Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Σε λειτουργία και τα 24 πρότυπα σχολεία που χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε. μέσω ΣΔΙΤ
Σε λειτουργία και τα 24 πρότυπα σχολεία που χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε. μέσω ΣΔΙΤ

Σε λειτουργία και τα 24 πρότυπα σχολεία που χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε. μέσω ΣΔΙΤ

Με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς τέθηκαν σε λειτουργία και τα 24 πρότυπα σχολεία, ολοκληρώνοντας έτσι ένα καινοτόμο κατασκευαστικό έργο σύμπραξης υ και ιδιωτικού τομέα, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή και το οποίο θα αναβαθμίσει την εμπειρία διδασκαλίας για συνολικά 6.500 μαθητές σε όλη την Αττική.

Συγκεκριμένα τα -πρωτοποριακά για τα ελληνικά δεδομένα- κτίρια ανώτερης ενεργειακής βαθμίδας παρέχουν άριστες υποδομές και συνθήκες για τη δημόσια .

Φέρνουν την καινοτομία στον τομέα των σχολικών υποδομών στην Ελλάδα διαθέτοντας τεχνικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές όπως εγκαταστάσεις για μαθητές ΑΜΕΑ, φυτεμένες στέγες, διαχείριση βρόχινου νερού, φωτοβολταϊκά στις οροφές, πλωτές σκάλες, ανακύκλωση νερού, θερμομόνωση σε εξωτερικούς τοίχους και δάπεδα αλλά και συνθετικά δάπεδα για τους χώρους άθλησης.

Τα πρώτα σχολεία που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο του έργου λειτούργησαν την άνοιξη του 2016, ενώ τα τελευταία, σε Θησείο (Σχολείο Ειδικής Αγωγής), Κερατσίνι (Καλλιτεχνικό Σχολείο), Ακαδημία Πλάτωνος (Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο) και Ωρωπό (, Δημοτικό & Γυμνάσιο), ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τον τρέχοντα μήνα.  

Πιο αναλυτικά, τα 24 σχολεία είναι τα παρακάτω:

·       51ο Γυμνάσιο Αθηνών (Ακαδημία Πλάτωνος)

·       50ο Λύκειο Αθηνών (Σεπόλια)

·       61ο Αθηνών (Σεπόλια)

·       Μουσικό Γυμνάσιο Αθηνών (Ακαδημία Πλάτωνος)

·       Μουσικό Λύκειο Αθηνών (Ακαδημία Πλάτωνος)

·       Ειδικό Σχολείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Δήμου Νέου Ηρακλείου

·       Τ. – Σ.Ε.Κ. Δήμου Μεγάρων

·       Δημοτικό,  Νηπιαγωγείο Δήμου Ωρωπού

·       Γυμνάσιο Δήμου Ωρωπού

·       42ο Λύκειο Αθηνών

·       31ο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Αθηναίων

·       Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Δήμου Ιλίου

·        

·       6ο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Γέρακα

·       6ο Νηπιαγωγείο Δήμου Γέρακα

·       Δημοτικό Σχολείο Δήμου Πεντέλης

·       Νηπιαγωγείο Δήμου Πεντέλης

·       Κλειστό Γυμναστήριο Δήμου Πεντέλης

·       ΤΕΕ Δήμου Κερατσινίου

·       ΤΕΕ Δήμου Περιστερίου

·       Δημοτικό Σχολείο Δήμου Κρωπίας

·       Γυμνάσιο – Λύκειο Δήμου Κρωπίας

·       Νηπιαγωγείο Δήμου Κρωπίας

·       9ο Γυμνάσιο Δήμου Αθηναίων

·       Γυμνάσιο – Λύκειο Εικ. Τεχνών Δήμου Κερατσινίου (Λ. Παλατζιάν)

 

Το έργο ΣΔΙΤ των 24 σχολικών υποδομών έχει συνδυάσει χρηματοδότηση από το χρηματοδοτικό εργαλείο JESSICA, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιωτικούς πόρους.

Έχει βραβευτεί ως Συμφωνία της Χρονιάς στον τομέα της ς από το διεθνές περιοδικό World Finance λόγω του πανευρωπαϊκά καινοτόμου τρόπου χρηματοδότησης και της αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ο   Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα δήλωσε σχετικά: «Το πρότυπο αυτό έργο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την Ελληνική οικονομία και την κοινωνία, αλλά και υπόδειγμα συνς του υ και του ιδιωτικού τομέα. Η ανάπτυξη στη χώρα θα έρθει μέσα από τέτοιες επενδύσεις και είμαστε χαρούμενοι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας με αυτήν την προσπάθεια, τόσο με πόρους όσο και με τεχνογνωσία».

Ο Νίκος Μαντζούφας, ειδικός γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Φορέα (ΣΔΙΤ) ανέφερε σχετικά: «Μέσω ΣΔΙΤ υλοποιήθηκαν εξαιρετικής ποιότητας δημόσια σχολεία, για τα οποία οι ιδιώτες ανάδοχοι έχουν την ευθύνη να συνεχίσουν να διατηρούνται στα ίδια υψηλά επίπεδα καθ' όλη την 25ετή διάρκεια της σύμβασης. Για την επιτυχή υλοποίηση των έργων συνέπραξαν, επί αρκετά χρόνια, πλήθος θεσμικών και ιδιωτικών φορέων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, π, Κτηριακές Υποδομές, Δήμοι, εμπορικές τράπεζες, ιδιώτες ανάδοχοι κ.ά.) και ένα από τα στοιχήματα το οποίο κερδήθηκε είναι ο επιτυχής συντονισμός όλων των εμπλεκομένων προς επίτευξη αυτού του αποτελέσματος. Αυτή η μακροχρόνια προσπάθεια όλων των φορέων επιβραβεύεται, τελικώς, από τα χαμόγελα των μαθητών και από την όρεξη των δασκάλων να προσφέρουν ακόμα καλύτερο εκπαιδευτικό έργο στις εξαιρετικές αυτές υποδομές.»

Η Ελισσάβετ Μερκούρη, διευθύντρια του Γυμνασίου στο Κορωπί δήλωσε σχετικά: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που προΐσταμαι ενός τέτοιου σχολείου, είναι ένα από τα πρώτα που προέκυψαν από τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Μέσα σε ένα τόσο προηγμένο περιβάλλον η συμπεριφορά των μαθητών μας έχει αλλάξει προς το καλύτερο, καθώς το άρτια κατασκευασμένο και σύγχρονο κτίριο υποβάλλει στα παιδιά την ανάγκη να συμπεριφέρονται καλύτερα. Αισθανόμαστε τυχεροί που έχουμε ένα τόσο αποτελεσματικό εργαλείο εκπαίδευσης στα χέρια  μας.»  

 Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. και την εκστρατεία investEU:

Υποστήριξη για την ανάδειξη έργων, εξειδικευμένες επιχορηγήσεις και προγράμματα διαθέσιμα σε όλα τα στάδια και τις ηλικίες, έξυπνη δανειοδότηση για την ενεργοποίηση πρόσθετων επενδύσεων, στοχευμένη χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και τη διασύνδεση… Μέσω των πολυάριθμων χρηματοδοτικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων της, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την προσέλκυση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα για να συμβάλει στην δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες της ΕΕ.

Οι επενδύσεις της ΕΕ βελτιώνουν την καθημερινότητά μας: Η καλύτερη εκπαίδευση, το εκσυγχρονισμένο σύστημα υγείας, η πράσινη ενέργεια, οι νέες υποδομές μεταφορών και η προηγμένη , είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού investEU εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2017, από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό την ανάδειξη έργων που έχουν υλοποιηθεί μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων με αποτελέσματα ορατά σε όλους. Για να ανακαλύψετε τα οφέλη των επενδύσεων της ΕΕ κοντά σας, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://europa.eu/investeu/home_el

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση