχάστηκαν στο διάβα του χρόνου μέσα από την διαφοροποίηση του κοινωνικού ιστού του χωριού αλλά και από την μίμηση του δυτικού τρόπου ζωής.

Ελάχιστα στοιχεία του παραδοσιακού γάμου έφτασαν στις μέρες μας. Κι αυτά προσαρμοσμένα στα νέα κοινωνικά δεδομένα.

πιλιορείτικος γαμος1

Η προσπάθεια της αναβίωσης θέλησε να πετύχει δύο στόχους, αφενός να δείξει στους νεότερους την εθιμική γαμήλια τελετουργία της παλιάς πορταρίτικης κοινωνίας κι αφετέρου να παρουσιάσει στους πολυάριθμους επισκέπτες της Πορταριάς ένα κομμάτι της λαϊκής της παράδοσης.

Στο διάβα των πενήντα χρόνων με 42 συνολικά αναβιώσεις, οι δύο εκ των οποίων ήταν και πραγματικοί γάμοι, δείχνει τη διάθεση των κατοίκων, μικρών και μεγάλων, να συνεχίσουν να οργανώνουν τον πηλιορείτικο γάμο στην Πορταριά. Μαζί συμμετέχουν και νέοι κάτοικοι ή επισκέπτες που θέλουν να βιώσουν την τελετουργία, το γλέντι, τους χορούς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία-Δέηση υπέρ υγείας των κατοίκων & παραθεριστών της περιοχής στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πορταριάς(8:30 – 10:00)

Έθιμα εβδομάδας προετοιμασίας του γάμου (11:30 – 13:00)

Αλευρώματα

Έθιμα ημέρας του γάμου (7:30 – 10:00)

Ξύρισμα γαμπρού

Ξεκίνημα νύφης

Γαμήλια πομπή

Επιστροφή στο σπίτι

Γαμήλιο γεύμα

Κρέμασμα γαμπρού

Σπάσιμο στάμνας

Ψώνισμα γαμπρού

Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι στην Κεντρική Πλατεία.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χειροθεσία αναγνώστου στον Άγιο Δημήτριο Βόλου - https://t.co/KvmltKiq4W -

  • Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τη Θεσσαλία - https://t.co/oXispZ9Uhk -

  • Αποστολή αγάπης και αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας - https://t.co/kt1avnIkwn -

"Αλιεύοντας" την είδηση