Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Στο Βόλο Ρουμάνες Ολυμπιονίκες Ελληνικής Γλώσσας

Στο Βόλο Ρουμάνες Ολυμπιονίκες Ελληνικής Γλώσσας

Στο Βόλο φιλοξενούνται από τις 13 Αυγούστου και απόφοιτοι Λυκείων της Ρουμανίας, Ολυμπιονίκες στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο εξάσκησής τους για να συμμετέχουν στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας που θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία το Φθινόπωρο του 2017.

Τους συνοδεύει η Ελληνίδα φιλόλογος Ευανθία Παπαευθυμίου η οποία διδάσκει στη Ρουμανία την Ελληνική γλώσσα. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, οι μαθητές μαθαίνουν τα ελληνικά από την ελληνική κοινότητα του Ιασίου αλλά και στα σχολεία τους.

Η Ευανθία Παπευθυμίου είπε ακόμη πως “Η ομάδα απαρτίζεται από ολυμπιονίκες και αριστούχους μαθητές της ελληνικής γλώσσας και ήρθαμε στον Βόλο, γιατί βρήκαμε μια μεγάλη ανοικτή αγκαλιά από το Δήμο Βόλου που μας εξασφάλισε τη , από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ς και την καθηγήτρια Βασιλική Πατσα και φυσικά από τη Μητρόπολη που παραχώρησε τους χώρους διδασκαλίας αλλά και μας εξασφάλισε τη μεταφορά».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρίωρη καθημερινή διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και μιάμιση μαθημάτων πολιτισμού. Διδάσκουν καθηγητές από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία που είναι εξειδικευμένοι στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως ξένης.

Σε σύνολο 150 μαθητών που διδάσκονται τα ελληνικά στο Ιάσιο, οι 22 είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι Ρουμάνοι. Η καθηγήτρια του 6ου Γυμνασίου Βόλου, Βασιλική Παπατσα, ανέφερε ότι είχε επισκεφθεί τη Ρουμανία με ομάδα μαθητών από το σχολεία τους στο πλαίσιο προγράμματος για τα μεταβυζαντινά μοναστήρια. «Γνωριστήκαμε με την κα. Παπαευθυμίου η οποία μας βοήθησε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτούς τους χώρους και μόλις μάθαμε για την όλη δράση τους με τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και το ενδιαφέρον που υπήρχε, σκεφτήκαμε να τους προσκαλέσουμε στον Βόλο, ώστε να εντρυφήσουν και στην κουλτούρα μας. Καθημερινά επισκεπτόμαστε χώρους πολιτιστικών δράσεων, μουσεία, και στην ουσία το μάθημα συνεχίζεται και εκτός της τάξης”.

Οι τρεις κοπέλες που παρέστησαν στη σημερινή είναι αριστούχες και έχουν αποσπάσει βραβεία στις διεθνείς Ολυμπιάδες Ελληνικών.

Η 18χρονη Μαρία-Ελένη Νίτσα από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Ρουμάνο, ανέφερε ότι ξεκίνησε τα μαθήματα ελληνικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συμμετείχε στις εθνικές και διεθνείς ολυμπιάδες έχοντας λάβει και βραβεία. «Λατρεύω την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό», υπογράμμισε η ίδια που ξεκίνησε σπουδές στην Ιατρική.

Η 16χρονη Μαρία Σταμούλη με Έλληνα πατέρα αναφέρει ότι δεν θα μπορούσε παρά να σπουδάσει τη γλώσσα που είναι μητρική της και δήλωσε ενθουσιασμένη από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.

Τέλος η 18χρονη Μπιάνκα Μαν, ρουμανικής καταγωγής, τόνισε πως έμεινε ενθουσιασμένη από τη χ μας και τον πολιτισμό της που γνώρισε σε ένα της και αποφάσισε να μάθει ελληνικά. «Έχω συμμετάσχει σε οκτώ ολυμπιάδες και πήρα και βραβεία. Λατρεύω την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό» σημείωσε.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση