Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Αφιερωμένα τη μνήμη του Γιώργου Καφενταράκη τα «ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ»
Αφιερωμένα τη μνήμη του Γιώργου Καφενταράκη τα «ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ  ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ»

Αφιερωμένα τη μνήμη του Γιώργου Καφενταράκη τα «ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ»

Παρά τη μεγάλη θλίψη για την απώλεια του Γιώργου Καφενταράκη, υλοποιώντας την επιθυμία του όταν ήταν στη ζωή, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» , στο πλαίσιο του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2016» με θέμα: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».

Μια ακόμη επιτυχημένη , όσο και εξαιρετικά πρωτότυπη συνεργασία είναι αυτή με το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «ΙΩΛΚΟΣ», τους φορείς των ξένων κοινοτήτων στη Μαγνησία και το «πολυεθνικό» μουσικό σύνολο , Χορτωδία.
Κοινή πεποίθηση όλων μας είναι ότι η γεύση είναι πατρίδα, είναι μνήμη, είναι τελετουργία είναι διαδικασία, είναι ακόμα μυρωδιές , συναισθήματα , τρόπος ζωής και εν τέλει πολιτισμός.

Και αυτό γιατί ο πολιτισμός κάθε τόπου συνδέεται άρρηκτα με τα παραδοσιακά εδέσματα και την κουζίνα του λαού του που συνδέουν γεύσεις και μυρωδιές με μνήμες που μένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα των αιώνων. Τα είδη των τροφών, ο τρόπος μαγειρέματος και σερβιρίσματος , οι συνήθειες κατά την διάρκεια του φαγητού , χαρακτηρίζουν τους λαούς στα διάφορα μήκη και πλάτη της υφηλίου, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες , το μορφωτικό επίπεδο και συνήθως σε συνδυασμό με τις θρησκευτικές και πολιτισμικές πεποιθήσεις.

Όταν κάποιος , στα πολύ παλιά χρόνια της προϊστορίας , θέλησε να μοιραστεί για πρώτη φορά την τροφή του με κάποιον άλλον , τότε άθελά του έθετε το σπόρο για το πρώτο κύτταρο της κοινωνίας. ΄Έκτοτε και παρά τα χιλιάδες χρόνια που πέρασαν όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις , όλα τα σημαντικά γεγονότα στα διάφορα στάδια της ζωής κάθε ανθρώπου και κάθε λαού συνοδεύονται από τα γεύματα.

Ανεξάρτητα σε ποια φυλή ανήκουν , ποια γλώσσα μιλούν, τι χρώμα, τι ηλικία ή τι ενδιαφέροντα έχουν οι ποικίλες ομάδες συνοδεύουν τις σημαντικές και ασήμαντες στιγμές της καθημερινότητάς τους με γεύματα.

Με αυτό το σκεπτικό και στο πλαίσιο του «Θεματικού έτους Πολιτισμού 2016», με τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» , το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» , συνεργάζεται με την «Μαγνήτων Κιβωτό , για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» ,στην συγκεκριμένη διοργάνωση με την εκδήλωση, που έχει τίτλο: «Διαπολιτισμικά μαγειρέματα».

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Ιουνίου , στις 8.00 το βράδυ, στην δροσερή αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Αγ. Ονούφριο.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι παρακάτω φορείς και κοινότητες των αλλοδαπών , που θα παρουσιάσουν γεύσεις των χωρών καταγωγής τους , ενώ θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και τα αξιοθέατα των χωρών του.
1. Ο Ελληνο-Ιταλικός Σύλλογος Βόλου
2. Ο Ελληνο-Γερμανικός Σύλλογος « Ιάσων»
3. Ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου
4. Ο Σύλλογος Αλβανών « Ιλλυρία»
5. Ο ΕλληνοΡωσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασία Ν. Μαγνησίας
6. Κυρίες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου.

Ενώ τις τοπικές γεύσεις της περιοχής μας θα παρουσιάσει ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός της περιοχής , «Το Ρόδι».

Επίσης θα παρουσιάσουν σε video – προβολή ήθη και έθιμα της χώρας τους, αξιοθέατα είτε ακόμα παραδοσιακά δρώμενα .
Η εκδήλωση θα εμπλουτιστεί με μουσικό πρόγραμμα το οποίο θα αναλάβει η χορωδία «ΧΟΡΩΔΙΑ».

Εκτός αυτών , στην εκδήλωση θα υπάρξει έκθεση παραδοσιακών εργαλείων- μαγειρικών συσκευών, καθώς και φωτογραφικό υλικό.
Στο τέλος οι παρευρισκόμενοι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γευθούν όλες αυτές τις παραδοσιακές γεύσεις της κάθε χώρας.

Χορτωδία

Πολυεθνής χορωδία, με βάση το Χόρτο Νοτίου Πηλίου. Το όνομα της Χορτωδίας, (όπως ονομάστηκε το χορωδιακό σύνολο μετά την πρώτη του εμφάνιση στο Χόρτο το καλοκαίρι του 2012) , είναι ένα λογοπαίγνιο από το Χόρτο και το προσδιοριστικό του είδους της μουσικής που παρουσιάζουν. Τα μέλη του συνόλου , είναι κάτοικοι της περιοχής του Νοτίου Πηλίου. Πρόκειται για μια ερασιτεχνική χορωδία, κράμα εθνικοτήτων, ανθρώπων με όρεξη και αγάπη για το τραγούδι, που μοιράζονται την χαρά της μουσικής και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με την προτροπή και την στήριξη του Ιδρύματος Αγγελίνη-Χατζηνίκου, το αγκάλιασμα του δραστήριου Αναπτυξιακού Συλλόγου Χόρτου, την ένθερμη συμμετοχή του Συλλόγου «Οι Φίλοι των Καλντεριμιών» και με την καθοδήγηση του μουσικού και πιανίστα Νίκου Αδρασκέλα, η Χορτωδία προσμετρά ήδη πολλές δυναμικές εμφανίσεις στη μέχρι τώρα πορεία της.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση