Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Υπέροχη Ελληνική εμφάνιση: Δύο χάλκινα μετάλλια και τρεις εύφημες μνείες
Υπέροχη Ελληνική εμφάνιση: Δύο χάλκινα μετάλλια και τρεις εύφημες μνείες

Υπέροχη Ελληνική εμφάνιση: Δύο χάλκινα μετάλλια και τρεις εύφημες μνείες

Στο , στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής

 

Την Δευτέρα 12 οεμβρίου 2018, επέστρεψε στη χώρα  η ελληνική αποστολή, που εκπροσώπησε την στη 12η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, στην πόλη της Κίνας, από 2/11/2018 έως και 12/11/2018.

 

Στη φετινή διοργάνωση, η ελληνική ομάδα κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια, με τους μαθητές, Θέμη Πουλτουρτζίδη (1ο Λύκειο Κιλκίς) και Αγγελική Μπανιά (1ο Λύκειο Ναυπάκτου). Επίσης οι μαθητές Χρήστος Κακογιάννης (Ελληνικό Κολλέγιο), Αργύρης ιαννίσης – Μανές (Μουσικό Λύκειο Βόλου) και Διονύσης άκης (Πειραματικό Λύκειο Πατρών) απέσπασαν Τιμητικές Διακρίσεις (Εύφημες Μνείες). Όλοι δηλαδή οι μαθητές ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών.

Της αποστολής ηγήθηκαν ο Λουκάς Ζαχείλας, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Dr Χαρά Παπαθανασίου του Πανεπιστημίου Leiden, Ολλανδίας.

Την αποστολή συνόδευσε ο Μάνος Βουρλιώτης (παλιός Ολυμπιονίκης Αστρονομίας – Αστροφυσικής) υποψήφιος διδάκτορας Παν. Αθηνών.

Στην 12η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 38 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, με 200 περίπου μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους από όλο τον κόσμο.

Τα θέματα στα οποία διαγωνίσθηκαν οι μαθητές της Ολυμπιάδας αφορούσαν τη Θεωρητική Αστροφυσική (50% τη συνολικής βαθμολογίας), την Ανάλυση Δεδομένων (25%) και τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις (25%).

Ο πρώτος μαθητής φέτος (από τη σία), επέλυσε το 89,5% των θεμάτων.

Η μαθητική ομάδα επιλέχθηκε από τους 200 περίπου μαθητές όλης της ς, που συμμετείχαν στις τέσσερεις φάσεις του 23ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας, και διενεργήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος και το υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Οι διαγωνιζόμενοι μαθητές ορμώμενοι από το ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για την Αστρονομία και την Αστροφυσική εργάστηκαν σκληρά μελετώντας αποκλειστικά στον ελεύθερο τους χρόνο (η Αστρονομία απουσιάζει από το αναλυτικό πρόγραμμα της μέσης εκπαίδευσης).

Η Ολυμπιακή ομάδα εκπαιδεύτηκε στον Βόλο τον περασμένο Αύγουστο από εθελοντές αστρονόμους και αστροφυσικούς και παλιούς επιτυχόντες Ολυμπιάδων.

Την εκπαίδευση της ομάδας υποστήριξε και φέτος το και ο Δήμος Βόλου.

Τα έξοδα της Ελληνικής αποστολής κάλυψε με ευγενική χορηγία για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Ίδρυμα Ωνάση.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση