Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Αφιέρωμα στον ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΓΟΓΙΑΝΝΗ (1939-2014)
Αφιέρωμα στον ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΓΟΓΙΑΝΝΗ (1939-2014)

Αφιέρωμα στον ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΓΟΓΙΑΝΝΗ (1939-2014)

Από τα και το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός»

 Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο του πνευματικού δημιουργού Γιάννη Μουγογιάννη (1939-2014) τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) στο νομό Μαγνησίας και το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» αφιερώνουν την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων (9 Ιουνίου) στη μνήμη του.

Ο Γιάννης Μουγογιάννης είχε εν ζωή καταθέσει στα ΓΑΚ ένα μέρος του πολύτιμου προσωπικού του αρχείου και στη συνέχεια οι κόρες του Φιλομήλα και Αγγελική.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έκθεση με σπάνια τεκμήρια από το αρχείο του, τα δημοσιεύματά του και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Μιας και η Παγκόσμια Ημέρα αρχείων είναι ημέρα γιορτής για την αρχειακή κοινότητα, είναι μία ευκαιρία να τιμηθεί ένας από τους σημαντικότερους δωρητές των ΓΑΚ καθώς και η 50χρονη πολυσχιδής πνευματική του προσφορά.

Εφαρμόζοντας το θεσμό του Open Day τα ΓΑΚ την Παρασκευή 9 Ιουνίου θα παραμείνουν ανοικτά για το κοινό όλη την ημέρα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά τα πολύτιμα αρχεία  και το συγγραφικό του Γιάννη Μουγογιάννη.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Μουγογιάννη:

Ο Γιάννης Μουγογιάννης γεννήθηκε το 1939 στο Βόλο. Ήταν πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕ) και επαγγελματικά σταδιοδρόμησε στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Το 2014 με το θάνατό του συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια πνευματικής δραστηριότητας που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1964.

Τα πρώτα του κείμενα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Θεσσαλία» στην κυριακάτικη φιλολογική της σελίδα υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου Αχιλλέα Ορφανίδη.

Σε όλη του τη ζωή παρέμεινε σταθερός συνεργάτης της, δημοσιεύοντας περιοδικά και στις άλλες δύο εφημερίδες «Ταχυδρόμος» και «Πρώτη», καθώς και στα περιοδικά «Ρόπτρο», «Μακρινίτσα», «Ιωλκός» «Βίγλα» και πολλά ακόμη.

Για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Σταθμό ΕΡΑ σε θέμα ιστορίας και λογοτεχνίας, καθώς και με την ελληνική εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Στοκχόλμης, όπου και ανέπτυσσε θέματα του πνευματικού βίου της Ελλάδας.

Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας θεσσαλικών Ερευνών διατελώντας μέλος του ΔΣ της για πολλές θητείες, καθώς και υπεύθυνος του επιστημονικού της περιοδικού «Αρχείο Θεσσαλικών Μελετών».

Επίσης υπήρξε μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών», της «Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος», του «Συνδέσμου Ελλήνων Ιστορικών Συγγραφέων» και του Ελληνικού Τμήματος της «Διεθνούς Εταιρείας Κριτικών Λογοτεχνίας».

Διετέλεσε ακόμη μέλος του ΔΣ του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Βόλου, καθώς και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη» στην Αγριά.

Έχει δημοσιεύσει 16 αυτοτελή βιβλία και 26 ανάτυπα.

Μερικά από τα έργα του:«Ο Βολιώτικος Πολιτισμός του Μεσοπολέμου», «Πτυχές του Βολιώτικου Πολιτισμού 1940-1990», «Ο Γεώργιος Καραμάνης και το Σανατόριο στα Πηλίου», « Οι Σιδηρόδρομοι Θεσσαλίας», «Οι πτυχές του Αγροτικού Ζητήματος», «Η Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας», «Η Πανθεσσαλική Αγροτική Ένωση».

Έργα του έχουν μεταφραστεί στα σουηδικά και αγγλικά.

Μεγάλη του αγάπη υπήρξε η φωτογραφία και δεν έχανε  την ευκαιρία να απαθανατίζει με το φακό του τα ατέλειωτα ταξίδια του, αλλά και τις καθημερινές του στιγμές.

Ήταν παντρεμένος με την κοινωνική λειτουργό και πρώην δημοτική σύμβουλο Βόλου Γιάννα, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες, την Φιλομήλα και την Αγγελική.

Τηλ. Επικοινωνίας: 24210 45833 / 72578

Πληροφορίες: Αννίτα Πρασσά (6972 721369), Ντία Μουτσινά (6978873637)

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση