Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Τα συμπτώματα των παιδιών και οι οδηγίες των γιατρών
Τα συμπτώματα των παιδιών και οι οδηγίες των γιατρών

Τα συμπτώματα των παιδιών και οι οδηγίες των γιατρών

Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό του οσοκομείου Παίδων, που έχει στα δύο συγκροτήματά του δύο παιδιά διασωληνωμένα και δεκαπέντε σε νοσηλεία. Πηγές του νοσοκομείου ανάφεραν ότι μετά το άνοιγμα των σχολείων «φούντωσαν» οι αριθμοί παιδιών με COVID-19, χωρίς ωστόσο να αυξηθούν οι νοσηλείες.

Η εικόνα αυτή της Αθήνας υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Στο Λασίθι, στην Αχαΐα, αλλά και στην Καλλιθέα, η επιδημία έχει «τρυπώσει» σε εκπαιδευτικές δομές, όμως τα παιδιά με βαριά νόσο σπανίζουν. Mετά μια γρήγορη διασπορά, που οδήγησε στο κλείσιμο αυτών των δομών, τα περισσότερα παιδιά πέρασαν ασυμπτωματικά τον ιό στα σπίτια τους. «Το πλήθος των παιδιών που βρίσκονται θετικά είναι μεγαλύτερο από κάθε κύμα της πανδημίας μέχρι σήμερα, αλλά δεν την “οδηγούν” – μεταδίδουν όμως», είπε στην «Κ» πηγή της επιτροπής Τσιόδρα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Η διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Αναστασία Κοτανίδου, από την πλευρά της, παρατήρησε ότι «οι νοσηλείες παιδιών με CΟVID-19 είναι πολύ μικρό ως ποσοστό. Αυτό είναι το πιο ευχάριστο γεγονός. Το άλλο το οποίο θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι πολλές φορές τα παιδιά που νοσούν, μπορεί να παρουσιάσουν αυτό το μεταφλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο εμφανίζεται περίπου έξι εβδομάδες μετά τη νοσηλεία για COVID-19». Την περασμένη εβδομάδα, η «Κ» αναφέρθηκε σε πέντε τέτοιες περιπτώσεις παιδιών που έχουν νοσηλευθεί στην παιδιατρική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του υ από την περασμένη εβδομάδα. Τα παιδιά εν τω μεταξύ βρίσκονται στο σπίτι τους, αλλά το μεταφλεγμονώδες σύνδρομο που ανέπτυξαν μετά τη νοσησή τους από κορωναϊό οδήγησε σε μία περίπτωση στη διακομιδή ενός 15χρονου από την Πρέβεζα στην παιδιατρική του νοσοκομείου του υ.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας είχε κριθεί ότι για να μη στρέφονται «για ψύλλου πήδημα» τα παιδιά στις εγκαταστάσεις μοριακού ελέγχου, αυτός να επιβάλλεται μόνον όταν παρουσιάζουν συμπτώματα. «Είναι ένα εκατομμύριο μαθητές, δεν θέλαμε όλοι αυτοί να έρθουν για έλεγχο. Είναι διαφορετικό θέμα όταν αναπτύσσουν συμπτώματα», είπε στην «Κ» πηγή του ΕΟΔΥ.

Αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις κρίθηκε, π.χ. ύστερα από εξετάσεις σε παιδιατρικά νοσοκομεία, ότι κάποιοι από τους νέους δεν θα έπρεπε να κάνουν τεστ για τον έλεγχο της θετικότητας. Την περασμένη εβδομάδα, η Κ.Λ., μητέρα δύο παιδιών 8,5 και 10 ετών, κάτοικος νοτίων προαστίων, τηλεφώνησε στον πενταψήφιο αριθμό του ΕΟΔΥ και ανέφερε ότι τα παιδιά της παρουσιάζουν συμπτώματα και είχαν δέκατα μετά την εκδήλωση της νόσου σε στενή επαφή τους. Η συμβουλή ήταν να μην κάνουν τεστ, αλλά να περιμένουν. Η παιδίατρος συμβούλευε να γίνει μοριακή εξέταση καθώς ο χρόνος εκκόλαψης δεν παίζει ρόλο όταν υπάρχουν συμπτώματα.

