Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Το σχέδιο απαξίωσης της μαθητείας στα ΕΠΑΛ και οι προτάσεις της ΕΛΜΕ Μαγνησίας
Το σχέδιο απαξίωσης της μαθητείας στα ΕΠΑΛ και οι προτάσεις της ΕΛΜΕ Μαγνησίας

Το σχέδιο απαξίωσης της μαθητείας στα ΕΠΑΛ και οι προτάσεις της ΕΛΜΕ Μαγνησίας

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, ύστερα από σχετικές συζητήσεις σε συλλόγους διδασκόντων των ΕΠΑΛ και ΕΚ και σύσκεψη με συμμετοχή διευθυντών ΕΠΑΛ και ΕΚ και υπευθύνων μαθητείας, εκφράζει την αντίθεση της ΕΛΜΕ στις σχεδιαζόμενες για τη μαθητεία, στο άρθρο 309 και 310 του σχεδίου Νόμου «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την και άλλες διατάξεις». Μεταφέρει την εκτίμηση των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ της περιοχής, ότι με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές η μαθητεία στα ΕΠΑΛ υποβαθμίζεται με κίνδυνο πλήρους κατάργησης.

 

Ειδικότερα εκφράζουν την αντίθεσή τους κυρίως :

 1. Στην υποχρεωτική λειτουργία του εργαστηριακού μαθήματος σε ώρες εκτός λειτουργίας του ΕΠΑΛ, που θα δημιουργήσει δυσεπίλυτα εκπαιδευτικά και διαχειριστικά προβλήματα και θα αυξήσει παράλογα το κόστος λειτουργίας. (πχ ανάγκη θέρμανσης ολόκληρου συγκροτήματος). Όπου και όταν κρίνεται σκόπιμο να μπορεί να λειτουργήσει εκτός ωρών λειτουργίας των ΕΠΑΛ, αλλά αυτό να μην είναι υποχρεωτικό.
 2. Στην αντιμετώπιση της μαθητείας ως ξεχωριστού έργου με αμοιβή, που αποκλείει τη κάλυψη – συμπλήρωση ωραρίου εκπαιδευτικών, ενώ η εποπτεία των επιχειρήσεων φαίνεται αντί για διδακτικό έργο να μετατρέπεται σε εξωδιδακτικό καθήκον, με προφανή προβλήματα στις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών και τη λειτουργία του σχολείου. Διαπιστώνεται απροθυμία έως και άρνηση των έμπειρων εκπαιδευτικών που ασχολούνταν με τη μαθητεία να την αναλάβουν με το σχεδιαζόμενο πλαίσιο . Η πρόσληψη αναπληρωτών αποκλειστικά για μαθητεία θα επιφέρει αρνήσεις, αντικαταστάσεις, καθυστερήσεις, που σε συνδυασμό με την απειρία και την έλλειψη συνέχειας θα καταργήσει στην πράξη τη μαθητεία στα ΕΠΑΛ.
 3. Στην ανάθεση της υπευθυνότητας – εποπτείας της μαθητείας στο Διευθυντή του ΕΠΑΛ και όχι σε άλλον εκπαιδευτικό του σχολείου, που θα επιλεγεί ως υπεύθυνος μαθητείας με αντίστοιχες ελαφρύνσεις – κίνητρα και θα επωμισθεί το δύσκολο και υπεύθυνο αυτό έργο, έχοντας το χρόνο και την εμπειρία να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του.

Θεωρούμε ότι η μαθητεία έχει στρατηγική σημασία για την ΤΕΕ, πρέπει να ενισχυθεί, με ευθύνη της Πολιτείας και να συνεχίσει να αποτελεί οργανικό τμήμα των ΕΠΑΛ και ΕΚ και όχι ξεχωριστό έργο. Καλούμε την ΟΛΜΕ να αντιδράσει άμεσα στις σχεδιαζόμενες αλλαγές και να προβεί σε συγκεκριμένες θέσεις – προτάσεις στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της μαθητείας. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε τα παρακάτω:

 1. Έγκαιρη δήλωση πρόθεσης φοίτησης στη μαθητεία, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί από Σεπτέμβριο και όχι καθυστερημένα, όταν οι απόφοιτοι έχουν ήδη προβεί σε άλλες επιλογές (πχ έχουν δώσει προκαταβολή σε ΙΕΚ) και να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός (εκπαιδευτικό προσωπικό, θέσεις σε επιχειρήσεις κλπ).
 2. Ολοκλήρωση των αναγκαίων προγραμμάτων σπουδών ώστε να λειτουργήσουν τμήματα που σχετίζονται με ζήτηση στην αγορά εργασίας, όπως πχ των τεχνικών υδραυλικών εγκαταστάσεων.
 3. Επέκταση της μαθητείας σε όλες τις ειδικότητες πχ στο ναυτικό τομέα.
 4. Αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς εργασίας σε συνάρτηση με «μαθητευόμενη» εργασία χωρίς αμοιβή, που καθιστούν ανενεργή στην πράξη τη μαθητεία, πχ στους βοηθούς φαρμακείου.
 5. Ορισμός θέσεων μαθητείας στα οργανογράμματα των Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων. 
 6. Ευελιξία στα προγράμματα σπουδών που θα εγγυώνται την ποιότητα της εκπαίδευσης των μαθητευομένων, αλλά και θα συνάδουν με την πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς εργασίας, με τις μικρές και ατομικές επιχειρήσεις.
 7. Άμεση αναβάθμιση της υποδομής και του εξοπλισμού των εργαστηρίων των Ε.Κ. προς όφελος των εργαστηριακών μαθημάτων της μαθητείας αλλά και όλων των εργαστηριακών μαθημάτων. (Η σύγκριση με αντίστοιχες υποδομές και χρηματοδοτήσεις σχολείων άλλων χωρών είναι θλιβερή για τη χώρα μας).
 8. Λειτουργία και των «ολιγομελών» τμημάτων μαθητείας, χωρίς καθυστερήσεις.
 9. Θεσμοθέτηση ενός μόνιμου εκπαιδευτικού, ως υπευθύνου μαθητείας σε κάθε ΕΠΑΛ με επιλογή και κίνητρα. (Να αξιοποιηθεί η εμπειρία του υπευθύνου του 4ου έτους του ΕΠΛ).

Άμεσα να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της τρέχουσας, ΣΤ’ φάσης, ειδικά στις περιπτώσεις που την είχαν αναλάβει αναπληρωτές, ενώ προβλέπεται να λήξει τον Οκτώβριο.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

 • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

 • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

 • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση