Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Αφιέρωμα στον μεγάλο χριστιανό ποιητή Γ. Βερίτη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του
Αφιέρωμα στον μεγάλο χριστιανό ποιητή Γ. Βερίτη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

Αφιέρωμα στον μεγάλο χριστιανό ποιητή Γ. Βερίτη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

Την Τετάρτη, 20 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου ( 180 – ), η Χριστιανική Στέγη «Απόστολος Παύλος» θα πραγματοποιήσει μνήμης με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 χρόνων (1915 – 2015) από τη γέννηση του μεγάλου χριστιανού ποιητού, θεολόγου και πνευματικού αγωνιστού . Βερίτη (Αλεξάνδρου κιάλα).

Θα προβληθεί σχετική ταινία και θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματά του.

Θα προλογίσει η πρόεδρος της Χριστιανικής Στέγης Αλίκη Μούτου, φιλόλογος – πρώην γυμνασιάρχης.

Ο Αλέξανδρος Γκιάλας (Ελάτα Χίου, 1915 – , 5 Μαΐου 1948) ήταν Έλληνα ποιητής, θεολόγος, μεταφραστής, διηγηματογράφος και λογοτεχνικός κριτικός, γνωστός με το φιλολογικό ψευδώνυμο «Γ. Βερίτης».

Σε ηλικία 16 ετών εισάγεται στη θεο σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνδέεται με την Αδελφότητα Θεολόγων «Η Ζωή».

Η θεματολογία του έργου του, ιδίως του ποιητικού, είναι σχεδόν αποκλειστικώς θρησκευτική. Τα ποιήματά του έντονα λυρικά, με αυστηρά παραδοσιακή τεχνοτροπία (έμμετροι, ομοιοκατάληκτοι στίχοι), αλλά σε ζωντανή δημοτική γλώσσα.

Μέσα στον συναισθηματικό λυρισμό, ωστόσο, κατορθώνει να ενσωματώνει την πίστη και την ιδεολογία του, καθώς ο ίδιος είχε διακηρύξει ότι ήταν εναντίον του δόγματος «η τέχνη για την τέχνη».

Τίτλοι αντιπροσωπευτικών ποιημάτων του είναι: «Ζητώντας το φως», «Αλήθειες», «Ο ύμνος των φοιτητών», «Ο Αναστάσιμος», «Τρεις φωνές», «Ποιος άλλος;».

Τίτλοι διηγημάτων του είναι: «Ο Γησίλας», «Κάθε », «Ο Φαροφύλακας».

Αρκετά ποιήματά του μελοποιήθηκαν και έγιναν .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση