Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Αφιέρωμα στον μεγάλο χριστιανό ποιητή Γ. Βερίτη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του
Αφιέρωμα στον μεγάλο χριστιανό ποιητή Γ. Βερίτη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

Αφιέρωμα στον μεγάλο χριστιανό ποιητή Γ. Βερίτη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

Την Τετάρτη, 20 Απριλίου και 7 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου «Οι Τρεις Ιεράρχαι» ( 180 – Όγλ), η Χριστιανική Στέγη «Απόστολος Παύλος» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση μνήμης με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 χρόνων (1915 – 2015) από τη γέννηση του μεγάλου χριστιανού ποιητού, θεολόγου και πνευματικού αγωνιστού Γ. Βερίτη (Αλεξάνδρου Γκιάλα).

Θα προβληθεί σχετική και θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματά του.

Θα προλογίσει η πρόεδρος της Χριστιανικής Στέγης Αλίκη Μούτου, φιλόλογος – πρώην γυμνασιάρχης.

Ο Αλέξανδρος Γκιάλας (Ελάτα Χίου, 1915 – Αθήνα, 5 Μαΐου 1948) ήταν Έλληνα ποιητής, θεολόγος, μεταφραστής, διηγηματογράφος και λογοτεχνικός κριτικός, γνωστός με το φιλολογικό ψευδώνυμο «Γ. Βερίτης».

Σε ηλικία 16 ετών εισάγεται στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνδέεται με την Αδελφότητα Θεολόγων «Η Ζωή».

Η θεματολογία του έργου του, ιδίως του ποιητικού, είναι σχεδόν αποκλειστικώς θρησκευτική. Τα ποιήματά του έντονα λυρικά, με αυστηρά παραδοσιακή τεχνοτροπία (έμμετροι, ομοιοκατάληκτοι στίχοι), αλλά σε ζωντανή δημοτική γλώσσα.

Μέσα στον συναισθηματικό λυρισμό, ωστόσο, κατορθώνει να ενσωματώνει την πίστη και την ιδεολογία του, καθώς ο ίδιος είχε διακηρύξει ότι ήταν εναντίον του δόγματος «η τέχνη για την τέχνη».

Τίτλοι αντιπροσωπευτικών ποιημάτων του είναι: «Ζητώντας το φως», «Αλήθειες», «Ο ύμνος των φοιτητών», «Ο Αναστάσιμος», «Τρεις φωνές», «Ποιος άλλος;».

Τίτλοι διηγημάτων του είναι: «Ο Γησίλας», «Κάθε Πάσχα», «Ο Φαροφύλακας».

Αρκετά ποιήματά του μελοποιήθηκαν και έγιναν τραγούδια.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δράση ΟΝΝΕΔ Λάρισας, Καρδίτσας και Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 - https://t.co/rZGeGVLRhK… -

  • Κρατείται αλλοδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας #προσβολήγενετήσιαςαξιοπρέπειας - https://t.co/OQPx7qRNqX -

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

"Αλιεύοντας" την είδηση