Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Σε εκπαιδευτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο Βερολίνο το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας
Σε εκπαιδευτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο Βερολίνο το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

Σε εκπαιδευτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο Βερολίνο το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+, δράση ΚΑ1, πέντε του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Βόλου, συμμετείχαν σε 7ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, από τις 14 έως τις 22 Απριλίου 2018.

Συγκεκριμένα ο διευθυντής του υ Αναστάσιος Γούκος και οι Χαμπέρης Στέργιος, Βαλασσά Τριανταφυλλιά, Κουτσούτη Σταματίνα και Μακαντάσης Ιωάννης  μετακινήθηκαν στο Βερολίνο της ς προκειμένου να συμμετάσχουν σε εβδομαδιαίο σεμινάριο με τίτλο «Η πρωτοβάθμια ως μέσο αποτροπής της παραβατικότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά μαθητών».

Η οργάνωση και η υλοποίηση του σεμιναρίου έγινε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Berlink ETN GmbH»,  οργανισμός με στον τομέα της ς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νεανική παραβατικότητα και ο κοινωνικός αποκλεισμός των Ρομά μαθητών συνιστά για το 10ο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Ιωνίας ένα καινοτόμο εγχείρημα υποστήριξης, και για τους εκπαιδευτικούς του  αλλά και για τους μαθητές του.

Γι' αυτό στόχος του προγράμματος ήταν η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τις τρέχουσες και αναπτυσσόμενες τάσεις σε περισσότερο αναπτυγμένα εκπαιδευτικά συστήματα, όπως αυτό της ς, και πώς διαχειρίζονται ανάλογα εκπαιδευτικά προβλήματα. Έτσι οι εκπαιδευτικοί του υ αναβάθμισαν τις διδακτικές και παιδαγωγικές πρακτικές και θα προωθήσουν την καινοτομία στην εκπαιδευτική διαδικασία με την χρήση ευρωπαϊκών  εργαλείων.

Στα πλαίσια του προγράμματος έγινε γνωριμία με το εκπαιδευτικό σύστημα που εφαρμόζεται στη Γερμανία και υλοποιήθηκαν σεμινάρια εκπαίδευσης στον εκπαιδευτικό οργανισμό «Berlink ETN GmbH», σχετικά με την παραβατικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά μαθητών και πώς αντιμετωπίζεται το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Επίσης οι εκπαιδευτικοί παρατήρησαν από κοντά δράσεις σχετικά με τους Ρομά, αλλά και άλλες μειονότητες, που εφαρμόζουν κρατικοί φορείς και  μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι: «Amaro Foro e.V.», «Quartiersmanagement Soldiner».

Άλλωστε το Βερολίνο είναι μια πόλη με αυξημένο αριθμό όχι μόνο Ρομά μαθητών αλλά και οικονομικών μεταναστών και προσφύγων που προέρχονται από 180 περίπου χώρες και περισσότερες από 190 διαφορετικές εθνοτικές ομάδες ανθρώπων κάνοντάς το, σύμφωνα με τους κατοίκους του, τη Ν. Υόρκη της ς.

Το 10ο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Ιωνίας είναι ένα σχολείο με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες καθώς σε αυτό φοιτά ο πολυπληθέστερος αριθμός μαθητών Ρομά στο νομό της Μαγνησίας. Ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε αυτό καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μειωθεί η παραβατικότητα και ο κοινωνικός αποκλεισμός των Ρομά μαθητών και να κάνουν το σχολείο σύγχρονο, ανοιχτό στην τοπική κοινωνία και να αποτελεί σημείο ένωσης ανάμεσα στους περίοικους Ρομά και μη Ρομά.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θέλουν να ευχαριστήσουν τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν και στάθηκαν αρωγοί και συμπαραστάτες στην υλοποίηση και αυτού του ευρωπαϊκού  προγράμματος.

Προτείνουν δε σε όλους τους εκπαιδευτικούς να τολμήσουν να εμπλακούν σε ανάλογα προγράμματα διότι τα οφέλη από την εμπειρία που θα αποκομίσουν θα είναι πολλαπλά, και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε επαγγελματικό γιατί θα μεταλαμπαδεύσουν καλές σχολικές πρακτικές από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα στα σχολεία τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί πρόκειται να υλοποιήσουν δράσεις διάχυσης της αποκτηθείσας γνώσης και εμπειρίας τόσο στο σχολείο τους όσο και σε άλλα σχολεία που αντιμετωπίζουν ανάλογες παιδαγωγικές προκλήσεις.

Τέλος, είναι στη διάθεση οποιουδήποτε συναδέλφου χρειαστεί πληροφορίες ή τη βοήθειά τους σε ανάλογα προγράμματα.

 

 

"Αλιεύοντας" την είδηση