Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Τριάντα χρόνια «Erasmus»
Τριάντα  χρόνια «Erasmus»

Τριάντα χρόνια «Erasmus»

Γενέθλια με μια νέα εφαρμογή για κινητά

Η ΕΕ γιορτάζει σήμερα τα 30 χρόνια ανταλλαγών «Erasmus» με χώρες του εξωτερικού, ένα πρόγραμμα στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν πάρει μέρος 9 εκατομμύρια άτομα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι εγκαινίαζουν σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο , τις εκδηλώσεις για την 30ή επέτειο του προγράμματος Erasmus. Με την ευκαιρία της επετείου, η Επιτροπή παρουσιάζει επίσης τη νέα εφαρμογή για κινητά . Η εφαρμογή αυτή, που έχει σχεδιαστεί για φοιτητές, σπουδαστές επαγγελματικής κατάρτισης και συμμετέχοντες σε ανταλλαγές νέων, θα κάνει την εμπειρία πιο εύκολη για τους νέους.

Ο πρόεδρος κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε: «Κάθε ευρώ που επενδύουμε στο Erasmus+ είναι επένδυση στο μέλλον — στο μέλλον ενός νέου ανθρώπου και στο μέλλον της ευρωπαϊκής μας ιδέας. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη επένδυση που να αξίζει περισσότερο από την επένδυση στα πρόσωπα που θα βρίσκονται αύριο σε ηγετικές θέσεις. Καθώς γιορτάζουμε τη συμμετοχή του 9άκις εκατομμυριοστού ατόμου, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι οι φιλοδοξίες μας για το μέλλον του προγράμματος Erasmus+ είναι 9 φορές μεγαλύτερες.

Ο  Τίμπορ Νάβρατσιτς, επίτροπος αρμόδιος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού, δήλωσε: «Όπως κάθε ανταλλαγή Erasmus+ αποτελεί εμπειρία ζωής — σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο — τα 30 χρόνια κινητικότητας και συνεργασίας έχουν προσφέρει στην Ευρώπη μια γενιά 9 εκατομμυρίων ανθρώπων με ανοιχτό πνεύμα και νέες επιχειρηματικές ιδέες που διαμορφώνουν σήμερα το μέλλον της ς μας. Φέρνοντας το + στην άκρη των δακτύλων τους, η νέα εφαρμογή θα φέρει και την Ευρώπη πιο κοντά στους νέους όλου του κόσμου.»

Για ένα πρόγραμμα το οποίο θα υποστηρίξει 4 εκατομμύρια άτομα για σπουδές, κατάρτιση ή εθελοντισμό στο εξωτερικό κατά την περίοδο 2014 έως 2020, η εφαρμογή για κινητά Erasmus+ αποτελεί σημαντική πρόοδο. Θα καθοδηγεί φοιτητές, σπουδαστές επαγγελματικής κατάρτισης και νέους καθ' όλη τη διάρκεια της Erasmus+ εμπειρίας τους. Με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα θα γίνει πιο προσιτό σε όλους χωρίς να υπάρχουν αποκλεισμοί. Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να στηρίξει το + μετά το 2020 μαζί με τη γενιά Erasmus+ για να το ενισχύσει και να εξασφαλίσει ότι θα προσεγγίσει πολύ ευρύτερο φάσμα νέων ανθρώπων.

Η εφαρμογή για κινητά Erasmus+ θα προσφέρει στους συμμετέχοντες τις ακόλουθες δυνατότητες:

  • να παρακολουθούν εύκολα την πρόοδο τους κατά τα διάφορα διοικητικά στάδια πριν, στη διάρκεια και μετά την παραμονή τους στο εξωτερικό. Μέσω της εφαρμογής, οι φοιτητές θα μπορούν επίσης να υπογράφουν τις συμβάσεις για τις σπουδές τους διαδικτυακά τόσο με το πανεπιστήμιο αποστολής όσο και με το πανεπιστήμιο υποδοχής·
  • να κοινοποιούν και να ψηφίζουν προτιμήσεις ώστε να βοηθούν τους άλλους να ενταχθούν στην τοπική κοινότητα· και
  • να βελτιώνουν τις γλωσσικές τους μέσω συνδέσμου προς την πλατφόρμα Διαδικτυακής Γλωσσικής Υποστήριξης του Erasmus+, η οποία προσφέρει γλωσσικά μαθήματα διαδικτυακά και διαδραστική καθοδήγηση.

Η πρώτη έκδοση της εφαρμογής είναι ήδη διαθέσιμη για τα συστήματα και Android. Με νέα χαρακτηριστικά και συνεχείς επικαιροποιήσεις η εφαρμογή σύντομα θα καλύψει και άλλες ομάδες συμμετεχόντων στο πρόγραμμα Erasmus+, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες της γενιάς Erasmus+.

Από την έναρξη του αρχικού προγράμματος Erasmus το 1987, έχουν ωφεληθεί 9 εκατομμύρια άνθρωποι από τις ανταλλαγές με χώρες του εξωτερικού. Στη σημερινή στο οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα απονείμουν συμβολικό βραβείο για τον «9άκις εκατομμυριοστό συμμετέχοντα» σε 33 εκπροσώπους της γενιάς Erasmus+, έναν από καθεμιά από τις συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες. Την τελετή βράβευσης θα ακολουθήσουν συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του προγράμματος Erasmus+ μετά το 2020, στις οποίες θα πάρουν μέρος νέοι, συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Erasmus+ και οργανώσεις, ΜΚΟ, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, νυν και πρώην μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής — μεταξύ των οποίων και εκείνοι που συνέβαλαν στη δημιουργία του αρχικού προγράμματος Erasmus.

Ιστορικό

Από το ξεκίνημά του το 1987 — με τη συμμετοχή 11 χωρών και 3.200 φοιτητών — το πρόγραμμα Erasmus έχει δώσει σε 9 εκατομμύρια ανθρώπους την ευκαιρία να σπουδάσουν, να καταρτιστούν, να εργαστούν εθελοντικά ή να αποκτήσουν επαγγελματική πείρα στο εξωτερικό. Το 2014 δημιουργήθηκε το πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο ενσωμάτωσε τις πρωτοβουλίες των πεδίων της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού σε ενιαίο πλαίσιο της ΕΕ. Σήμερα, με τη συμμετοχή 33 ευρωπαϊκών χωρών στο πρόγραμμα (τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ συν η Τουρκία, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν), τα άτομα που έχουν επωφεληθεί από την εμπειρία Erasmus+, σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών, ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια.

Επιδιώκοντας τη συμμετοχή της γενιάς Erasmus+ στη διαμόρφωση του μέλλοντος του προγράμματος, η Επιτροπή δημιούργησε τον τόπο συνάντησης της γενιάς Erasmus+ στο διαδίκτυο. Ο δικτυακός αυτός τόπος προσφέρει στους νέους και στις οργανώσεις την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε συζητήσεις με ειδικούς στους τομείς της νεολαίας, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, να προτείνουν θέματα, να εντοπίσουν προβλήματα και να προτείνουν λύσεις. Η νέα εφαρμογή συμπληρώνει τις προσπάθειες αυτές.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση