Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους του Βόλου μέσω του Ecomobility
Προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους του Βόλου μέσω του Ecomobility

Προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους του Βόλου μέσω του Ecomobility

H προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους του Βόλου επιχειρείται φέτος μέσω της εκστρατείας Ecomobility και της παράλληλης εκστρατείας Free Mobility.

Aυτό τονίστηκε στην εκδήλωση παρουσίασης της ς για την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση στην πόλη από μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βόλου και του 8ου Γυμνασίου Βόλου, που αφορούν στην περιοχή της έας Δημητριάδας.

Ο συντονιστής της εκστρατείας Ecomobility και Free Mobility Θάνος Ζαφειρόπουλος  είπε ότι μέσα από αυτή την και την προσέγγιση προτάσεων υπάρχει ένα νέο άνοιγμα σε συγκεκριμένες περιοχές του Βόλου που μέχρι τώρα δεν είχαν πιαστεί, όπως η προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους.

«Όλα αυτά αποτελούν και πόλο ανάπτυξης της περιοχής. Δεν είναι μόνο να κάνουμε τη  εκστρατεία ευαισθητοποίησης, αλλά βλέπουμε και μέσα απ' αυτήν τι ευκαιρίες μπορούν να δώσουν ανάπτυξης και μιας σωστής προσέγγισης σε μια πόλη που πρέπει να είναι βιώσιμη», ανέφερε ο συντονιστής.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, το θέμα δεν είναι πόσο πολύ αρχίζει και καλλιεργείται, που είναι ένα βασικό στοιχείο, πως βλέπει κανείς τις συνθήκες να αναπτύσσονται, αλλά και πως μπορούμε να δούμε την επόμενη μέρα με έναν τρόπο που θα βοηθήσει ιδιαίτερα την πόλη.

Το ΕΕΕΚ

Η ομάδα οκτώ μαθητών Free Mobility του ΕΕΕΚ Βόλου εργάστηκε τέσσερις μήνες, ερευνώντας και καταγράφοντας τα προβλήματα της πόλης στον τουρισμό και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία με δράσεις όπως έρευνα σε χώρους εστίασης, καφετέριες, ξενοδοχεία και Μουσεία, επίσκεψη στο ροκομείο για θέματα δυσκολιών των ηλικιωμένων, επίσκεψη στην περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού και ενημέρωση για τη που αφορά την προσβασιμότητα σε ξενοδοχεία, επικοινωνία με αντιδημάρχους και το Σωματείο Ταξί για το θέμα του «λευκού ταξί» στην πόλη και δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου για θέματα αναπηρίας που μοιράστηκε σε χώρους εστίασης, καφετέριες και ξενοδοχεία.

Το 8ο Γυμνάσιο

Η ομάδα ς του 8ου Γυμνασίου Βόλου, στο πλαίσιο του Ecomobility, έκανε έρευνα στην περιοχή της . Δημητριάδας σχετικά με τις μεταφορικές συνήθειες των πολιτών, που έδειξε ότι ποσοστό 80% ηλικίας μέχρι 40 ετών επιλέγει κυρίως το για τις μετακινήσεις του. Οι νέοι που ρωτήθηκαν για τον ποδηλατόδρομο που ρωτήθηκαν είπαν ότι αν υπήρχε θα προτιμούσαν να μετακινούνται με ποδήλατο, ενώ οι μεγάλοι απάντησαν ότι θα χρησιμοποιούσαν περισσότερο το λεωφορείο αν υπήρχε πιο έγκαιρη προσέλευση και συχνότερα δρομολόγια.

Διαπίστωση της έρευνας των μαθητών είναι ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα πεζοδρόμια της συνοικίας και όλης της πόλης, καθώς τα περισσότερα είναι κατεσμένα, κατειλημμένα από ζαρτινιέρες, αυθαίρετη ιδιωτική φύτευση, από ράμπες εισόδου των αυτοκινήτων, χωρίς πολεοδομικούς κανόνες, κάτι που δημιουργεί ανασφάλεια στους πεζούς που αναγκάζονται να περπατούν στο οδόστρωμα.

Οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου προτείνουν ανάπλαση όλων των πεζοδρομίων και η κατασκευή ποδηλατοδρόμου όπου είναι δυνατόν, ενώ πρότειναν στις παρόχθιους του Αναύρου και στις οδούς Ορμινίου και Απόλλωνος.

Τέλος, να σημειωψθεί ότι στις 14 Μαρτίου προγραμματίζεται συνάντηση με τους που εμπλέκονται με τον τουρισμό, ενώ υπήρξε επικοινωνία με την υπηρεσία «Πρόσβαση» του Π.Θ. και ηχογραφήθηκε το τραγούδι Free Mobility.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση