Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Σύσκεψη με εκπαιδευτικούς για την προώθηση του STEM και της ρομποτικής στα σχολεία
Σύσκεψη με εκπαιδευτικούς για την προώθηση του STEM και της ρομποτικής στα σχολεία

Σύσκεψη με εκπαιδευτικούς για την προώθηση του STEM και της ρομποτικής στα σχολεία

Το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιείται παγκόσμια ένα νέο εκπαιδευτικό πλαίσιο με το ακρωνύμιο STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics  δηλ. Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) και χρησιμοποιείται, συνήθως, όταν αναφερόμαστε στην της εκπαίδευσης  και στα προγράμματα σπουδών στα σχολεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Ο τρόπος αυτός προσέγγισης των ΤΠΕ (Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ξεφεύγει από καθιερωμένα πρότυπα και εστιάζει στη μοντελοποίηση, ως βασική διδακτική  μέθοδο, ενώ  συνδέεται άμεσα με τη διερευνητική / ανακαλυπτική  (inquiry based) , της οποίας, μία από τις αποτελεσματικότερες διδακτικές εφαρμογές αποτελεί εκείνη της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης ς, λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού πλαισίου  για την   ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων των μαθητών,  σε ένα ευνοϊκό γι' αυτούς  περιβάλλον ς, σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας, πραγματοποιεί ημερίδα η οποία απευθύνεται κατά βάση στους όλων των Γυμνασίων, με στόχο να αναπτυχθούν σχολικές δραστηριότητες στο αντικείμενο του STEM.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στην αίθουσα συσκέψεων της  ΔΔΕ,  στην οποία  συμμετείχαν στελέχη της ΔΔΕ, εκπαιδευτικοί οι οποίοι ήδη υλοποιούν προγράμματα STEM – ρομποτικής και από την ομάδα ρομποτικής του 5ου Γυμνασίου Βόλου.

Στη συνάντηση διερευνήθηκαν τρόποι προσέγγισης του αντικειμένου από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε επιστημονικό επίπεδο και σε επίπεδο παρουσίασης, δυνατότητες ανάπτυξης σχολικών δραστηριοτήτων STEM και ρομποτικής  με απώτερο στόχο οι  μαθητές να παραμένουν στο , να επιτυγχάνουν υψηλές επι και με επιτυχία να αποφοιτούν από το λύκειο προς την  τριτοβάθμια εκπαίδευση ή προς μια εργασία της επιλογής τους. Ουσιαστικά, οργανώθηκε το βιωματικό μέρος της ημερίδας  και οι τρόποι παρουσίασης των εργασιών των ομάδων σχολικών δραστηριοτήτων από τους ίδιους τους μαθητές στους συμμαθητές τους, από όλα τα άλλα σχολεία. Η συμμετοχή των μαθητών του 5ου Γυμνασίου ήταν καθοριστικής σημασίας για τα αποτελέσματα της σύσκεψης, αφού οι ίδιοι πρότειναν τρόπους οι οποίοι κατά την εκτίμησή τους θα ενθουσιάσουν τους συμμαθητές τους.

Η ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, πέρα από το βιωματικό μέρος, θα περιλαμβάνει εισηγήσεις πανεπιστημιακών και έγκριτων επιστημόνων  για την ενημέρωση  εκπαιδευτικών και μαθητών και  την προσέλκυση ενδιαφέροντος για  συμμετοχή τους στην εκπαίδευση STEM και  ένταξής της  στην    Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:

  • Εκ μέρους της ΔΔΕ: ο Διευθυντής ΔΔΕ κ. Σως  , η Προϊσταμένη εκπαιδευτικών Θεμάτων κ. Ρηγώ Φασουράκη, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων κ.  Σοφία  Κανταράκη, η κ. Αναστασία Ανδρουλάκη , ο κ. Ευθύμιος  Γεωργούσης  .
  • Οι εκπαιδευτικοί: η κ. Ευαγγελία Βούλγαρη, η κ. Λαμπρινή Γιαννακού,  η κ.  Βασιλική Θώδη, ο κ. Τηλέμαχος Μαγαλιός, ο κ. Θεόδωρος Πανουσόπουλος, ο κ.  Νικόλαος Σαμαράς, ο κ. Ιωάννης Τσολάκης και ο  κ. Χρήστος  Χριστοφορίδης.
  • Οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου: Σολδάτος Αντώνης , Μαριτσούδης Μάρκος, Γκίκας Ιωάννης.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση