Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Αφιερωμένο στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού το Ημερολόγιο του 2019 της Μαγνήτων Κιβωτού”
Αφιερωμένο στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού το Ημερολόγιο του 2019 της Μαγνήτων Κιβωτού”

Αφιερωμένο στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού το Ημερολόγιο του 2019 της Μαγνήτων Κιβωτού”

To «Θεματικό Έτος Πολιτισμού 2018 – 19», όπως και τα προηγούμενα, ξεκινά με την παρουσίαση Επετειακής έκδοσης – Ημερολογίου. Η εφετινή Επετειακή έκδοση – Ημερολόγιο του 2019 είναι αφιερωμένη στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού «Η Οξεία Επίσκεψις», της Μακρινίτσας Πηλίου. Με την έκδοση αυτή καταβάλλεται προσπάθεια ανάδειξης της Εκκλησιαστικής Λαϊκής Τέχνης, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τα εκθέματα του νέου Μουσείου της Μακρινίτσας.

Το έντυπο που εκδόθηκε από τον ΠΑΛΜΟ και τις «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΙΟΜΕΛΟΝ» της «Μαγνήτων Κιβωτού», περιλαμβάνει χαιρετισμούς του μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και προέδρου του φορέα, Ιγνατίου, του εμπνευστού του Μουσείου, αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Κιαμέτη, πρωτοσύγκελου της και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Στη συνέχεια ο επίτιμος διευθυντής Αρχαιοτήτων και πρώην προϊστάμενος της 7ης Ε.Β.Α. Λάζαρος Δεριζιώτης, αναπτύσσει το επιστημονικό και εμπεριστατωμένο σημείωμα με θέμα: «Η συνέχιση της παραδόσεως».
Το κεντρικό κείμενο της Επετειακής έκδοσης – Ημερολόγιο του 2019, έχει συγγράψει ο δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, οργανωτικός της «Μαγνήτων Κιβωτού, ενώ την συνολική της έκδοσης είχε ο γενικός του φορέα, Νίκος Τσούκας.

Το κυρίως περιεχόμενο δε, αποτελείται από δύο μέρη:

-Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται επιλεγμένα εκθέματα από το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού «Η Οξεία Επίσκεψις», της Μακρινίτσας, δείγματα εξαιρετικής λαϊκής τέχνης, που έχουν χωριστεί για τις ανάγκες της έκδοσης σε θεματικές ενότητες. Αγιογραφία, Αργυροχρυσοχοΐα, Ξυλογλυπτική, Κεντητική και Ζωγραφικά προσκυνητάρια.

-Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την εκκλησιαστική μας παράδοση, μέσα από την φωτογραφική ματιά του μεγάλου μας φωτογράφου Δημήτρη Λέτσιου, που ευγενικά και πρόθυμα παραχώρησε ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλή Παπαϊωάννου.

Την παρουσίαση της Συλλεκτικής έκδοσης – Ημερολογίου για το 2019 θα κάνει ο παλιός γνώριμος της περιοχής , πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός, προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών και επίσης ιδρυτής του Εκκλησιαστικού Μουσείου Αμοργού “Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος”, ο Εμμανουήλ Βαρβούνης, καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και η Αθηνά Μαχά – Μπιζούμη, δρ. Λαογραφίας, διδάσκουσα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η τελική τοποθέτηση – κλείσιμο της εκδήλωσης θα γίνει από τον μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού» Ιγνάτιο, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει στην έναρξη της εκδήλωσης και ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης.
Με αυτή την παρουσίαση, που θα γίνει στο Αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. – Παράρτημα Μαγνησίας, (2ας Νοεμβρίου & Ξενοφώντος, Στοά Ηλία Καραπατή), την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου2019, ώρα 19.00 η «Μαγνήτων Κιβωτός» θα παραδώσει, δωρεάν σε όσους παρευρεθούν, τους «Θησαυρούς της Μακρινίτσας», με την προτροπή να συμβάλουν στην προσπάθεια να γίνει γνωστό στο πανελλήνιο το «Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, Μήτηρ Θεού, η Οξεία Επίσκεψις» της Μακρινίτσας.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών στο Κέντρο Μελισσοκομίας Θεσσαλίας - https://t.co/G718wkViMu… -

  • Έλεγχοι, πρόστιμα και λουκέτα στη Θεσσαλία #κορωνοπρόστιμα - https://t.co/EmgLykGJq3 -

  • Αυτοψία κυβερνητικού κλιμακίου στα έργα του Αλμυρού που ολοκληρώνονται ή προχωρούν #ΔΑλμυρού - https://t.co/z3kMvz1QNd -

"Αλιεύοντας" την είδηση