Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΑΙΔΕΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Υποψήφιος για Νόμπελ λογοτεχνίας ο Κυριάκος Κυτούδης
Υποψήφιος για Νόμπελ λογοτεχνίας ο Κυριάκος Κυτούδης

Υποψήφιος για Νόμπελ λογοτεχνίας ο Κυριάκος Κυτούδης

Υποψήφιος του βραβείου είναι ο Βολιώτης Κυριάκος Κυτούδης.

Ο ποιητής και συγγραφέας που έχει συγγράψει 12 βιβλία δημιούργησε ένα ποιητικό έπος με 12.138 ομοιοκατάληκτους στίχους, σε δακτυλικό εξάμετρο (Ομηρικό μέτρο), με εννέα ραψωδίες, το οποίο είναι μεγαλύτερο της Οδύσσειας του Ομήρου τονίζει ότι «η “Ελιαμιάδα” είναι κατά βάση αλληγορικό έργο. Έχει έναν κεντρικό ήρωα, ο οποίος αναζητά τον σκοπό του ξεκινώντας ένα απόκρυφο ταξίδι, πρώτα στον άνθρωπο και στη , και αργότερα οι συνθήκες τον οδηγούν σε μια περιπλάνηση όπου συναντά ανθρώπους και πολιτισμούς σε διαφορετικά περιβάλλοντα και ιδιαίτερες συνθήκες. Ο ρόλος του στη ζωή αυτών των ανθρώπων είναι καταλυτικός αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας τους, κάποιες φορές με τρόπο ανατρεπτικό, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα και το δικό του πεπρωμένο. Μέσα από μυήσεις του πρωταγωνιστή και περιπέτειες, προάγονται τα μεγάλα ιδανικά, αξίες και ιδεώδη του ανθρώπου. Όλα τα παραπάνω, εμπλουτίζονται με στοιχεία μυθολογίας, φιλοσοφίας, μαθηματικών, ιατρικής, βοτανικής κ.ά».

Για τα στοιχεία που το κατέστησαν υποψήφιο για το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας ο κ. Κυτούδης σημείωσε: «Τα στοιχεία και τα κριτήρια που το κάνουν να ξεχωρίζει, είναι ότι παρόμοιο έργο έχει να γραφτεί από την εποχή του Ομήρου. Η “Ελιαμιάδα” είναι ένα ποιητικό έπος με 12.138 και για πρώτη φορά παγκόσμια ομοιοκατάληκτους στίχους, με εννέα ραψωδίες, μεγαλύτερο της Οδύσσειας του Ομήρου και γραμμένο με βάση τη νεοελληνική, σε 77 συνολικά διαλέκτους και γλωσσικά ιδιώματα. Ακόμη, το γεγονός ότι το έργο στο σύνολό του συνάδει απόλυτα με τις του βραβείου , που είναι να έχει μια ιδεατή, ιδεαλιστική παγκόσμια κατεύθυνση. Προς το παρόν, όμως, είναι πέραν του δέοντος τιμητική και μόνο η υποψηφιότητα την οποία, υπογράφουν Καθηγητές Πανεπιστημίων, Ακαδημαϊκοί, Επιστήμονες και άλλοι».

Επίσης ο βολιώτης ποιητής και συγγραφέας εξήγησε για τους στόχους της έκδοσης: ” Πρώτον, την εκκίνηση του παγκόσμιου προγράμματος “Ελιαμική Διατροφή & Γαστρονομία” του Ινστιτούτου. Δεύτερον, τα όσα επί σειρά ετών ευαγγελίζομαι ότι η σαφώς και διδάσκεται. Διέπεται από τέχνες και δεν είναι απλώς σκέφτομαι και γράφω. Χωρίς τη γνώση των τεχνών της ποιήσεως, φυσικά δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό το έργο. Και τρίτον, χωρίς να είναι αυτοσκοπός, αποδεικνύεται ότι τίποτε δεν είναι ανέφικτο αρκεί κανείς να έχει τα εχέγγυα για να το κάνει, που σημαίνει μια ατέλειωτη μαθητεία για τα πάντα και δη στην . Προσωπικά, μου πήρε σαράντα χρόνια προετοιμασίας στη συνολική γνώση για να μπορέσω να γράψω αυτό το έργο». Και κατέληξε λέγοντας “Η προσπάθεια θα είναι όχι μόνο να μελοποιηθεί, αλλά να γυριστεί και . Οι ραψωδίες είναι μεν συνδεδεμένες μεταξύ τους ως προς την πλοκή, αλλά μπορεί η καθεμία να σταθεί ως αυτοτελές έργο».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σχέδια βελτίωσης "Εξοικονόμηση Ύδατος" #εξοικονόμησηύδατος - https://t.co/aLpfId4jpN -

  • Αποτελέσματα εκλογών Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας   - https://t.co/S7gmwRZVYJ… -

  • - https://t.co/C0qP5VxiSs -

"Αλιεύοντας" την είδηση