Ο ίδιος ο ΕΟΔΥ έδωσε οδηγίες να γίνει εξέταση, μόνο που στη νότια Αθήνα δεν υπάρχει δομή που να δέχεται να κάνουν παιδιά τεστ. Ο πατέρας των παιδιών έλαβε την απάντηση ότι μόνο «το Παίδων και το κέντρο της Αλεξάνδρας κάνουν τέτοιες εξετάσεις». Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Γλυφάδας έχει δημιουργήσει μια δομή κοντά στο κολυμβητήριο της πόλης για να κάνει rapid τεστ για προσωπικό και μαθητές των σχολείων, έτσι ώστε να υπάρχει μια διέξοδος για τον μαθητικό πληθυσμό στα νότια προάστια της Αθήνας.

Οι επιδημιολόγοι

Καθώς το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να ξανανοίξει τα σχολεία, αφού οι των μαθητών του λυκείου αλλά και οι μαθητές έχουν φθάσει στο «μη παρέκει» (τα σχολεία είναι κλειστά από τις αρχές οεμβρίου 2020), η επιτροπή επιδημιολόγων ζητάει από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έναν ελάχιστο μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης των σχολείων σαν και αυτούς που έχουν εγκαταστήσει χώρες όπως το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία – η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που «ξέρει τι γίνεται στα σχολεία της». Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έστειλε επιστολή στα 23 νοσοκομεία της χώρας ενόψει της προόδου των εμβολιασμών (τα παιδιά κάτω των 18 ετών δεν εμβολιάζονται), ζητώντας οι μισές κλίνες στις κλινικές COVID της χώρας να μετατραπούν σε παιδιατρικές. Το Ισραήλ άνοιξε την περασμένη Κυριακή τα σχολεία των λεγόμενων πορτοκαλί περιοχών (περιοχών με επίπεδο επιβάρυνσης μία βαθμίδα κάτω από το κόκκινο) εφόσον είχε εμβολιασθεί το 70% του προσωπικού τους και εφόσον γίνεται τεστ στους μαθητές και στους διδάσκοντες μία φορά την εβδομάδα. Τίποτε απ' όλα αυτά δεν υπάρχει στην ελληνική πραγματικότητα, για πολλούς λόγους. Ετσι, για παράδειγμα, το υπουργείο διασφάλισε 15.000 εμβόλια για το προσωπικό και τους μαθητές των λεγόμενων ειδικών σχολείων. Το υπουργείο έδωσε μια 24ωρη παράταση έτσι ώστε να δηλωθούν περισσότερα άτομα από τα ειδικά σχολεία, αλλά δεν φαίνεται να έχει δηλωθεί ποσοστό μαθητών και εκπαιδευτικών άνω του 60%.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε προτείνει η επαναλειτουργία των σχολείων να συνδυασθεί με αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση. Αυτή παραμένει ακόμη ισχνή, αν και οι δεν αξιοποιούν τα τεστ όταν υπάρχουν (δεν υπάρχουν πάντα και όταν υπάρχουν, δεν παρατηρείται πάντα προθυμία να χρησιμοποιηθούν). Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου δίνει τη δυνατότητα στους δημότες του και στα παιδιά τους, εφόσον συναινούν οι , να κάνουν rapid τεστ σε ημερήσια βάση. «Είναι όρος χωρίς τον οποίο δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα σχολεία. Αλλά εφόσον ξανανοίξουν πρέπει να γίνουμε δημιουργικοί, να χρησιμοποιήσουμε την επιτήρηση αλλά και την εκ περιτροπής λειτουργία τους πρωί – απόγευμα όπως γινόταν παλιά».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση