Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Ζέττα Μακρή: Η ελληνική γλώσσα αποτυπώνει και προάγει τον Ελληνικό Πολιτισμό
Ζέττα Μακρή: Η ελληνική γλώσσα αποτυπώνει και προάγει τον Ελληνικό Πολιτισμό

Ζέττα Μακρή: Η ελληνική γλώσσα αποτυπώνει και προάγει τον Ελληνικό Πολιτισμό

 Κι μέσ του αποτυπώνεται και προάγεται η συνέχειά της 

Η υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων  Ζέττα Μ. Μακρή αποδέχτηκε  την πρόσκληση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη δι «Κτήμα ες αεί: Ελληνική λώσσα και Ελληνικός Πολιτισμός παρακαταθήκη 40 αιώνων». Η δι πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας.

Η υφυπουργός προσφώνησε έναν έναν τους  συνομιλητές, τον υφυπουργό  Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, τον πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την , τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και τον πρόεδρο του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Μιλάνου για τη συμβολή τους στα θέματα της προάσπισης και θωράκισης της ς, την συνδρομή τους στην διδασκαλία και τη διάδοσή της, την εποικοδομητική αγωνία και μέριμνά τους για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ς, του ελληνικού πολιτισμού. Για το μέλλον της Ελλάδας στο παγκόσμιο διεθνοποιημένο περιβάλλον.

Στάθηκε ιδιαιτέρως στην πρόσωπο της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, πρόεδρο του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη και γενναιόδωρη συμβολή της στην Παγκόσμια Παιδεία, στα Ελληνικά Γράμματα και στον Οικουμενικό Πολιτισμό.

Η κα Μακρή επαίνεσε την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που, σε συνεργασία με το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία εμπεριστατωμένου διαλόγου και δυναμικής συνδιαλλαγής ανθρώπων του χώρου της Παιδείας, της γλώσσας, του πολιτισμού, του απανταχού Ελληνισμού.

Η υφυπουργός Παιδείας ανέφερε στην ομιλία της:  «Γλώσσα, , πολιτισμός: Πρέπει να φροντίσουμε και να αναγνωρίσουμε την πολύτιμη παρακαταθήκη και την αναντικατάστατη συμβολή τους στην ιστορική διαδρομή, ταυτότητα και συνέχεια του Ελληνισμού.

Ένα τρίπτυχο που καταργεί τα όρια των γεωγραφικών συντεταγμένων. Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας και το βάθος των εννοιών της έγιναν της ανθρωπότητας. Η οικουμενική προσφορά του ελληνικού πολιτισμού και τα φώτα της ελληνικής παιδείας εξελίχθηκαν σε παγκόσμια αγαθά, που με τον αστείρευτο γλωσσικό και πνευματικό πλούτο, γοητεύουν και να εμπνέουν σε μια διαρκή αλληλεπίδραση.

Η μακραίωνη παρουσία και η διαχρονικότητα της πλούσιας ελληνικής γλώσσας ξεπερνά τους περιορισμούς στην έκφραση, στη σκέψη, στην παιδεία. Είναι η κινητήρια δύναμη προς τον δρόμο της μόρφωσης, του πολιτισμού, της δημοκρατίας».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση