Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Στο 1ο ΕΠΑΛ και στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων παρακολούθησε τον αγιασμό ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου
Στο 1ο ΕΠΑΛ και στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων παρακολούθησε τον αγιασμό ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου

Στο 1ο ΕΠΑΛ και στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων παρακολούθησε τον αγιασμό ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου

Στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και στη παιδαγωγική αξία της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης που εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά σε 184 δήμους της χώρας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου που παρακολούθησε τον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο 1ο ΕΠΑΛ και στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων.

Συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Νίκο Σαράντη και τον Διευθυντή Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου, Γιώργο Μουστάκα, ο Υπουργός αρχικά επισκέφθηκε το 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων. «Ο βασικός λόγος της παρουσίας μου εδώ είναι για να εκφράσω την έμφαση που δίνουμε και θα δώσουμε ως κυβέρνηση και ως Υπουργείο στα ΕΠΑΛ» είπε ο κ. Γαβρόγλου απευθυνόμενος στους μαθητές και συμπλήρωσε: «Έχει σημασία να κερδίσετε την κοινωνία, να πάψει να πιστεύει ότι στα ΕΠΑΛ πάνε τα παιδιά που δεν τα καταφέρνουν στο σχολείο. Αυτό τελείωσε. Στα ΕΠΑΛ πάνε τα παιδιά που επέλεξαν να πάνε στα ΕΠΑΛ».

Ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε την επιτυχία που σημειώνει το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» που εφαρμόστηκε πιλοτικά πέρσι και συνεχίζεται και τη φετινή σχολική χρονιά και εξήρε τις επιτυχίες των μαθητών των ΕΠΑΛ ως προς την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σημείωσε, δε, ότι από φέτος οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα έχουν προνομιακά τη δυνατότητα να φοιτήσουν στα διετή προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων λαμβάνοντας στο τέλος των σπουδών τους πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προσόντων. Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού προτρέποντας τους μαθητές να συζητούν μεταξύ τους και να σέβονται τη διαφορετικότητα του άλλου. «Η βία δεν είναι αστείο. Η βία πρέπει να φύγει από τα σχολεία μας. Δεν έχει τόπο σε μια δημοκρατική κοινωνία», ανέφερε.

Σε μία σχολική χρονιά που ξεκινά με την επαναφορά της κανονικότητας στη δημόσια εκπαίδευση, με τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους και τα σχολικά βιβλία να έχουν αποσταλεί στα σχολεία εγκαίρως, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώσταw Γαβρόγλου έκανε ειδική αναφορά στον καθοριστικό ρόλο των εκπαιδευτικών κατά τα χρόνια της κρίσης: «Παρά την κρίση, το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν κατέρρευσε. Και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς μας. Και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να έχουμε και έναν πρόσθετο σεβασμό. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι σήκωσαν στην πλάτη τους τη δημόσια εκπαίδευση και παρά τις οικονομικές και τις κοινωνικές δυσκολίες, παρά το γενικότερα δύσκολο κλίμα, και ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων, κατάφεραν και κράτησαν όρθια την εκπαίδευση. Γι’ αυτό τους ευχαριστούμε πάρα πολύ».  Κατόπιν ο κ. Γαβρόγλου είχε συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς του 1ου ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων με τους οποίους συζήτησε αναλυτικά σειρά θεμάτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός μετέβη στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων που έχει ενταχθεί στους 184 δήμους στους οποίους εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

Συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο της πόλης και τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου, Γιώργο Πολίτη, ο κ. Γαβρόγλου παρακολούθησε τον αγιασμό, συνομίλησε με νηπιαγωγούς, γονείς και παιδιά και στο τέλος της επίσκεψης δήλωσε:

«Ήρθαμε εδώ για να εκπροσωπήσουμε την κυβέρνηση στον Δήμο Αγίων Αναργύρων, στο Καματερό. Είναι από τους πρωτοποριακούς δήμους διότι ανήκει στους 184 όλης της χώρας που εφαρμόζεται η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Είναι η πρώτη μας χρονιά που κάνουμε στην εκπαίδευσή μας ένα παιδαγωγικά σημαντικό βήμα. Πήγα προηγουμένως στο 1ο ΕΠΑΛ, σ’ ένα εξαιρετικό ΕΠΑΛ, και είχα τη χαρά να συζητήσω με τους εκπαιδευτικούς κι εδώ στο Νηπιαγωγείο και στο ΕΠΑΛ. Νομίζω ότι φαίνονται πια όλα τα σημάδια της κανονικότητας και αυτό μας γεμίζει χαρά και το πιστώνεται η ελληνική κοινωνία στο σύνολο της».

Ερωτηθείς για την έναρξη των μαθημάτων στις 9:00 το πρωί, ο Υπουργός απάντησε: «Αυτή τη βδομάδα, το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, συγκροτούμε μία επιστημονική επιτροπή -τα μέλη της οποίας τα είχα συμβουλευτεί και νωρίτερα, πριν διατυπώσουμε αυτή τη σκέψη- όπως επίσης και μία ομάδα εργασίας από εκπαιδευτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τα τεχνικά ζητήματα. Εκείνο που πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι για τα Δημοτικά είναι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα από το σημερινό καθεστώς. Θα μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους νωρίς και θα μπορούν τα συνεχίσουν να απασχολούνται τα παιδιά μέχρι την έναρξη των μαθημάτων. Είμαστε σε συνεννόηση με τις Περιφέρειες ως προς την μεταφορά των παιδιών, βεβαίως για το Γυμνάσιο και για το Λύκειο δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Για το θέμα αυτό, όλες οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα σχολεία πρέπει να  αρχίζουν αργότερα από ό,τι αρχίζουν. Τα παιδιά του Δημοτικού που θα πηγαίνουν νωρίτερα στο σχολείο γιατί οι γονείς εργάζονται, θα είναι με τους εκπαιδευτικούς και κάθε μέρα έχουν ένα πρόγραμμα. Τα παιδιά αυτά θα ξυπνάνε την ίδια ώρα που ξυπνάνε σήμερα. Με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει προκύπτει ότι αυτά τα παιδιά είναι αρκετά λιγότερα από το πόσο θα ευεργετηθούν τα  περισσότερα. Άρα γι’ αυτά τα παιδιά δεν αλλάζει τίποτα, αλλά όλα τα υπόλοιπα παιδιά και οι οικογένειες θα ευεργετηθούν. Κανείς δεν είναι ριγμένος».

Ως προς την εφαρμογή της ρύθμισης, ο Υπουργός ανέφερε: «Κάνουμε τις ομάδες εργασίας για να το μελετήσουμε αλλά, για την ώρα, θέλουμε να είναι μια καθολική ρύθμιση. Μπορεί να το πάμε και αυτό βαθμιαία. Θα το δούμε. Το βασικό που μας ενδιαφέρει είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε πολιτική με πράγματα που ισχύουν επιστημονικά και παιδαγωγικά».

Για τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε: «Είχα δεσμευτεί και στη Διδασκαλική Ομοσπονδία και στην ΟΛΜΕ ότι τον Οκτώβριο θα ανακοινώσουμε τον αριθμό διορισμό για την τριετία. Αυτό ισχύει. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τους μόνιμους διορισμούς για το 2019 στην Ειδική Εκπαίδευση. Είναι ένας ικανοποιητικότατος αριθμός. Ξέρετε οι μισοί αναπληρωτές σήμερα είναι στην Ειδική Εκπαίδευση και έχουμε τους χειρότερους δείκτες σε όλη την Ευρώπη στην Ειδική Εκπαίδευση και σε αυτό θέλουμε να δώσουμε την πρώτη έμφαση και θα ακολουθήσουν βεβαίως και οι υπόλοιποι διορισμοί» και συμπλήρωσε: «Θέλω πάλι να ευχαριστήσω το Δήμαρχο που έχει πάρει στην πλάτη του ένα φόρτο σημαντικό και πραγματικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση στέκεται σε πολλές περιπτώσεις δίπλα μας και ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση