Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Τιμητική βράβευση δυο γυναικών συγγραφέων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας
Τιμητική βράβευση δυο γυναικών συγγραφέων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας

Τιμητική βράβευση δυο γυναικών συγγραφέων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας

Στο πλαίσιο του 3ου παιδικού και εφηβικού βιβλίου

Μια μέρα πριν το «3ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» κατεβάσει αυλαία και συγκεκριμένα το Σάββατο 28 Απριλίου 2018, στις 7 μ.μ., η Οργανωτική επιτροπή θα πραγματοποιήσει εκδήλωση προς τιμή της Μαρούλας Κλιάφα και της Ζωής Κανάβα.

Οι δυο συγγραφείς είναι καταξιωμένες στο χώρο του Παιδικού Βιβλίου και έχουν προσφέρει σημαντικά με το έργο τους στην εξέλιξη της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, αφού εμφανίστηκαν στο Γράμματα κατά τη δεκαετία του 1970 που από τους μελετητές θεωρείται η άνοιξη της ελληνικής Παιδικής Λογοτεχνίας.

Η Ζωή Κανάβα, καταγόμενη από το Βόλο και η Μαρούλα Κλιάφα από τα Τρίκαλα, με το χαμηλό προφίλ του δημιουργού και με τη μεστή λογοτεχνική γραφή τους, πρόσφεραν στους αναγνώστες της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας καλαίσθητες παραμυθιακές ιστορίες, μικρές ιστορίες και εφηβικά μυθιστορήματα, τα οποία αναδεικνύουν τις ανθρώπινες αξίες, τη φιλία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Και οι δυο είναι πολυβραβευμένες συγγραφείς για το έργο τους και για τη συνολική προσφορά τους στην παιδική λογοτεχνία επιλέχτηκαν να τιμηθούν από την Οργανωτική Επιτροπή του .

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας και την τιμητική διάκριση θα απονείμει η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Επιστημονική υπεύθυνη της Κατεύθυνσης Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Παν. Θεσσαλίας Τασούλα Τσιλιμένη, η οποία και θα παρουσιάσει εν συντομία το προφίλ της κάθε συγγραφέα.

Τη βραδιά θα πλαισιώσει η Ορχήστρα Κιθαριστών Sempre Viva, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ευαγγελίας Γούσια.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.

Η  Sempre Viva

Η  Sempre Viva,  είναι μια πολυμελής ορχήστρα από  κιθαριστές, μικρούς και μεγάλους, που έχει έδρα τον Βόλο, θα χαρίσει τραγούδια των Sebastian Bach, Agustin Barrios, Gabriel Faure κ.ά.

Σφραγίδα για τη γέννηση του συνόλου, αποτέλεσε το όνομα ‘sempre viva'  ενός όμορφου σπάνιου λουλουδιού, μιας και συλλέγεται σε δύο μόνο περιοχές στην Ελλάδα. Η ιδιότητά του να μη μαραίνεται στο χρόνο είναι αυτή που το καθιστά άξιο προσοχής και αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία των μελών της.

Η Ορχήστρα Κιθαριστών Sempre Viva  έχει σημειώσει αρκετές εμφανίσεις-συμμετοχές σε συναυλίες και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Κυριότερες εξ αυτών η «Μανούλα μου» αφιερωμένη στο Μάνο Χατζιδάκι τα έσοδα της οποίας εδόθησαν στο Σύλλογο Παιδιών με νεοπλασματικη ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» , η «Μουσικό δι στο βυθό παρέα με το 17ο Κιβώτιο» τα έσοδα της οποία εδόθησαν στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Μαγνησίας και η συναυλία στο Πνευματικό Κέντρο «Μια αγκαλιά για το Ε.Μ.Ε.Ι.Σ» τα έσοδα της οποίας εδόθησαν στο Σύλλογο Ε.Μ.Ε.Ι.Σ για τον Καρκίνο του Μαστού. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ορχήστρα έχει χαρακτήρα μη κερδοσκοπικό, αλλά και οι δράσεις της έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα και όλες  γίνονται αφιλοκερδώς.

Τα μέλη της ορχήστρας

Μαθητές: Αναστασιάδη Ράνια, Δέλλιου Κατερίνα, Καλόγηρος Φάνης,   Κωνσταντίνου Μαρκέλλα, Μαυρομιχάλη Ευτυχία, Πιτσιώρη Ελπινίκη, Ποντίδας Γιάννης, Ποντίδα Σοφία, Ροδακινιά Αναστασία, Αναστασιάδης Θοδωρής,  Γιολδάση Ανδρομάχη,  Δεληχρήστος Μανώλης,  Κουβελά Κωνσταντίνα, Κούπα Φιλομήλα, Κουτσορεβύθη Μαρία, Πλαγεράς Ρήγας, Πλαστάρα Θεο,  Φωτεινάκη Κυβέλη, Αλεξανδρίδης Χρυσόστομος, Αυλογιάρη  Εύα, Νάνος Μιλτιάδης, Νικολαή  Έλντα, Πλαινού Κωνσταντία, Σπυριδάκη Αναστασία, Χρυσάφης Γιώργος , Χρυσάφη Νεφέλη.

Καθηγητές: Ευαγγελία Γούσια, Τηλιοπούλου Αλέκα, Μανωλιού  Μαριέτα, Οικονομίδης Αλέξανδρος, Τασιού Λυδία. Μαέστρος της ορχήστρας Ευαγγελία Γούσια. Επικοινωνία: gousiaeva@gmail.com Γούσια Ευαγγελία

Το πρόγραμμα

  1. Fuga A moll                     Johann Sebastian Bach
  2. Danza Paraguaya Agustin Barrios
  3. Pavane Gabriel Faure
  4. Barcarolle “Contes d' Hoffmann Jacques Offenbach
  5. La Primavera Spring Antonio Vivaldi
  6. The Blue Danube Johann Strauss

(Διασκευή για κιθάρες : Andrew Forrest)

Διασκευές των κομματιών για τις κιθάρες, Διδασκαλία & Διεύθυνση: Γούσια Ευαγγελία

Οι …”Βιβλιοναύτες” εξορμούν

Στο πλαίσιο της προβολής του «3ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου», θα λειτουργήσει βιωματικό εργαστήριο, με κωδική ονομασία “ΒΙΒΛΙΟΝΑΥΤΕΣ” στο χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπροστά στο κτήριο Παπαστράτου την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, σε συνεργασία με την Δ/νση Π.Ε. Μαγνησίας, την και των 5ου – 20ού και 30ού Δημοτικών Σχολείων Βόλου. Κατά τη μετακίνηση των μαθητών προς το χώρο του Παραλιακού Πανεπιστημιακού Συγκροτήματος, θα διανέμεται από τους ίδιους, ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
Στο διάστημα των ημερών μέχρι το Φεστιβάλ, οι «Βιβλιοναύτες των βιβλίων» φρόντισαν να …δημιουργήσουν, με αφορμή πάντα το βιβλίο… «Δίνουμε κάποια στοιχεία για ένα βιβλίο χωρίς να το αποκαλύψουμε και οι μαθητές καλούνται να το ανακαλύψουν.
Ντόμινο βιβλίων: τα βιβλία που έχουν διαβαστεί «στήνονται» από τους μαθητές ως ντόμινο, χρησιμοποιώντας ένα κοινό σημείο του κάθε βιβλίου με το επόμενο.
Δημιουργία βιβλίου, σε χαρτί του μέτρου οι μαθητές καταγράφουν τις εντυπώσεις τους.
Δημιουργία οπισθόφυλλου βιβλίου, όπου οι μαθητές καλούνται να γράψουν λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου.
Κατασκευή εικαστικής «τοιχογραφίας» με ζωγραφιές και λεζάντες από τα βιβλία που έχουν διαβαστεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Οι μαθητές των 5ου-20ού-30ού δ. σχ. Βόλου συνοδοιπόροι σε ένα δι γνώσης κλείνοντας τις δράσεις και ανοίγοντας την αυλαία του «3ου Φεστιβάλ», συναντιούνται στο Θόλο του Πανεπιστημίου, αφού στην πορεία τους έχουν προπαγανδίσει το ετήσιο γεγονός. Συμπαραστάτες στο ταξίδι της γνώσης, οι διευθυντές –δάσκαλοι των σχολείων: Απόστολος Ατσιάς 5ο Δ. Σχ. Βόλου – Φίλιππος Κωνσταντινίδης 20ό Δ. Σχ. Βόλου -Πασχάλης Δήμου 30ό Δ. Σχ. Βόλου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση