Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Ανακαλύφθηκε άγαλμα Σφίγγας
Ανακαλύφθηκε άγαλμα Σφίγγας

Ανακαλύφθηκε άγαλμα Σφίγγας

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το άγαλμα Σφίγγας κατά τη διάρκεια εργασιών για την άντληση υδάτων από τον φαραωνικό ναό Κομ Ομπο στην πόλη Ασουάν της νότιας Αιγύπτου, αναφέρει στην του το BBC.

Το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το άγαλμα του μυθικού αυτού τέρατος, το οποίο είχε κεφάλι ανθρώπου και σώμα λιονταριού, είναι κατασκευασμένο από ψαμμόλιθο.

Πιθανόν να χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο και τη δυναστεία των Πτολεμαίων, που κυβέρνησαν την Αίγυπτο από το 305 π.Χ. μέχρι το 30 π.Χ. και τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Αιγύπτου. Δύο ανάγλυφα από ψαμμόλιθο του βασιλιά Πτολεμαίου Ε΄ εντοπίστηκαν επίσης πρόσφατα μέσα στον ίδιο ναό. Το άγαλμα έχει ύψος 38 εκαά και διάμετρο 28 εκαά.

Ο γενικός διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Ασουάν, Αμπντούλ Μονέιμ Σαΐντ, δήλωσε ότι οι επιστήμονες θα χρειαστεί να κάνουν περαιτέρω μελέτες στη Σφίγγα για να αποσπάσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προέλευσή της.

Η Σφίγγα αντιπροσώπευε τη βασιλική εξουσία στη φαραωνική Αίγυπτο, συνδυάζοντας τη σωματική δύναμη ενός λιονταριού με την ανθρώπινη εξουσία ενός βασιλιά. Η διασημότερη είναι η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας.

Η δυναστεία των Πτολεμαίων, που ιδρύθηκε από τον ομώνυμο στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Αίγυπτο επί περίπου τρεις αιώνες. Τελευταίο μέλος της δυναστείας ήταν η Κλεοπάτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo Ασουάν, όπου εντοπίστηκε το νέο αρχαιολογικό εύρημα, είναι μία πόλη στον ότο της Αιγύπτου. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια πολυσύχναστη αγορά και τουριστικό , το οποίο βρίσκεται λίγο βορειότερα των φραγμάτων του Ασουάν στην ανατολική όχθη του είλου, στον πρώτο καταρράκτη. Η σύγχρονη πόλη έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει και την παλαιότερα αυτόνομη κοινότητα του νησιού Ελεφαντίνη. Το Ασουάν είναι η αρχαία πόλη Σουενέτ, η οποία κατά την αρχαιότητα ήταν η συνοριακή πόλη της αρχαίας Αιγύπτου στον Νότο. Η Σουενέτ θεωρείται ότι πήρε το όνομά της από την ομώνυμη αιγυπτιακή θεότητα. Επίσης, το αρχαίο όνομα της πόλης θεωρείται ότι συνδέεται με το αρχαίο σύμβολο στα αιγυπτιακά για το και την αγορά.

Τα που βρίσκονταν εδώ, ήταν γνωστά για τη γρανιτική πέτρα, η οποία ήταν γνωστή ως συενίτης. Προμήθευαν το πέτρωμα για τα γιγαντιαία αγτα, τους οβελίσκους και τους μονολιθικούς ναούς που απαντούν σε ολόκληρη την Αίγυπτο, μεταξύ των οποίων και οι πυραμίδες. Η Σουενέτ ήταν επίσης και ένας σημαντικός στρατιωτικός σταθμός, καθώς σε όλες τις δυναστείες εθεωρείτο πόλη – προπύργιο.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση