Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Stories of Tomorrow” (Ιστορίες του Μέλλοντος) στο Βόλο
Το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Stories of Tomorrow” (Ιστορίες του Μέλλοντος) στο Βόλο

Το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Stories of Tomorrow” (Ιστορίες του Μέλλοντος) στο Βόλο

Το «Κέντρο Εκπαίδευσης Πολιτισμού Επιστημών – Αριστοτέλειο» για τη σχολική χρονιά 2018 – 2019 υλοποιεί στις εγκαταστάσεις του, για δεύτερη χρονιά, το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Stories of Tomorrow” (Ιστορίες του Μέλλοντος).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές των Ε' και ΣΤ' τάξεων Δημοτικών Σχολείων. Για την εφαρμογή και στοχοθεσία του προγράμματος μπορείτε να ενημερωθείτε από το επισυναπτόμενο ενημερωτικό έγγραφο:

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

(STORIES OF TOMORROW)

Το “Stories of Tomorrow” http://www.storiesoftomorrow.eu/, είναι ένα ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται με την σύμπραξη 14 εταίρων από την Ευρώπη και ενός από την Ιαπωνία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αρχική διάρκεια δύο ετών και βρίσκεται ήδη στο δεύτερο χρόνο υλοποίησής του. Σε αυτή την περίοδο 15 από την Ευρώπη και ένας φορέας μη τυπικής εκπαίδευσης (Κέντρο Εκπαίδευσης Πολιτισμού Επιστημών – Αριστοτέλειο») επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στην πιλοτική- πειραματική φάση.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές 10 – 12 ετών (Ε' και ΣΤ' δημοτικού) και βασίζεται στην εκπαιδευτική μεθοδολογία (Science Technology Engineering Mathematics με την ενσωμάτωση του πεδίου των εφαρμοσμένων τεχνών Arts).

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ιστοριών από τους μαθητές οι οποίες θα περιγράφουν το σχεδιασμό, την προετοιμασία, την και την εγκατάσταση μιας βιώσιμης κοινότητας 100 ατόμων στον κόκκινο πλανήτη ”Mission to Mars”. Οι ιστορίες αυτές θα αναρτηθούν, υπό μορφή ψηφιακού βιβλίου από τους μαθητές, σε πολυμεσική διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια του προγράμματος. Η πλατφόρμα παρέχει στους μαθητές τη δυνατότητα εμπλουτισμού της κάθε ιστορίας με πλήθος ψηφιακών εφαρμογών που θα καταστήσουν το κείμενο πολυτροπικό. Ο εμπλουτισμός του κειμένου θα πραγματοποιηθεί με μοναδικές δημιουργίες που θα κατασκευάσουν οι μαθητές στην προσπάθειά τους να αφηγηθούν την ιστορία αποικισμού του Άρη εκφράζοντας τα βιώματα που οι ίδιοι θα έχουν κατακτήσει κατά την διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές, θα οδηγηθούν στη βαθύτερη κατανόηση πλήθους επιστημονικών δεδομένων καθώς θα πρέπει να αφηγηθούν την ιστορία τους βασιζόμενοι σε πληροφορίες, δεδομένα, ανακαλύψεις, και συμπεράσματα. Η καθ από τους εκπαιδευτικούς, μέντορες του προγράμματος, θα εστιάζεται αρχικά στην παροχή πληροφοριών στους μαθητές, οι οποίοι σε πρώτη φάση θα καλούνται να επιλύσουν σειρά προβληματικών καταστάσεων που σχετίζονται με τον σχεδιασμό της ς τους. Οι μαθητές, ως μικροί επιστήμονες θα εργάζονται ομαδικά, θα αναλύουν και θα συνθέτουν πληροφορίες, και με τη βοήθεια της δημιουργικής τους φαντασίας θα οδηγούνται σταδιακά σε κοινά αποτελέσματα και έργα.

Για την ολοκλήρωση της ς των ιστοριών κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι τέχνες και η τεχνολογία. Οι λογοτεχνικές, εικαστικές, κατασκευαστικές, θεατρικές, ψηφιακές, ρομποτικές αναπαραστάσεις και δημιουργίες των , καθώς και η επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented reality), θα βοηθήσουν στον εμπλουτισμό του κειμένου των ιστοριών. Με αυτούς τους τρόπους οι μαθητές θα είναι ικανοί να αποτυπώσουν, με διάφορα μέσα, την δημιουργική τους φαντασία και να προσδώσουν μια μοναδική ελκυστικότητα σε κάθε ιστορία. Επιπλέον, στα πλαίσια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συγκροτήσουν ομάδες και να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής (FLL & WRO).

Το «Κέντρο Εκπαίδευσης Πολιτισμού Επιστημών – Αριστοτέλειο» σε συν με το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, θα υλοποιήσει το πρόγραμμα στις εγκαταστάσεις του «Κέντρου» (Μακρινίτσης 131 Β΄ με Μακρυγιάννη), τη χρονική περίοδο Νοέμβριο 2018 έως Ιούνιο 2019.

Σε μια προσπάθεια διάδοσης των ωφελειών του προγράμματος σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές, το «Κέντρο» απευθύνει ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής, στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, Ε' και ΣΤ' τάξεων των Δημοτικών Σχολείων του Βόλου. Οι μαθητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνήσουν, με την βοήθεια των γονέων ή των εκπαιδευτικών τους, είτε τηλεφωνικά με τον υπεύθυνο του «Κέντρου» 2421215510 & 6976559659 (Μακρής Νικόλαος), είτε αποστέλλοντας στοιχεία ς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο kepearistotelio@gmail.com.

Λόγω του συγκεκριμένου αριθμού θέσεων, όσο και για τον καλύτερο προγραμματισμό και σύνθεση των ομάδων, οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ΔΩΡΕΑΝ και καμία οικονομική επιβάρυνση δεν απαιτείται από τους συμμετέχοντες.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση