Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Πρώτα οι απολυτήριες, μετά οι πανελλαδικές..
Πρώτα οι απολυτήριες, μετά οι πανελλαδικές..

Πρώτα οι απολυτήριες, μετά οι πανελλαδικές..

Μάλλον υποβάθμιση των ενδοσχολικών εξετάσεων για το απολυτήριο λυκείου από τους μαθητές επιφέρει στην πράξη ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας.

Ωστόσο, οι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους 18χρονους ότι δεν πρέπει να αδιαφορήσουν για τις ενδοσχολικές εξετάσεις, καθώς ο βαθμός του απολυτηρίου ίσως μετρήσει σε κάποια φάση της ζωής τους.

Ειδικότερα, τα μαθήματα στα λύκεια ολοκληρώνονται σήμερα και την Πέμπτη θα ξεκινήσουν οι ενδοσχολικές, (για τους μαθητές της Α΄ και της Β΄ Λυκείου) και απολυτήριες εξετάσεις για την Γ΄ Λυκείου. Φέτος, οι ενδοσχολικές θα προηγηθούν των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν για τους μαθητές των επαγγελματικών λυκείων στις 6 Ιουνίου και των γενικών λυκείων στις 7 Ιουνίου. Συνολικά, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα συμμετάσχουν περίπου 103.000 .

 Η αλλαγή στην καθιερωμένη από το 2000 χρονολογική σειρά των ενδοσχολικών και των Πανελλαδικών Εξετάσεων αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι, για πρώτη φορά φέτος, τα μαθήματα στα θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Μαΐου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ολοκληρώνονταν στις αρχές Μαΐου για να αρχίσουν –στα μέσα Μαΐου– οι Πανελλαδικές. Η λήξη των μαθημάτων στα στις 31 Μαΐου επηρεάζει τις Πανελλαδικές διπλά, αφού έως τότε δεν θα μπορούν να «απελευθερωθούν» τα σχολικά κτίρια για εξεταστικά κέντρα στις Πανελλαδικές, αλλά ούτε και οι καθηγητές για να τις επιτηρήσουν.

Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι η χρονολογική αλλαγή επιβάλλεται από τον ισχύοντα νόμο για το σύστημα πρόσβασης στην , που ορίζει οι να έχουν πάρει το απολυτήριο λυκείου και όσοι επιθυμούν να εξετάζονται, κατόπιν, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ΑΕΙ.Ωστόσο, η χρονολογική αλλαγή αυτή αναμένεται να επηρεάσει το ενδιαφέρον και τις επι των μαθητών Γ΄ Λυκείου για τις ενδοσχολικές εξετάσεις.

Και αυτό διότι οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ θα πρέπει από μεθαύριο Πέμπτη να σταματήσουν την προετοιμασία τους για τα (τέσσερα ή πέντε) πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και να δώσουν βάρος στα περίπου δέκα μαθήματα που εξετάζονται ενδοσχολικά έως τις 26 Μαΐου.

Γενικότερα, οι περισσότεροι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και τα δεν δίνουν βάρος στις ενδοσχολικές εξετάσεις, καθώς ο βαθμός σε αυτές δεν μετράει για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Ωστόσο, ο βαθμός απολυτηρίου μπορεί να ζητηθεί από κάποια ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ως κριτήριο για τη συμμετοχή των φοιτητών σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ δεν αποκλείεται ο κάτοχος του απολυτηρίου να θελήσει να διεκδικήσει μια θέση στον τομέα, η οποία θα προορίζεται για κατόχους απολυτηρίου λυκείου.

Σε αυτή την περίπτωση, κριτήριο θα είναι ο βαθμός του απολυτηρίου, έστω κι αν ο νέος έχει αποκτήσει και επιπλέον επαγγελματικές πιστοποιήσεις ή και πτυχία.

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση