Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Σε πλήρη ανάπτυξη η εφαρμογή του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»
Σε πλήρη ανάπτυξη η εφαρμογή του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»

Σε πλήρη ανάπτυξη η εφαρμογή του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»

Με την ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα την Παρασκευή 1/2/19,  παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη, ολοκληρώθηκε ένας πρώτος κύκλος για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»  (ΜΝΑΕ).

Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε με βάση τους κεντρικούς άξονες της στρατηγικής για την ουσιαστική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στοχεύοντας  στη στήριξη των μαθητών της Α' τάξης για  την ομαλή μετάβασή τους  στην και την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των Επαγγελματικών Λυκείων.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά τη σχολική χρονιά 2017-18 σε 9  Επαγγελματικά Λύκεια, αξιοποιώντας εμπειρίες και πρακτικές που ήδη εφάρμοζε η εκπαιδευτική κοινότητα σε σχολικές μονάδες. Το πρόγραμμα επεκτείνεται και στα 400 ΕΠΑΛ της χώρας από τη σχολική χρονιά 2018-19. Συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για 4 χρόνια.

Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό των μέχρι τώρα  δράσεων για την επέκταση του προγράμματος τα αποτελέσματα είναι ήδη σημαντικά:

  1. Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με εκδήλωση παρουσίασης – αποτίμησης της πιλοτικής φάσης του προγράμματος, από τους εκπαιδευτικούς των 9 σχολείων και την επιστημονική επιτροπή, στις 4/9/18 στο .
  2. Ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει την ανάπτυξη και το συντονισμό του προγράμματος, τη επιτροπών (συντονιστική, εμπειρογνωμόνων, συντονιστών από τα σχολεία πιλοτική φάσης, υπεύθυνοι ΜΝΑΕ στα ΠΕΚΕΣ). Υπογράφτηκε σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΠΠΕΘ και το Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων για την υποστήριξη – εποπτεία των ψυχολόγων.
  3. Πραγματοποιήθηκαν, με ευθύνη της Συντονιστικής Επιτροπής Έργου που συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2018, 8 ενημερωτικές συναντήσεις για τους διευθυντές των ΕΠΑΛ και των ΕΚ σχετικά με το σύνολο των δράσεων του προγράμματος (2 στην Αθήνα, Τρίπολη, Ηράκλειο, Λάρισα, Κομοτηνή, Πάτρα, Ιωάννινα). Καλύφθηκε έτσι η ενημέρωση όλων των διευθυντών των σχολικών μονάδων.
  4. Ορίστηκαν υπεύθυνοι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου για το πρόγραμμα στα 24 ΠΕΚΕΣ της χώρας και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ενημερωτική μαζί τους για τις δράσεις του προγράμματος.
  5. ια τις ανάγκες της ψυχοκοινωνικής στήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προσλήφθηκαν 222 αναπληρωτές/τριες ψυχολόγοι. Πραγματοποιήθηκαν 4 ενημερωτικές συναντήσεις με τους ψυχολόγους που προσλήφθηκαν στα ΕΠΑΛ, από τους ψυχολόγους της ομάδας εμπειρογνωμόνων του προγράμματος.
  6. ια τις ανάγκες της εναλλακτικής ενισχυτικής διδασκαλίας στα Νέα Ελληνικά και στα Μαθηματικά, προσλήφθηκαν 437 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
  7. Ολοκληρώθηκε η κατάθεση σχεδίων δράσης από τα ΕΠΑΛ στο κέντρο ΝΟΗΣΙΣ (εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου) που ξεπέρασε κάθε προσδοκία για την πρώτη φορά εφαρμογής. Ήδη μέχρι τη λήξη της σχετικής ς είχαν καταθέσει για τη χρηματοδότηση σχεδίων δράσης 305 ΕΠΑΛ. (https://mnae.noesis.edu.gr/)
  8. Όσον αφορά την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία και στο ρόλο του σύμβουλου καθηγητή, όπως και των ψυχολόγων, αυτή θα υλοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα από το ΙΕΠ.
  9. Δημιουργήθηκε ιστοσελίδα για το πρόγραμμα από τα σχολεία της πιλοτικής φάσης, στην οποία υπάρχει πλούσιο και αξιόλογο εκπαιδευτικό υλικό https://mnaepal.wordpress.com/ και αξιοποιούνται τα κοινωνικά δίκτυα (facebook-Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ  9 πιλοτικά σχολεία).

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

–           Εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία στους της Α΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά, με δύο εκπαιδευτικούς ταυτόχρονα στην τάξη και εντός του ωρολογίου προγράμματος, για την ενίσχυση του γλωσσικού και αριθμητικού γραμματισμού.

–           Ενεργοποίηση του θεσμού του «Συμβούλου Καθηγητή», για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των μαθητών και βελτίωση του κλίματος στην σχολική κοινότητα.

–           Δημιουργία «Σχεδίων Δράσης», χρηματοδοτούμενων «project» που προωθούν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στα σχολεία και προβάλλουν τις επιστήμες, την τεχνολογία και τον πολιτισμό.

–           Εξοπλισμός των ΕΠΑ.Λ. με τηλεδιάσκεψης ώστε να δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των σχολείων σε κοινές δράσεις.

–           Δικτύωση των σχολείων μέσα από κοινές πλατφόρμες επικοινωνίας οι οποίες επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των σχολείων αλλά και με υποστηρικτικές δομές της περιοχής τους.

–           Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία και  των ψυχολόγων από ειδικά εκπαιδευμένους επιμορφωτές.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση