Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Τρίζει η θέση της «Αντιγόνης»
Τρίζει η θέση της «Αντιγόνης»

Τρίζει η θέση της «Αντιγόνης»

Ο φόβος φυλάει τους φιλολόγους. Μετά τη πό την Ένωση Αργολίδας, η  Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τους φόβους της – και εύλογα την απόλυτη αντίθεσή της – για την προτεινόμενη κατάργηση της διδασκαλίας της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή στο .

Μάλιστα, η ΠΕΦ  τονίζει με νόημα ότι η «Αντιγόνη», συνέχιζε να διδάσκεται και κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας.

 «Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορούμαστε το τελευταίο διάστημα την επιχειρούμενη  —σύμφωνα με πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής— κατάργηση του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας από το ωρολόγιο γενικής ς  της Β΄ Λυκείου και —κατά συνέπεια— τον εξοβελισμό ενός ακόμα εμβληματικού για την της ελληνικής εκπαίδευσης κειμένου, της Αντιγόνης του Σοφοκλή,  που μέχρι σήμερα διδάσκεται από το πρωτότυπο επί δίωρο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που φοιτούν στην αντίστοιχη τάξη» λέει η ΠΕΦ, και συνεχίζει: «Σημειώνεται ότι η διδασκαλία της “Αντιγόνης” δεν καταργήθηκε ούτε κατά την  επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει  την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Ελληνικό όμως χωρίς τον Θουκυδίδου “Περικλέους Επιτάφιο” και χωρίς την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή  είναι με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα ς, χωρίς ουσιαστική δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην  αντίσταση απέναντι  στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη —ως υπέρτατης αξίας— της αγάπης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση του ΙΕΠ και καλεί τους φιλολόγους και κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο πολίτη της χώρας να πλαισιώσουν την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και τους τοπικούς συνδέσμους φιλολόγων στον κοινό μας αγώνα για την προάσπιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και των ποιοτικών παραδόσεων της παιδείας μας».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση