Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Αφιερωμένο στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού το Ημερολόγιο του 2019 της Μαγνήτων Κιβωτού”
Αφιερωμένο στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού το Ημερολόγιο του 2019 της Μαγνήτων Κιβωτού”

Αφιερωμένο στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού το Ημερολόγιο του 2019 της Μαγνήτων Κιβωτού”

To «Θεματικό Έτος Πολιτισμού 2018 – 19», όπως και τα προηγούμενα, ξεκινά με την παρουσίαση Επετειακής έκδοσης – Ημερολογίου. Η εφετινή Επετειακή έκδοση – Ημερολόγιο του 2019 είναι αφιερωμένη στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού «Η Οξεία Επίσκεψις», της ς Πηλίου. Με την έκδοση αυτή καταβάλλεται προσπάθεια ανάδειξης της Εκκλησιαστικής Λαϊκής Τέχνης, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τα εκθέματα του νέου Μουσείου της ς.

Το έντυπο που εκδόθηκε από τον ΠΑΛΜΟ και τις «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΙΟΜΕΛΟΝ» της «Μαγνήτων Κιβωτού», περιλαμβάνει χαιρετισμούς του μητροπολίτη και Αλμυρού και προέδρου του φορέα, Ιγνατίου, του εμπνευστού του Μουσείου, αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Κιαμέτη, πρωτοσύγκελου της Ι.Μ.Δ. και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Στη συνέχεια ο επίτιμος διευθυντής Αρχαιοτήτων και πρώην προϊστάμενος της 7ης Ε.Β.Α. Λάζαρος Δεριζιώτης, αναπτύσσει το επιστημονικό και εμπεριστατωμένο σημείωμα με θέμα: «Η συνέχιση της παραδόσεως».
Το κεντρικό κείμενο της Επετειακής έκδοσης – Ημερολόγιο του 2019, έχει συγγράψει ο δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, οργανωτικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού, ενώ την συνολική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο γενικός γραμματέας του φορέα, Νίκος Τσούκας.

Το κυρίως περιεχόμενο δε, αποτελείται από δύο μέρη:

-Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται επιλεγμένα εκθέματα από το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού «Η Οξεία Επίσκεψις», της Μακρινίτσας, δείγματα εξαιρετικής λαϊκής τέχνης, που έχουν χωριστεί για τις ανάγκες της έκδοσης σε θεματικές ενότητες. Αγιογραφία, Αργυροχρυσοχοΐα, Ξυλογλυπτική, Κεντητική και Ζωγραφικά προσκυνητάρια.

-Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την εκκλησιαστική μας παράδοση, μέσα από την φωτογραφική ματιά του μεγάλου μας φωτογράφου Δημήτρη Λέτσιου, που ευγενικά και πρόθυμα παραχώρησε ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλή Παπαϊωάννου.

Την παρουσίαση της Συλλεκτικής έκδοσης – Ημερολογίου για το 2019 θα κάνει ο παλιός γνώριμος της περιοχής , πρωτο Θωμάς Συνοδινός, προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών και επίσης ιδρυτής του Εκκλησιαστικού Μουσείου Αμοργού “Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος”, ο Εμμανουήλ Βαρβούνης, Λαογραφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Θράκης και η Αθηνά Μαχά – Μπιζούμη, δρ. Λαογραφίας, διδάσκουσα στο και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Θράκης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση