Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Υποψήφιος για Νόμπελ λογοτεχνίας ο Κυριάκος Κυτούδης
Υποψήφιος για Νόμπελ λογοτεχνίας ο Κυριάκος Κυτούδης

Υποψήφιος για Νόμπελ λογοτεχνίας ο Κυριάκος Κυτούδης

Υποψήφιος του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας είναι ο Βολιώτης Κυριάκος Κυτούδης.

Ο ποιητής και που έχει συγγράψει 12 δημιούργησε ένα ποιητικό έπος με 12.138 ομοιοκατάληκτους στίχους, σε δακτυλικό εξάμετρο (Ομηρικό μέτρο), με εννέα ραψωδίες, το οποίο είναι μεγαλύτερο της Οδύσσειας του Ομήρου τονίζει ότι «η “Ελιαμιάδα” είναι κατά βάση αλληγορικό έργο. Έχει έναν κεντρικό ήρωα, ο οποίος αναζητά τον σκοπό του ξεκινώντας ένα απόκρυφο ταξίδι, πρώτα στον άνθρωπο και στη φύση, και αργότερα οι συνθήκες τον οδηγούν σε μια περιπλάνηση όπου συναντά ανθρώπους και πολιτισμούς σε διαφορετικά περιβάλλοντα και ιδιαίτερες συνθήκες. Ο ρόλος του στη αυτών των ανθρώπων είναι καταλυτικός αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας τους, κάποιες φορές με τρόπο ανατρεπτικό, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα και το δικό του πεπρωμένο. Μέσα από μυήσεις του πρωταγωνιστή και περιπέτειες, προάγονται τα μεγάλα ιδανικά, αξίες και ιδεώδη του ανθρώπου. Όλα τα παραπάνω, εμπλουτίζονται με στοιχεία μυθολογίας, φιλοσοφίας, μαθηματικών, ιατρικής, βοτανικής κ.ά».

Για τα στοιχεία που το κατέστησαν υποψήφιο για το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας ο κ. Κυτούδης σημείωσε: «Τα στοιχεία και τα κριτήρια που το κάνουν να ξεχωρίζει, είναι ότι παρόμοιο έργο έχει να γραφτεί από την εποχή του Ομήρου. Η “Ελιαμιάδα” είναι ένα ποιητικό έπος με 12.138 και για πρώτη φορά παγκόσμια ομοιοκατάληκτους στίχους, με εννέα ραψωδίες, μεγαλύτερο της Οδύσσειας του Ομήρου και γραμμένο με βάση τη νεοελληνική, σε 77 συνολικά διαλέκτους και γλωσσικά ιδιώματα. Ακόμη, το γεγονός ότι το έργο στο σύνολό του συνάδει απόλυτα με τις επιταγές του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, που είναι να έχει μια ιδεατή, ιδεαλιστική παγκόσμια κατεύθυνση. Προς το παρόν, όμως, είναι πέραν του δέοντος τιμητική και μόνο η υποψηφιότητα την οποία, υπογράφουν Καθηγητές Πανεπιστημίων, Ακαδημαϊκοί, Επιστήμονες και άλλοι».

Επίσης ο βολιώτης ποιητής και εξήγησε για τους στόχους της έκδοσης: ” Πρώτον, την εκκίνηση του παγκόσμιου προγράμματος “Ελιαμική Διατροφή & Γαστρονομία” του Ινστιτούτου. Δεύτερον, τα όσα επί σειρά ετών ευαγγελίζομαι ότι η ποίηση σαφώς και διδάσκεται. Διέπεται από τέχνες και δεν είναι απλώς σκέφτομαι και γράφω. Χωρίς τη γνώση των τεχνών της ποιήσεως, φυσικά δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό το έργο. Και τρίτον, χωρίς να είναι αυτοσκοπός, αποδεικνύεται ότι τίποτε δεν είναι ανέφικτο αρκεί κανείς να έχει τα εχέγγυα για να το κάνει, που σημαίνει μια ατέλειωτη μαθητεία για τα πάντα και δη στην ποίηση. Προσωπικά, μου πήρε σαράντα χρόνια προετοιμασίας στη συνολική γνώση για να μπορέσω να γράψω αυτό το έργο». Και λέγοντας “Η προσπάθεια θα είναι όχι μόνο να μελοποιηθεί, αλλά να γυριστεί και ταινία. Οι ραψωδίες είναι μεν συνδεδεμένες μεταξύ τους ως προς την πλοκή, αλλά μπορεί η καθεμία να σταθεί ως αυτοτελές έργο».

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δράση ΟΝΝΕΔ Λάρισας, Καρδίτσας και Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 - https://t.co/rZGeGVLRhK… -

  • Κρατείται αλλοδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας #προσβολήγενετήσιαςαξιοπρέπειας - https://t.co/OQPx7qRNqX -

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

"Αλιεύοντας" την είδηση