Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Σε ευρωπαϊκά σχολεία με μέτρια αγγλικά
Σε ευρωπαϊκά σχολεία με μέτρια αγγλικά

Σε ευρωπαϊκά σχολεία με μέτρια αγγλικά

Το υπουργείο Παιδείας χαμηλώνει τον πήχυ για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν τα Ελληνόπουλα στα ευρωπαϊκά σχολεία και στα σχολεία διεθνών οργανισμών.

Πλέον δεν θα χρειάζεται να γνωρίζουν άριστα μία από τις βασικές γλώσσες για να εργαστούν στα σχολεία αυτά, καθώς το υπουργείο αρκείται σε ένα… απλό Lower (ή το αντίστοιχο πτυχίων των διαδεδομένων ευρωπαϊκών γλωσσών). Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή αντιβαίνει στον κανονισμό των ευρωπαϊκών σχολείων που λειτουργούν υπό την της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, λειτουργούν περίπου 30 ευρωπαϊκά σχολεία, τα οποία είναι πολυγλωσσικά καθώς σε αυτά φοιτούν παιδιά ευρωβουλευτών ή στελεχών των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στα σχολεία αυτά οι ές από κάθε χώρα διδάσκονται ορισμένα μαθήματα (γλώσσα, , φιλοσοφία) στη γλώσσα τους και για τον λόγο αυτό σε αυτά αποσπώνται εκπαιδευτικοί από κάθε χώρα. Τα ευρωπαϊκά σχολεία στα οποία λειτουργούν και ελληνικά τμήματα είναι δύο, στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο.

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι οι Ελληνες εκπαιδευτικοί που θα εργαστούν στα σχολεία αυτά δεν χρειάζεται να γνωρίζουν άριστα αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά, αλλά μπορούν να αρκεσθούν και σε μία απλώς καλή γνώση ξένης γλώσσας.

Σύμφωνα με την αιτιο έκθεση της ρύθμισης που έχει περιληφθεί στο που συζητείται στη Βουλή, η ελήφθη «προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τον καθορισμό των προσόντων των εκπαιδευτικών που αποσπώνται στα ευρωπαϊκά σχολεία  και στα σχολεία διεθνών οργανισμών στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις εκάστοτε απαιτήσεις των κανονισμών που διέπουν τα εν λόγω σχολεία».

Όμως, ο κανονισμός ευρωπαϊκών σχολείων ορίζει για τους εκπαιδευτικούς ότι πρέπει να «έχουν άριστη γνώση μιας δεύτερης κοινοτική γλώσσας. Η γνώση της γλώσσας του τόπου απασχόλησης είναι επιθυμητή».

Η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οι θέσεις των εκπαιδευτικών στα ευρωπαϊκά σχολεία είναι περιζήτητες αφού η απόσπαση είναι για εννέα χρόνια (χωρίς να μπορεί να ανανεωθεί) και ο μισθός περίπου 7.000 ευρώ.

«Πώς θα σταθεί ένας εκπαιδευτικός στην συνεδρίαση των διδασκόντων ενός ευρωπαϊκού υ εάν δεν γνωρίζει άριστα αγγλικά ή κάποια άλλη βασική γλώσσα;» αναρωτιέται, μιλώντας στην «Κ» για το θέμα εκπαιδευτικός. Πόσο μάλλον που θεωρείται πως το μιας ξένης γλώσσας πρέπει να έχει ληφθεί πρόσφατα, για να αποτυπώνει το επίπεδο γλωσσομάθειας του κατόχου του. «Στην Ελλάδα οι περισσότεροι παίρνουν το Lower στο . Αντιθέτως, στη το Proficiency αναγνωρίζεται μόνο εάν έχει ληφθεί μέσα στην προηγούμενη διετία», λέει ο ίδιος εκπαιδευτικός, ο οποίος βλέπει να διευρύνεται η δεξαμενή των υποψηφίων. Για την επιλογή των εκπαιδευτικών μοριοδοτούνται η πιστοποιημένη γνώση υπολογιστή, η προϋπηρεσία, η γνώση ξένων γλωσσών, ενώ μετράει και η συνέντευξη, η οποία επιτρέπει την πρόκριση «ημετέρων».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση